Ένα πρόγραμμα που έχει την δυνατότητα να αλλάξει το παγκόσμιο σύστημα υγείας, βοηθώντας εκατομμύρια ανθρώπους να έχουν ηλεκτρονικά τα ιατρικά τους δεδομένα σε όλα τα νοσοκομεία του κόσμου, είναι το κεντρικό θέμα Συνεδρίου, που πραγματοποιείτε αυτές τις μέρες στη Θεσσαλονίκη.
Το συνέδριο που γίνεται στο Πανεπιστήμιο Μακεδονία, είναι το μεγαλύτερο στην Ευρώπη για τους προγραμματιστές και τους χρήστες του γραφικού περιβάλλοντος GNOME, καθώς και φίλους του ελεύθερου λογισμικού ανοικτού κώδικα, με τίτλο GUADEC.
Όπως μας εξηγεί ο Ευστάθιος Ιωσηφίδης, ιδρυτικό μέλος του GNOME, το ελεύθερο λογισμικό παρέχει μια ισχυρή πλατφόρμα ανάπτυξης εφαρμογών για προγραμματιστές.
“Το GNOME είναι ένα γραφικό περιβάλλον εργασίας για λειτουργικά συστήματα GNU/Linux και συμβατά με το Unix. Περιλαμβάνει μια συλλογή από προγράμματα που καλύπτουν τις βασικές ανάγκες ενός σύγχρονου υπολογιστικού περιβάλλοντος και είναι κατάλληλο για χρήση στο σπίτι, στο γραφείο αλλά και σε επιχειρήσεις”, αναφέρει ο κ. Ιωσιφίδης.
“Όλο το λογισμικό είναι ελεύθερο και αναπτύσσεται κατά κύριο λόγο από εθελοντές αλλά και επαγγελματίες”, επισημαίνει.
Ο Luis Falcón, ο ιδρυτής του μη κερδοσκοπικού οργανισμού GNU Solidario που παρέχει πληροφορίες για την υγεία και εκπαίδευση με ελεύθερο λογισμικό, δημιούργησε το πρόγραμμα GNU Health με στόχο να αλλάξει το ηλεκτρονικό σύστημα υγείας, προσφέροντας την δυνατότητα σε κάθε άνθρωπο, να έχει τον δικό του ηλεκτρονικό φάκελο σε κάθε νοσοκομείο του κόσμου.
Όπως μας εξηγεί ο κ. Ιωσηφίδης “πρόκειται για ένα σύστημα ιατρικού φακέλου ελεύθερου λογισμικού με έντονη έμφαση στη δημόσια υγεία και την ιατρική. Η λειτουργικότητά του περιλαμβάνει τη διαχείριση των ηλεκτρονικών ιατρικών αρχείων και τη λειτουργικότητα του συστήματος διαχείρισης πληροφοριών εργαστηρίου. Είναι σχεδιασμένο να λειτουργεί σε όλα τα συστήματα, υποστηρίζοντας διανομές GNU/Linux, FreeBSD, Windows και macOS”.
Το GNU Health ξεκίνησε το 2008 από τον Dr Luis Falcón ως πρόγραμμα για την προαγωγή της υγείας και την πρόληψη ασθενειών στις αγροτικές περιοχές. Το αρχικό του όνομα ήταν Medical. Από τότε έχει εξελιχθεί σε πληροφοριακό σύστημα για νοσοκομεία, με διεπιστημονική διεθνή ομάδα συνεργατών. Το χρησιμοποιούν τα Ηνωμένα Έθνη, τα δημόσια νοσοκομεία και τα υπουργεία Υγείας (όπως στο Entre Rios της Αργεντινής) και ιδιωτικά ιδρύματα σε όλο τον κόσμο.
Ο Luis Falcón είναι κάτοχος πτυχίου Πληροφορικής και Μαθηματικών από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας (ΗΠΑ) και της Ιατρικής από το IUCS στο Μπουένος Άιρες (Αργεντινή). Ο κ. Falcón κύριος ομιλητής στο συνέδριο.
Το 20ο GUADEC αποτελεί συνδιοργάνωση του GNOME Foundation και του Τμήματος Εφαρμοσμένης Πληροφορικής της Σχολής Επιστημών Πληροφορίας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και θα διεξάγεται μέχρι της 28 Αυγούστου στις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος. Στο συνέδριο συμμετάσχει πλήθος επιστημόνων, προγραμματιστών και φίλων του ανοιχτού λογισμικού από όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων και ένας από τους ιδρυτές του GNOME, ο Federico Mena Quintero.
Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου GUADEC οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν δεκάδες ομιλίες, workshops και hack events για θέματα όπως:
• Ανάπτυξη εφαρμογών και deployment
• Προστασία απορρήτου και ασφάλεια
• Οικοδόμηση κοινότητας και ποικιλομορφία
• Σχεδιασμός εμπειρίας χρηστών και προγραμματιστών
• Χρήση τεχνολογιών GNOME εκτός της επιφάνειας εργασίας
• Ενθάρρυνση νέων συνεισφερόντων
• Οργάνωση και διακυβέρνηση του έργου GNOME
• Χρήση του GNOME από τους χρήστες
Στο πλαίσιο του συνεδρίου θα πραγματοποιηθούν και παράλληλες εκδηλώσεις όπως αγώνας ποδοσφαίρου, εκδρομή για πικνικ, gala party, εκδρομή στη θάλασσα, επίσκεψη σε μουσεία.
Προς τιμήν της 20ης διοργάνωσης του συνεδρίου στη Θεσσαλονίκη, η επόμενη έκδοση του GNOME, η 3.34, θα πάρει το όνομα της πόλης, ενώ για τη διοργάνωση φιλοτεχνήθηκε και ιδιαίτερο λογότυπο με τα κύρια τοπόσημά της.
πηγή: thesstoday.gr