Ενέργεια

ΑΔΜΗΕ: Προχωρά η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης–Αττικής.

Υψηλές ταχύτητες έχει ανεβάσει το έργο της μεγάλης ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης – Αττικής, που υλοποιεί η θυγατρική του ΑΔΜΗΕ, «Αριάδνη Interconnection».

Το roadmap των εργασιών δείχνει ότι το μεγάλο project θα έχει κατασκευαστεί και τεθεί σε πλήρη λειτουργία το καλοκαίρι του 2025. Πέντε χρόνια μετά τη συμβασιοποίηση του το καλώδιο θα ηλεκτριστεί και πλέον η ενεργειακή ασφάλεια του νησιού θα είναι γεγονός.

Η σύγκριση.

Η ηλεκτρική διασύνδεση δείχνει να τρέχει με ταχύτερους ρυθμούς και σε σχέση με άλλα αντίστοιχα μεγάλα έργα υποθαλάσσιων καλωδίων που είναι σε εξέλιξη αυτήν την περίοδο στην Ευρώπη ή έχουν ολοκληρωθεί.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η ηλεκτρική διασύνδεση Μαυροβουνίου-Ιταλίας (MON.ITA) που χρειάστηκε πάνω από επτά χρόνια για να ολοκληρωθεί και αντίστοιχα projects όπως οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις Γερμανίας – Νορβηγίας (NORD.LINK) και Ηνωμένου Βασιλείου – Νορβηγίας (NSL). Πρόκειται για έργα ανάλογης τεχνολογίας για τα οποία απαιτήθηκαν περί τα έξι χρόνια από την συμβασιοποίησή τους έως τη θέση της σε εμπορική λειτουργία. 

Οι εργασίες στους σταθμούς μετατροπής.

Η πρόοδος των εργασιών για το project «Αριάδνη» αποτυπώνεται σε όλα τα τμήματα του. Πιο συγκεκριμένα τόσο στον Σταθμό Μετατροπής στην Αττική (Κουμουνδούρος) όσο και στο άλλο άκρο της διασύνδεσης (Δαμάστα Ηρακλείου Κρήτης) – τα οποία ανέλαβε μετά από διαγωνισμό η κοινοπραξία ΤΕΡΝΑ – Siemens – τα βασικά έργα Πολιτικού Μηχανικού που αφορούν τις κύριες κτιριακές εγκαταστάσεις του Σταθμού (χώρος μετατροπής AC σε DC -Converter/DC Halls- και το κτίριο ελέγχου) έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί.

Σε πολύ προχωρημένη φάση βρίσκονται οι εργασίες για τα βοηθητικά κτίρια και οι λοιπές εργασίες διαμόρφωσης των εξωτερικών χώρων. Στον Κουμουνδούρο η εγκατάσταση των μετασχηματιστών μετατροπέων έχει ολοκληρωθεί και είναι σε εξέλιξη η εγκατάσταση του κρίσιμου ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού στο χώρο του Converter Hall.

Στη Δαμάστα, η μεταφορά και εγκατάσταση των μετασχηματιστών μετατροπέων θα λάβει χώρα εντός του Φεβρουαρίου ενώ πραγματοποιούνται οι προκαταρκτικές εργασίες για την εκκίνηση εγκατάστασης του κρίσιμου ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού.

Το καλωδιακό τμήμα.

Αναφορικά με το καλωδιακό τμήμα της διασύνδεσης, εντός του 2023 ολοκληρώθηκε η εγκατάσταση και προστασία των υποβρύχιων καλωδίων υπερύψηλής τάσης σε όλο το μήκος της διαδρομής των 336 χλμ. από την Αττική έως την Κρήτη (συνολικά εγκαταστάθηκαν 672 χλμ. ενεργειακών καλωδίων και 672 χλμ. οπτικών ινών). Πρόσφατα ολοκληρώθηκε με επιτυχία και η δοκιμή (μετά την εγκατάσταση) των ενεργειακών καλωδίων.

Αλλά και οι εργασίες για τα υπόγεια καλωδιακά τμήματα (μήκους 32 και 13 χλμ. σε Αττική και Κρήτη αντίστοιχα), στην Αττική προχωρά εντατικά η κατασκευή της υπόγειας όδευσης από το ΚΥΤ Κουμουνδούρου προς το σημείο προσαιγιάλωσης στην Πάχη και έχει ολοκληρωθεί το 90% της υποδομής και το 70% της τοποθέτησης των καλωδίων.

Στην Κρήτη η πρόοδος των εργασιών οδοποιίας για τα υπόγεια καλώδια μήκους 13 χλμ. ξεπερνά το 60%. Σε προχωρημένο στάδιο είναι και οι εργασίες υποδομής για τα υπόγεια καλωδιακά τμήματα και έχει αρχίσει η τοποθέτηση των καλωδίων.

google newsΑκολουθήστε μας και στο Google news. Διαβάστε μας για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Energean: Έκτη ανακάλυψη φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο

e-enimerosi

Υψηλές προσδοκίες για τα κοιτάσματα αερίου στην Κρήτη

e-enimerosi

Οι διαπραγματεύσεις για Elpedison καθορίζουν την τύχη της ΔΕΠΑ Εμπορίας

e-enimerosi