Ιστορία Πολιτισμός

Επαναπατρισμός μαρμάρινου θραύσματος από το Ερέχθειο.

Από τον αρχιτεκτονικό διάκοσμο.

«Ο επαναπατρισμός των παρανόμως εξαχθέντων από τη χώρα μας πολιτιστικών αγαθών αποτελεί πολιτική προτεραιότητα και σταθερή επιδίωξη του Υπουργείου Πολιτισμού και της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Κάθε οικειοθελής επιστροφή αρχαιοτήτων, στη γενέθλια γη, μας προκαλεί ιδιαίτερη χαρά και μεγάλη ικανοποίηση», δήλωσε, με την ευκαιρία της παράδοσης μαρμάρινου θραύσματος από τον αρχιτεκτονικό διάκοσμο του Ερεχθείου, η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Χτες το απόγευμα, στη Λυών της Γαλλίας, ήταν προγραμματισμένη η παράδοση μαρμάρινου θραύσματος, που χρονολογείται στον 5ο αιώνα π.Χ. και σώζει ανάγλυφο λέσβιο κυμάτιο, με ανάγλυφα ωά και λογχόσχημα φύλλα. Το θραύσμα, σύμφωνα με τους ειδικούς, προέρχεται από τον αρχιτεκτονικό διάκοσμο, και συγκεκριμένα από την επικρανίτιδα, του Ερεχθείου.

Το αρχαίο αντικείμενο παραδόθηκε οικειοθελώς στη Νομαρχία του Ροδανού, στη Λυών, από τον ιστορικό τέχνης Jean-Claude Mossiere, εκ μέρους της υπέργηρης Γαλλίδας υπηκόου Jacqueline Junelles. Η τελευταία κατείχε το θραύσμα από τη δεκαετία του 1970. Κατά δήλωσή της το θραύμα απομακρύνθηκε από την Ακρόπολη τη δεκαετία του 1930 και προέρχεται από το Ερεχθείο.

Πρόκειται για τον δεύτερο επαναπατρισμό θραύσματος προερχόμενου από τον αρχιτεκτονικό διάκοσμο του Ερεχθείου, καθώς το 2006 είχε επιστρέψει από τη Σουηδία ένα ακόμη θραύσμα από την επικρανίτιδα, κατόπιν, επίσης, οικειοθελούς παράδοσης.

Και ο συγκεκριμένος επαναπατρισμός –μετά την παράνομη εξαγωγή, δεκαετίες πριν, από την Ελλάδα– εντάσσεται σε έναν μεγάλο αριθμό εκούσιων παραδόσεων πολιτιστικών αγαθών από πολίτες που βρέθηκαν να τα κατέχουν, συνήθως από εκλιπόντες συγγενείς ή φίλους. Το Υπουργείο Πολιτισμού ενεργεί με κάθε τρόπο, για την ευαισθητοποίηση του κοινού, σε θέματα προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, επικροτώντας κάθε οικειοθελή επιστροφή αρχαιοτήτων.

google news

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube,tik tok, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή: Υπουργείο Πολιτισμού (Δελτίο Τύπου).

Σχετικές αναρτήσεις

Αναγνώστης Πετιμεζάς και η μάχη του Βασιλικού Κορινθίας όπου και έπεσε γενναία μαζί με τον 17 χρονο γιό του Σωτηράκη Πετιμεζά.

Δημήτρης Λίτσας

Τζόνσον: Αν επιστραφούν τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα το Βρετανικό Μουσείο θα απογυμνωθεί.

e-enimerosi

Η μάχη του Λεβιδίου.

Δημήτρης Λίτσας