Ιστορία Πολιτισμός

Στο Ισραήλ αποκαλύφθηκε σπήλαιο 3.300 ετών «παγωμένο στον χρόνο» από τη βασιλεία του Ραμσή Β΄.

Οι αρχαιολόγοι στο Ισραήλ ανακάλυψαν ένα «εξαιρετικό» σπήλαιο που σφράγισαν οι αρχαίοι άνθρωποι πριν από 3.300 χρόνια, κρύβοντας τάφους και πιθανώς ανθρώπινες ταφές μέσα σε αυτό, λίγα μέτρα μακριά από μια παραλία νότια του Τελ Αβίβ.

Η χρήση του σπηλαίου χρονολογείται σε μια εποχή που οι αρχαίοι Αιγύπτιοι, με επικεφαλής τον Ραμσή Β’  ο οποίος βασίλεψε περίπου από το 1279 π.Χ. έως το 1213 π.Χ.  κυβέρνησαν το σημερινό Ισραήλ, δήλωσε η Ισραηλινή Αρχή Αρχαιοτήτων (IAA). Την εποχή του Ραμσή Β’, η Αίγυπτος έλεγχε μια αυτοκρατορία που εκτεινόταν από το σύγχρονο Σουδάν μέχρι τη Συρία.

Εργάτες οικοδομών που χειρίζονται έναν μηχανικό εκσκαφέα στο Εθνικό Πάρκο Palmahim Beach ανακάλυψαν τη σπηλιά όταν το μηχάνημα εισχώρησε απροσδόκητα στην οροφή του σπηλαίου. Στη συνέχεια κλήθηκαν στο σημείο αρχαιολόγοι της IAA. Η ομάδα κατέβηκε μια σκάλα στη σκοτεινή σπηλιά που «φαινόταν να έχει παγώσει στο χρόνο», με προσεκτικά τοποθετημένα κεραμικά και χάλκινα αντικείμενα – τεχνουργήματα που συνδέονται συχνά με τελετές ταφής. Τέτοια αγαθά πιστεύεται ότι βοήθησαν τον νεκρό στη μετά θάνατον ζωή.

Οι αρχαιολόγοι βρήκαν δεκάδες αγγεία, συμπεριλαμβανομένων βαθιών και ρηχών κυπέλλων, μερικά βαμμένα με κόκκινο, καθώς και δισκοπότηρα (κύλικες με φαρδιές βάσεις), μαγειρικά σκεύη, αποθηκευτικά βάζα και λάμπες για φωτισμό, ανέφερε η ομάδα στην ανακοίνωση.

Όταν οι αρχαιολόγοι κατέβηκαν με σκάλα στη σπηλιά, τα τεχνουργήματα «φαίνονταν να έχουν παγώσει στο χρόνο».(Εικόνα: Ευγενική προσφορά της Αρχής Αρχαιοτήτων του Ισραήλ)

Μερικές από τις κατασκευές του σπηλαίου δεν ήταν τοπικές. Μερικά από τα αγγεία κατασκευάστηκαν στη Συρία, τον Λίβανο και την Κύπρο, δήλωσε στη δήλωση ο Eli Yannai, αρχαιολόγος της IAA. Η ομάδα σχεδιάζει να αναλύσει τυχόν οργανικά υπολείμματα στα αγγεία για να μάθει περισσότερα για το τι μπορεί να ήταν μέσα τους.

Το σπήλαιο περιείχε επίσης χάλκινες αιχμές βελών που, με βάση τον προσανατολισμό τους, ήταν πιθανόν σε μια φαρέτρα που έκτοτε έχει αποσυντεθεί.

Στο σπήλαιο βρέθηκαν δεκάδες δείγματα αγγείων. Μερικά από αυτά εισάγονταν από τη Συρία, την Κύπρο και τον Λίβανο κατά την αρχαιότητα.  (Εικόνα: Ευγενική προσφορά της Αρχής Αρχαιοτήτων του Ισραήλ)

«Αυτή είναι μια ανακάλυψη που γίνεται μια φορά στη ζωή», είπε ο Yannai. «Είναι εξαιρετικά σπάνιο να συναντήσετε ένα «σετ ταινιών του Ινδιάνα Τζόουνς» ένα δάπεδο σπηλιάς με αγγεία ανέγγιχτα για 3.300 χρόνια, από την Ύστερη Εποχή του Χαλκού, περίπου την εποχή του ισχυρού βασιλιά Ραμσή Β’».

Πρόσθεσε ότι επειδή το σπήλαιο ήταν σφραγισμένο, μεγάλο μέρος του δεν λεηλατήθηκε. «Το σπήλαιο μπορεί να δώσει μια πλήρη εικόνα των ταφικών εθίμων της Ύστερης Εποχής του Χαλκού».

Δεν είναι σαφές από τη δήλωση της IAA εάν βρέθηκαν ανθρώπινα λείψανα ή αν τυχόν επιγραφές ή αντικείμενα που θα μπορούσαν ενδεχομένως να ταυτοποιήσουν το άτομο ή τα άτομα, βρέθηκαν στο σπήλαιο. Η IAA έχει επανασφραγίσει και φρουρεί το σπήλαιο από την ανακάλυψή του, αλλά φαίνεται ότι πρόσφατα λεηλατήθηκε. Πλέον διεξάγεται έρευνα για να διαπιστωθεί ποιοι ήταν οι λεηλάτες, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Εν τω μεταξύ, οι αρχαιολόγοι ετοιμάζονται να αναλύσουν τη μοναδική διατήρηση του σπηλαίου. «Η είδηση ​​της ανακάλυψης του σπηλαίου διαδόθηκε αστραπιαία στον ακαδημαϊκό κόσμο και έχουμε ήδη λάβει αιτήματα από πολλούς μελετητές για να συμμετάσχουμε στην προγραμματισμένη αρχαιολογική ανασκαφή», δήλωσε ο Eli Eskosido, γενικός διευθυντής του IAA, και ο Raya Shurky. διευθυντής της Αρχής Φύσης και Πάρκων του Ισραήλ, ανέφερε στη δήλωση.

google news

Ακολουθήστε μας και στο Google news. Διαβάστε μας για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή

Υποστηρίξτε την προσπάθεια των συντελεστών της e-enimerosi.com Η οποία ενημερώνει για όλα τα θέματα του ελληνισμού αλλά και του κόσμου. Μια σελίδα φτιαγμένη με αγάπη από ανθρώπους οι οποίοι βρίσκονται σε διάφορα σημεία της Ευρώπης. Μιας ιστοσελίδα της διασποράς με έδρα την Γερμανία και το κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας. Κάντε την δική σας δωρεά εδώ για να βοηθήσετε την προσπάθειά μας. Σας ευχαριστούμε θερμά!!!

Σχετικές αναρτήσεις

Ιωάννης Μάρκου: Αγωνιστής της Ελληνικής Επανάστασης του 1821

e-enimerosi

Πως εξαφανίστηκε η Αρχαία Σπάρτη;

e-enimerosi

Σαν σήμερα: Η Ναυμαχία της Ναυπάκτου

e-enimerosi