Ένα πανύψηλο σύννεφο τέφρας και καπνού σε μορφή μανιταριού αυξήθηκε πρόσφατα από ένα ηφαίστειο σε ένα νησί στον Ειρηνικό Ωκεανό και ένας αστροναύτης στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) απαθανάτισε μια εκπληκτική θέα της έκρηξης από ψηλά.
Το ηφαίστειο Raikoke βρίσκεται στα νησιά Kuril, ένα αρχιπέλαγος ηφαιστειακών νησιών που βρίσκεται ανάμεσα στη χερσόνησο της Ρωσίας και την Ιαπωνία Hokkaido Island. Στις 22 Ιουνίου στις 4 π.μ. τοπική ώρα, ο Raikoke εξερράγη για πρώτη φορά από το 1924, εκτοξεύοντας ένα πυκνό ρεύμα που μπορούσε να δει από το ISS.
Τον πανύψηλο πύργο καπνού που εκτείνεται σε υψόμετρο περίπου 13 χιλιόμετρα, ανέβηκε από τον κρατήρα του ηφαιστείου και σχημάτισε μια κωνική στήλη που φουσκώνει στην κορυφή.
Στην υψηλότερη ζώνη ενός ηφαιστειακού πετρώματος, που ονομάζεται περιοχή ομπρέλα, η πυκνότητα του νέφους της τέφρας εξισώνεται με την πυκνότητα του αέρα γύρω από αυτό, και η άνοδος του πετρώματος επιβραδύνεται και στη συνέχεια σταματά, σύμφωνα με τη NASA. Τα κύματα κυκλικής βαρύτητας είναι ορατά στην πεπλατυσμένη κορυφή του στρώματος. σχηματίζουν ως παλμούς αέρα από κάτω πιέζοντας λίγο πάνω από το μέγιστο ύψος του πετρώματος και στη συνέχεια καθίστανται πίσω, ένα φαινόμενο παρόμοιο με το εξάπλωμα που μετατοπίζεται από μια πέτρα που πέφτει στο νερό, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Volcano Discovery .
Επειδή η φωτογραφία ISS ελήφθη σε μια γωνία και όχι ακριβώς πάνω από το ηφαίστειο, το εντυπωσιακό ύψος, η περίμετρος και η δομή του φρεατίου της τέφρας είναι ορατά, όπως και η σκιά που ρίχνεται από το φτερό στο κάλυμμα σύννεφων πολύ κάτω. Συστάδες φωτεινών λευκών σύννεφων που φωνάζουν στον πυθμένα είναι πιθανόν συμπύκνωση υδρατμών », ή θα μπορούσε να είναι ένας αυξανόμενος όγκος από την αλληλεπίδραση μεταξύ μάγματος και θαλασσινού νερού, επειδή το Raikoke είναι ένα μικρό νησί και οι ροές [μάγματος] πιθανόν να εισέρχονταν στο νερό» Simon Ο Carn, ένας ηφαιστειολόγος στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Μίτσιγκαν, δήλωσε στη NASA.
Το Raikoke είναι στρωματοβόλο, το οποίο σημαίνει ότι οι πλαγιές του είναι χτισμένες από πολυάριθμες στρώσεις σκληρυμένης λάβας και τέφρας. Θα φτάσει τα 551 μ. Πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και πριν από την έκρηξη του Ράικοκε το 1924, η τελευταία ηχογραφημένη δραστηριότητα του ηφαιστείου ήταν το 1778, σύμφωνα με το πρόγραμμα Global Volcanism του Εθνικού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας .
Μια άλλη εικόνα που συλλαμβάνεται μέσω δορυφόρου στις 22 Ιουνίου δείχνει πυκνές συγκεντρώσεις τέφρας στο δυτικό μισό του πετρώματος, ενώ οι κυκλοφορούντες άνεμοι θύελλας πάνω από τον Ειρηνικό ρυμουλκούν στον λοφίο και το τραβούν προς ανατολάς. Μαζί με την τέφρα, η έκρηξη του Raikoke έβγαλε επίσης ένα ρεύμα διοξειδίου του θείου που οι άνεμοι αναδεύτηκαν στη στρατόσφαιρα, είπε ο Καρν.
πηγή: livescience.com