Ένας λαθροθήρας στο εθνικό πάρκο Kruger της Νότιας Αφρικής σκοτώθηκε από ελέφαντα την περασμένη εβδομάδα, ανακοίνωσαν αξιωματούχοι του πάρκου. Τα λιοντάρια έπειτα έφαγαν τον άτυχο άνδρα. Η ιστορία έχει αναδειχθεί από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, και οι φιλόζωοι προειδοποιούν κατά της προβολς της λαθροθηρίας με απλοϊκούς όρους.
“Αυτό είναι πάντα απογοητευτικό για να δείτε,” tweeted Sabah Ibrahim , φυσιοδίφης και εκπαιδευτής περιβάλλοντος. “Η ζήτηση για κέρατα ρινόκερου προέρχεται από εξαιρετικά πλούσιους καταναλωτές οι οποίοι σχεδόν ποτέ δεν αντιμετωπίζουν καμία μορφή δικαιοσύνης και οι λαθρομετανάστες είναι πιο συχνά οι απεγνωσμένοι άνθρωποι που υφίστανται την συντριβή της μεταποικιακής φτώχειας”.
Θάνατος και λιοντάρια
Οι ειδήσεις προήλθαν από ένα δελτίο τύπου από το Εθνικό Πάρκο Kruger. Οι υπάλληλοι εκεί αναφέρουν ότι ήρθε σε επαφή με την οικογένεια ενός άνδρα που είπε ότι το σώμα του συγγενή τους είχε μείνει στο πάρκο. Ο άνδρας φέρεται ότι είχε τουλάχιστον τέσσερις άλλους που κυνηγούσαν ρινοκερατώματα όταν σκοτώθηκε από ελέφαντα την Τρίτη 2 Απριλίου.
Οι επιτηρητές πάρκων αναζητούσαν το σώμα με τα πόδια και σε αεροσκάφος, αλλά δεν κατάφεραν να το βρουν μέχρι την Πέμπτη το πρωί, αφού συνέλαβαν τους άλλους υποτιθέμενους λαθροκυνηγούς και έμαθαν από εκεί που είχαν αφήσει το σώμα. Μέχρι εκείνη τη στιγμή, οι αξιωματούχοι του πάρκου είπαν ότι τα λιοντάρια είχαν κατασπαράξει το πτώμα του ανθρώπου, αφήνοντας πίσω του μόνο το κρανίο του και ένα παντελόνι.
Οι ειδήσεις μοιράστηκαν στο Twitter μαζί με σχόλια όπως το “κάρμα” και “τέλος μερικά καλά νέα”.
Αλλά πολλοί συντηρητικοί ανησυχούσαν από τη ρητορική. “Μήπως ο θάνατος αυτού του λαθρεμπορίου προκάλεσε ακόμη και τη μικρότερη μείωση της ζήτησης για κέρας ρινόκερου;” Ο Ibrahim tweeted . “Ο άνθρωπος που βρίσκεται στο άλλο άκρο της συναλλαγής πάσχει καθόλου; Όχι. Έτσι δεν υπάρχει« κάρμα ».”
Επίλυση λαθροθηρίας
Η λαθροθηρία είναι ένα τραγικό πρόβλημα στο Εθνικό Πάρκο Kruger και αλλού. Το 2017, ένας λευκός ρινόκερος σκοτώθηκε, ακόμα και ενώ βρισκόταν σε ζωολογικό κήπο στη Γαλλία , υπογραμμίζοντας τους κινδύνους που οι λαθροθήρες είναι πρόθυμοι να πάρουν για να πάρουν το κέρατο των ρινόκερων. Αν και το κέρατο είναι μόνο κερατίνη, το ίδιο υλικό που συνθέτει τα νύχια και τα μαλλιά, αποτιμάται στην παραδοσιακή ανατολική ιατρική και συχνά αγοράζεται ως σύμβολο κατάστασης.
Ακόμη και όταν οι αριθμοί των ρινοκεραίων μειώνονται, η λαθροθηρία έχει εκτοξευθεί κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας. Μια αναφορά του 2016 από την ομάδα διατήρησης Save the Rhino διαπίστωσε ότι η σπανιότητα των κέρατων ρινόκερου ήταν μέρος της έκκλησης μεταξύ των κινέζων καταναλωτών, ιδιαίτερα εκείνων που είδαν τα κέρατα ως πολυτελή προϊόντα. Μια διεθνή έκθεση που δημοσιεύθηκε το 2017 διαπίστωσε ότι 1.342 ρινόκεροι στην Αφρική το 2015, σε σύγκριση με μόνο 60 το 2002. Και, δεδομένου ότι Kruger National Park είναι το σπίτι στο μεγαλύτερο πληθυσμό ρινόκερων της Αφρικής, που έχει υποστεί την πιο σοβαρή μορφή λαθροθηρίας της περιοχής, σημειώνεται σε αυτή την έκθεση. Ο μεγαλύτερος εισαγωγέας κέρατος ρινόκερου, τουλάχιστον όπως μετρήθηκε με κατασχέσεις από την επιβολή του νόμου, ήταν το Βιετνάμ. Η Κίνα και το Χονγκ Κονγκ ακολούθησαν. Η διεθνής μαύρη αγορά που προμηθεύει αυτά τα κέρατα βασίζεται σε κυνηγούς που θέλουν να διακινδυνεύσουν τη ζωή τους στην Αφρική για πολύ λιγότερα χρήματα από ό, τι τα κέρατα θα εξασφαλίσουν τελικά, μόλις πωληθούν.
“Η είσοδος στο Kruger National Park παράνομα και με τα πόδια δεν είναι σοφό, έχει πολλούς κινδύνους και αυτό το γεγονός αποδεικνύει ότι”, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Kruger Glenn Phillips σε δήλωση. “Είναι πολύ λυπηρό να βλέπουμε τις κόρες του θανόντος να πένθουν την απώλεια του πατέρα τους και ακόμα χειρότερα να είναι μόνο σε θέση να ανακτήσουν πολύ λίγα από τα απομεινάρια του”.
πηγή: livescience.com