Διασπορά

Φρέντι Μπελέρης: 37 βέτο στην ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας.

Παρά τις πιέσεις των Ευρωπαίων η Αθήνα διαμηνύει ότι δεν θα κάνει άλλη κίνηση καλής θέλησης οσο δεν αναγνωρίζεται ως εκλεγμένος δήμαρχος Χειμάρρας ο Μπελέρης
Λάθος «αντίπαλο» επέλεξε ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα για να κάνει επίδειξη δύναμης και αδιαλλαξίας με αφορμή την στημένη υπόθεση Μπελέρη, καθώς η Αθήνα με κάθε τρόπο διεμήνυσε στις Βρυξέλλες ότι όσο δεν αναγνωρίζεται ως εκλεγμένος Δήμαρχος Χειμάρρας ο κ. Μπελέρης η πόρτα της Ε.Ε. για την Αλβανία θα μένει κλειστή.

Ο Αλβανός πρωθυπουργός παραπέμποντας στην «ανεξάρτητη» Αλβανική Δικαιοσύνη δήλωνε προκλητικά ότι τίποτε δεν θα αλλάξει ακόμη κι αν έρθει «τούμπα όλο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο» και το δικαστήριο ακολουθώντας την ετυμηγορία που ο ίδιος είχε εκδώσει με τις δημόσιες δηλώσεις του, απέρριψε την Δευτέρα το αίτημα του Φρέντι Μπελέρη για να λάβει άδεια και να ορκισθεί ως Δήμαρχος ενώ αναμένεται η συνέχιση της δίκης παρωδίας για την σκευωρία της δήθεν εξαγοράς ψήφων.

Η υφαρπαγή των ελληνικών περιουσιών με πρόσχημα την τουριστική αξιοποίηση της Χειμάρρας και ο κίνδυνος αποκάλυψης των σκανδάλων μελών της κυβέρνησης και φίλων του Ράμα «επιχειρηματιών» από μια ανεξάρτητη Δημαρχιακή Αρχή αλλα και ο χαρακτήρας και η ιδιοσυγκρασία του Αλβανού πρωθυπουργού, τον οδηγούν σε αυτή την μετωπική αντιπαράθεση με την Ελλάδα.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση το κλίμα είναι αρνητικό σε ό,τι αφορά την υπόθεση Μπελέρη, καθώς οι Ευρωπαίοι έχοντας ανοίξει άλλα μέτωπα με την υποψηφιότητα της Ουκρανίας και της Γεωργίας δεν θέλουν να «σκαλίσουν» και πάλι την πονεμένη υπόθεση της υποψηφιότητας των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων. Μια διαδικασία η οποία ξεκίνησε με καθαρά πολιτικές αποφάσεις γνωρίζοντας ότι η προοπτική πλήρους ένταξης των χωρών αυτών θα μετατεθεί σε μη ορατό μέλλον. Όμως και στις υπουργικές συναντήσεις προετοιμασίας της Συνόδου Κορυφής, η Αθήνα παρά την ψυχρή στάση των Ευρωπαίων διεμήνυσε οτι δεν πρόκειται να υπάρξει αλλαγή στην στάση της, όπως διατυπώθηκε και με την ρητή επιφύλαξη που κατατέθηκε στην επιστολή που στάλθηκε στην Αλβανία για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Η Αθήνα σε μια κίνηση καλής θέλησης συναίνεσε να αποσταλεί η επιστολή ώστε έτσι να δοθεί και στην αλβανική κυβέρνηση η ευκαιρία για να κάνει ένα βήμα μπροστά και να αρθεί το αδιέξοδο. Η Αθήνα δεν ζήτησε τίποτε περισσότερο από το να δοθεί η άδεια στον Φρέντι Μπελέρη να μπορέσει αν και κρατούμενος να ορκισθεί και έτσι να αναγνωρισθεί το αποτέλεσμα των εκλογών στην Χειμάρρα. Ευκαιρία που ο κ. Ράμα δεν αξιοποίησε.

Η Αθήνα, όμως, έχει ρητά δηλώσει ότι αυτή ήταν η τελευταία κίνηση και από δω και πέρα δεν πρόκειται να συναινέσει στα επόμενα στάδια της διαδικασίας που είναι η υιοθέτηση Έκθεσης εκκρεμοτήτων και η σύγκληση Διακυβερνητικής Διάσκεψης που εγκρίνονται με ομοφωνία προκειμένου να οδηγηθεί η Αλβανία στο στάδιο του ανοίγματος των ενταξιακών κεφαλαίων. Η Αθήνα υπενθυμίζει ότι ακόμη κι αν έφθανε σε αυτό το σημείο η Αλβανία τότε θα υπάρχουν 37 βέτο για το άνοιγμα και το κλείσιμο των Κεφαλαίων των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Ο Έντι Ράμα ενθαρρυμένος από την στάση των Ευρωπαίων που θεωρούν ως διμερές θέμα την υπόθεση Μπελέρη, θεωρεί ότι η Ελλάδα θα καμφθεί από τις πιέσεις των εταίρων και επενδύει στην κόπωση από μια αντιπαράθεση στην οποία ο ίδιος κρατάει το κλειδί.

Για την Αθήνα, όμως, πλέον η υπόθεση Μπελέρη από την στιγμή που η κυβέρνηση επέλεξε να εμπλακεί ενεργά, είναι θέμα που αφορά όχι μόνο την προστασία των δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας αλλά και την ίδια την αξιοπιστία και το κύρος της στην περιοχή των Βαλκανίων. Και γι’ αυτό είναι μονόδρομος το μπλοκάρισμα της Ευρωπαϊκής πορείας της Αλβανίας.

Ακολουθήστε μας και στο Google news. Διαβάστε μας για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Θωμάς Γκουδούλας: Στον “αέρα” σχολικό συγκρότημα 900 ελληνόπουλων στο Μόναχο

e-enimerosi

Επιστολική ψήφος: Ξεκίνησε η αποστολή των φακέλων

e-enimerosi

Μόναχο: Ο Δημήτρης Κουτσούμπας για την εκπαίδευση και τα ελληνικά σχολεία

e-enimerosi