Γερμανία

Γερμανία: Νέες απεργίες στα αεροδρόμια μετά το καρναβάλι.

Υπάρχει κίνδυνος νέας προειδοποιητικής απεργίας πριν από τις επόμενες διαπραγματεύσεις στις 21 Φεβρουαρίου.

Την περασμένη εβδομάδα, οι εργοδότες της ασφάλειας των αερομεταφορών και των αεροδρομίων ανταποκρίθηκαν στην απεργία της 1ης Φεβρουαρίου σε 11 αεροδρόμια και «μετακινήθηκαν σημαντικά προς τα αιτήματα των συνδικάτων». Το συνδικάτο Βέρντι, ωστόσο, δεν βλέπει σχεδόν καμία βελτίωση και θα συζητήσει πώς θα προχωρήσει τις επόμενες ημέρες.

Μεταξύ του Καρναβαλιού και της ημερομηνίας των διαπραγματεύσεων στις 21 Φεβρουαρίου, μια άλλη προειδοποιητική απεργία είναι πιθανή, όπως δείχνει η εμπειρία από το 2023, στις αρχές του έτους, οι ελεγκτές των αεροδρομίων πραγματοποίησαν απεργίες έξι φορές. Και τώρα το κύριο σημείο της σύγκρουσης επιστρέφει στο τραπέζι που είναι τα μπόνους.

25.000 προσωπικό εξυπηρέτησης και ασφάλειας εργάζεται στα αεροδρόμια.
Οι εταιρείες αεροπορικής ασφάλειας και υπηρεσιών στα αεροδρόμια, απασχολούν 25.000 άτομα. Το συνδικάτο Βέρντι ζητά αύξηση των ωρομίσθιων κατά 2,80 ευρώ και καταβολή των ασφαλίστρων υπερωριών από την πρώτη ώρα υπερωρίας.
Η Ομοσπονδιακή Ένωση Εταιρειών Ασφάλειας Αεροπορίας (BDLS) προσφέρει 1,84 ευρώ σε δύο βήματα σε διάστημα δύο ετών, καθώς και προσαύξηση υπερωριών 30% αλλά όχι από την πρώτη ώρα. Εάν η απαίτηση του Βέρντι υλοποιούνταν 1 προς 1, θα κόστιζε περίπου 250 εκατομμύρια ευρώ, υπολογίζει το BDLS. Και η πτήση θα γινόταν πιο ακριβή.
Ημιαπασχοληση και υπερωρίες.

Οι ωρομίσθιοι του προσωπικού εξυπηρέτησης στα αεροδρόμια, που είναι συχνά ημιειδικευμένοι, ήταν χαμηλοί και η μερική απασχόληση ήταν ευρέως διαδεδομένη, έτσι ώστε οι εργαζόμενοι να κάνουν υπερωρίες χωρίς πρόσθετη αμοιβή, εξηγεί ο Wolfgang Pieper, διαπραγματευτής για τα συνδικάτα. Οι επιπλέον ώρες εργασίας πληρώνονται κανονικά, αλλά χωρίς καμία προσαύξηση. Οι εργαζόμενοι δεν το δέχονται πλέον.

«Πριν από μερικά χρόνια συμφωνήσαμε με τα συνδικάτα να δημιουργήσουμε έναν ετήσιο λογαριασμό χρόνου εργασίας για τους εργαζομένους, προκειμένου να μπορούν να αποζημιωθούν για μήνες με χαμηλό φόρτο εργασίας και για εκείνους με αυξημένο φόρτο εργασίας», υποστηρίζει ο Frank Haindl, ο οποίος ηγείται των συλλογικών διαπραγματεύσεων για τους εργοδότες.

«Σε περιόδους χαμηλής επισκεψιμότητας, οι εργαζόμενοι λαμβάνουν ολόκληρο τον μηνιαίο μισθό τους παρά το γεγονός ότι εργάζονται λιγότερες ώρες», λέει ο Haindl. Στη συνέχεια, ο λογαριασμός χρόνου εργασίας εξισορροπείται κατά τη διάρκεια πολυάσχολων περιόδων, όπως οι καλοκαιρινές διακοπές. «Τα συνδικάτα θέλουν τώρα να επιβάλουν επιβάρυνση 30 τοις εκατό στις «αντισταθμιστικές ώρες», λέει ο Haindl.

«Ο εργοδότης μπορεί να υπερπρογραμματίσει έως και 384 ώρες χωρίς να πληρώσει επιπλέον», λέει ο Fred-Uwe Fleischer, περιγράφοντας το σύστημα. Ο Fleischer εργάζεται για τον ηγέτη της αγοράς Securitas στο αεροδρόμιο BER. Αυτό ανέρχεται σε 384 ώρες ετησίως για έναν εργαζόμενο πλήρους απασχόλησης, καθώς το 20% των τυπικών ωρών εργασίας μπορεί να εργαστεί χωρίς πρόσθετη αμοιβή. Επειδή οι εργοδότες μέχρι στιγμής έχουν υποχωρήσει σημαντικά στις προσδοκίες τους με την προσφορά συλλογικών διαπραγματεύσεων, «πρέπει να ακολουθήσει ο επόμενος γύρος», λέει ο Fleischer. Ο «επόμενος γύρος» σημαίνει άλλη μια προειδοποιητική απεργία.

Στο τέλος, τα μέρη θα συμφωνήσουν σε ένα χρονικό απόθεμα στις διαπραγματεύσεις που θα παραμείνει απαλλαγμένο από προσαυξήσεις και θα είναι μικρότερο από το σημερινό. Πέρυσι, οι εργοδότες πρόσφεραν μπόνους ξεκινώντας από την 29η ώρα υπερωριών ανά μήνα, οπότε οι πρώτες 28 ώρες παρέμειναν χωρίς μπόνους. Αυτό ήταν αδιαπραγμάτευτο για το Βέρντι, ειδικά δεδομένου των πολλών εργαζομένων με μερική απασχόληση. Η έλλειψη εργατικού δυναμικού ενισχύει τη διαπραγματευτική θέση του σωματείου.

google newsΑκολουθήστε μας και στο Google news. Διαβάστε μας για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

Σχετικές αναρτήσεις

Ο ευτελισμός της ελληνικής διασποράς του Μονάχου για το σχολικό κτίριο

Χρήστος Μουρτζούκος

Η κυβέρνηση συμφώνησε σε νέο νόμο για την προστασία του κλίματος!

e-enimerosi

Γερμανία: Έφηβοι ύποπτοι για ισλαμική τρομοκρατία.