Ιστορία Πολιτισμός

14 ΜΑΙΟΥ 1920, Η Στρατιά Θράκης ( περιοχής Δραμας- Ξάνθης) καταλαμβάνει την Δυτική Θράκη.

Γράφει η Αγγελική καραβίτη
Κατά μια εκδοχή το όνομα της Θράκης προέρχεται από μια κόρη του Ωκεανού, άλλη εκδοχή την αποδίδει σε κάποιον βασιλιά, ονόματι Θράκα και κατά μία άλλη σε παραφθορά της λέξης Τραχεία, διότι έχει βαρύ, τραχύ κλίμα.
Κατά τους ιστορικούς χρόνους οι Θράκες μιλούν και γράφουν ελληνικά, όπως αποδεικνύεται από τα αρχαιολογικά ευρήματα. Λατρευαν επίσης το Δωδεκάθεο, ο Διόνυσος γεννήθηκε στην Θράκη και εκεί ιδρύθηκαν τα αρχαιότερα ελληνικά μυστήρια, είναι επίσης και η πατρίδα του Ορφέα ,του Μουσαιου και του Ευμολπου, που δίδαξαν μουσική και τραγούδι! Πληροφορίες για τα ήθη και έθιμα των Θρακών μας δίδει ο Ηρόδοτος με πιο εντυπωσιακό το ότι οι γυναίκες ήταν ελεύθερες, κάπως σαν την Σπάρτη. Σπουδαίοι πολλοί, οι πιο γνωστοί ο Λεύκιππος, ο Δημόκριτος( οι εκπρόσωποι της ατομικής θεωρίας), ο Πρωταγόρας, ο Αριστοφάνης ο Βυζάντιος( 257-280 βιβλιοθηκάριος στην βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας). κ.α
Πολλές οι ελληνικές πόλεις της Θράκης: Άβδηρα, Μαρώνεια, Μεσημβρία, Αίνος, Μάδυτος, Καλλίπολις, Ηράκλεια, Περινθος, Σηλυβρία, Σαλμυδησσος, Αγχίαλος, κ.α.
Ο Στράβων παρουσιάζει κατά τους προρωμαικους και ρωμαϊκούς χρόνους αναμφισβήτητα ελληνική την εθνολογική μορφή της Θράκης.
Επί Βυζαντινής εποχής περιελάμβανε όλη την σημερινή Βουλγαρία και την σημερινή Ανατολική και Δυτική Θράκη σε δύο θέματα, ωτο θέμα Θράκης με έδρα την Αρκαδιουπολη και το θέμα της Μακεδονίας με έδρα την Αδριανούπολη και 2η την Φιλιππούπολη. Ηκμασε και παρήκμασε μαζί με την αυτοκρατορία. Το 1821 δεκάδες Θράκες πολέμησαν με τον στρατό του Υψηλάντη, επίσης κορυφαία μορφή ο καπετάνιος Χατζή-Αντωνης Βισβιζης και γυναίκα του Δόμνα Βισβίζη που απεκληθη: “η Μπουμπουλίνα της Θράκης” και πολλοί άλλοι!!
Η Θράκη και ο ελληνικός πληθυσμός της ταλαιπωρήθηκαν τρομερά και από τους Οθωμανούς και από τους Βούλγαρους και οι Πρώτοι έλεγαν κατά την συνήθειά τους: Γιαγμα, γιακιν, μέσον δηλ. “λεηλατειστε, κάψτε, βιάζετε” οι δε δεύτεροι έβαζαν πινακίδες λέγοντας “ομιλείτε μόνο βουλγαρικά” ή έστελναν σημειώματα σε Ελληνικές οικογένειες λέγοντας: “Αν εντός τριημέρου δεν πάτε στην Ελλάδα θα φονευθειτε εσείς και η οικογένεια σας!! ενώ για να κάνεις οτιδήποτε έπρεπε να δωροδοκήσεις, ή να υπογράψεις δήλωση βουλγαρικής υπηκοότητας!!
Όλα αυτά τελείωσαν τουλάχιστον για την Δυτική Θράκη στις 20 Μαϊου 1920 όταν μετά ευφυείς ενέργειες του Ε. Βενιζέλου και του επίσης εξαίρετου συνεργατου του Χαρισίου Βαμβακά, η Γκιουμουλτζινα=Κομοτηνή, υποδέχεται τον ελληνικό Στρατό τα ξημερώματα της 14ης Μαϊου 1920. Οι καμπάνες ηχούν, οι εφημερίδες γράφουν για τον κόσμο που ξεχύνεται στους δρόμους ζητωκραυγαζοντας!! Οι Σάλπιγγες ηχούν, υπό βροχήν Ανθέων και θύελλαν επευφημιών προχωρεί ο Στρατός!! Ένας Στρατός τέλειος! Ηγείται έφιππος ο μέραρχος Επαμεινώνδας Ζυμβρακάκης,περιστοιχισμένος από τους εκλεκτούς αξιωματικούς του επιτελειου του, έφιππους και ξιφηρεις. Γελια και δάκρυα των Ελλήνων”.
Ο Ελευθέριος Βενιζέλος αναγγέλλει στην Βουλή: ” Κύριοι βουλευται, λαμβάνω την τιμήν να ανακοινώσω ότι ο Εθνικός στρατός, προελασας εκ Ξάνθης, κατέλαβε ολόκληρον την Θράκην… Η Δυτική Θράκη κατελήφθη εν απολύτω τάξει …και θεωρώ καθήκον μου από του Βήματος να εκφράσω εις τον Διοικητή, τους αξιωματικούς, υπαξιωματικούς και στρατιώτες του εθνικού Στρατού, τα συγχαρητήρια της Κυβερνήσεως”.
Χρόνια πολλά στην πολύτιμη για την Ελλάδα μας, την Θράκη!!
google news

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, tik tok, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

Σχετικές αναρτήσεις

Αναγνώστης Πετιμεζάς και η μάχη του Βασιλικού Κορινθίας όπου και έπεσε γενναία μαζί με τον 17 χρονο γιό του Σωτηράκη Πετιμεζά.

Δημήτρης Λίτσας

Τζόνσον: Αν επιστραφούν τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα το Βρετανικό Μουσείο θα απογυμνωθεί.

e-enimerosi

Η μάχη του Λεβιδίου.

Δημήτρης Λίτσας