Ειδήσεις και Νέα

Έκθεση Pisa: Άσχημα νέα και για την Γερμανική παιδεία. 21η η Γερμανία, 44η η Ελλάδα.

Οι Γερμανοί μαθητές αποδίδουν χειρότερα από ποτέ στο τεστ PISA. Φαίνεται ότι υπάρχουν πολλοί λόγοι για αυτό.

Σύμφωνα με τη νέα μελέτη PISA, το μορφωτικό επίπεδο των Γερμανών μαθητών είναι «ανησυχητικό».

Η βαθμολογία.

1. Ιαπωνία (536)
2. Κορέα (527)
3. Εσθονία (510)
4. Ελβετία (508)
5. Καναδάς (497)
21. … Γερμανία (475)
44. … Ελλάδα (430)

Η Birgit Ebel καθηγήτρια γερμανικών και ιστορίας σε σχολείο στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία  δίνει συγκλονιστικές πληροφορίες για την καθημερινή της δουλειά στη Bild . «Πολλοί άνθρωποι δεν θέλουν να μάθουν. Μερικοί μαθητές δεν μπορούν να συγκεντρωθούν για περισσότερο από ένα λεπτό, άλλοι ακόμη και κοιμούνται κατά τη διάρκεια του μαθήματος», λέει ο δάσκαλος. Η αυξανόμενη βία είναι επίσης ένα πρόβλημα.

Διδάσκει μαθητές της πέμπτης τάξης που δεν μπορούν να γράψουν σε μια γραμμή και δεν έχουν ιδέα για γραμματική. Σύμφωνα με τον Ebel, αυτό συμβαίνει επίσης επειδή πολλοί μαθητές δεν μιλούν γερμανικά στο σπίτι. Οκτώ στους δέκα μαθητές στο σχολείο της έχουν μεταναστευτικό υπόβαθρο. «Άλλοι αρνούνται να γράψουν οτιδήποτε στο χαρτί», είπε. Τα μαθήματα από μόνα τους είναι αρκετά δύσκολα καθώς οι μαθητές είναι διαρκώς ενοχλητικοί.

Λόγοι κακής απόδοσης μεταξύ μαθητών, γονέων και σχολικού συστήματος.

Εκτός από το κλείσιμο των σχολείων που σχετίζονται με τον κορωνοϊό, ο σχολικός σύμβουλος του Αμβούργου Ties Rabe βλέπει επίσης την κοινωνική σύνθεση των τάξεων ως την αιτία της πτώσης της απόδοσης. «Ο αριθμός των παιδιών από γονείς με κακή εκπαίδευση έχει αυξηθεί σημαντικά», είπε ο Rabe στο NDR. Για αυτούς τους μαθητές, είναι ένας άλλος δρόμος για μια καλή εκπαίδευση.

Η Έμπελ θεωρεί τους γονείς πρωτίστως υπεύθυνους εδώ: «Ζητώ πιο εντατική δουλειά με τους γονείς. Φυσικά, υπάρχουν περιβάλλοντα όπου είναι δύσκολο για τους γονείς να εμπλακούν. Πολλοί όμως από αυτούς δεν νοιάζονται για την απόδοση των παιδιών τους. Τους φέρνουν στην πόρτα του σχολείου με μεγάλα αυτοκίνητα και αυτό είναι». Και κατά τη γνώμη της δασκάλας, η πολιτική έχει επίσης αποτύχει: «Στη Γερμανία υπάρχουν 45 διαφορετικά σχολικά συστήματα. Αυτό είναι πάρα πολύ. Το κοινωνικό χάσμα γίνεται όλο και μεγαλύτερο».

Τι συμβαίνει με την Ελλάδα.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, η βαθμολογία της Ελλάδας ήταν χαμηλότερη σε σχέση με το 2018 και στις τρεις υπό εξέταση δεξιότητες που πρέπει να έχουν οι μαθητές έως τα 15 τους χρόνια:
  • Κατανόηση κειμένου
  • Μαθηματικά
  • Φυσικές επιστήμες
Επιπλέον, η Ελλάδα κατατάσσεται αρκετά χαμηλότερα από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ. Ειδικότερα:
  • Στα μαθηματικά, η Ελλάδα συγκέντρωσε 430, σημειώνοντας βουτιά 21 μονάδων σε σχέση με το 451 που είχε συγκεντρώσει το 2018 (στον πίνακα κατατάσσεται στη 44η θέση από 80 χώρες/περιοχές -μέλη και μη του ΟΟΣΑ- που συμμετείχαν στον διαγωνισμό). Ο μέσος όρος των χωρών του ΟΟΣΑ στα μαθηματικά ήταν 472 (489 το 2018).
  • Στην κατανόηση κειμένου, οι Έλληνες συγκέντρωσαν 438 (41η θέση). Η βαθμολογία αυτή ήταν κατά 19 μονάδες χαμηλότερη από το 457 του 2018. Ο μέσος όρος των χωρών του ΟΟΣΑ στην κατανόηση κειμένου ήταν 476 (487 βαθμοί το 2018).
  • Στις φυσικές επιστήμες η Ελλάδα συγκέντρωσε βαθμολογία 441, σημειώνοντας μείωση 11 μονάδων από το 452 που είχε πετύχει το 2018 (44η θέση). Ο μέσος όρος των χωρών του ΟΟΣΑ στις επιστήμες ήταν 485 (489 το 2018).

Ο κ. Πανάρετος, ο οποίος υπενθυμίζει ότι ήταν από τους εμπνευστές του προγράμματος PISA στον ΟΟΣΑ, στην αρχή της δεκαετίας του ’90, γράφει ότι «το μεγάλο πρόβλημα είναι οι πανελλήνιες (Κυρίως ο ακριβής προσδιορισμός της εξεταστέας ύλης)».

google news

Ακολουθήστε μας και στο Google news. Διαβάστε μας για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

Αρχική εικόνα: © Foto: Jens Büttner

Σχετικές αναρτήσεις

Ο Σύλλογος Παραπληγικών Ν. Δράμας, οι εκδόσεις Εντύποις και το βιβλιοχαρτοπωλείο PsalidiXarti.gr σας προσκαλούν στην παρουσίαση του παιδικού βιβλίου “Ο Πειρατής στην Στέγη”.

e-enimerosi

Σπάσιμο αναχώματος στον Κοσκινά Καρδίτσας.

e-enimerosi

΄΄Μια νύχτα στο Μουσείο΄΄.

e-enimerosi