Άρθρα Ρεπορτάζ

Η “Μαγεία” Της Καθημερινής Ρουτίνας – Και Πως Οι Μικρές Ρουτίνες Μας Διώχνουν Το Άγχος.

Γράφει η Δάφνη Μπιμπισίδου.

Η ζωή είναι ένας περίπλοκος χορός γεμάτος ανατροπές, προκλήσεις και απρόβλεπτες στιγμές. Καθημερινά, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με νέες περιπέτειες, αλλά και νέες αγωνίες. Σε αυτόν τον σύνθετο χορό της ζωής, όμως, υπάρχει ένα “αγκυροβόλι” που μας προσφέρει σταθερότητα και -γιατί όχι;- ευτυχία: οι καθημερινές ρουτίνες.

Σε αυτό το blog post, θα εξερευνήσουμε πώς οι ρουτίνες μπορούν να δώσουν βάθος και νόημα στην καθημερινότητά μας, ενώ ταυτόχρονα μας κάνουν να νιώθουμε ασφάλεια, το βασικότερο συναίσθημα προκειμένου να μπορέσουμε να κάνουμε οτιδήποτε με επιτυχία.

Οι ρουτίνες δεν είναι απλώς καθήκοντα που πρέπει να εκτελούμε καθημερινά. Αντικατέστησε τη λέξη ‘ρουτίνα’, με τη λέξη ‘ιεροτελεστία’ ή ‘τελετουργικό’. “Το πρωινό μου τελετουργικό”, “βραδινή μου ιεροτελεστία”… Καλύτερα;

Είναι σαν μικρές πράξεις αγάπης προς τον εαυτό μας. Είναι η υπόσχεση πως θα φροντίσουμε τον εσωτερικό μας κόσμο, το σώμα μας, τον εαυτό μας γενικά, παρά τις ανατροπές της καθημερινής ζωής. Οι καθημερινές αυτές στιγμές αποτελούν άγκυρα για την ψυχική μας ηρεμία.

book, macarons, roses-5834258.jpg

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2009 στο Ευρωπαϊκό Περιοδικό Κοινωνικής Ψυχολογίας αναφέρει πως για να δημιουργήσουμε μια νέα συνήθεια απαιτούνται από 18 έως 254 ημέρες. Κατέληξε στο συμπέρασμα, πως χρειάζονται περίπου 66 ημέρες για να γίνει μια συνήθεια αυτοματισμός. Αυτό σημαίνει ότι οι ρουτίνες απαιτούν αφοσίωση και υπομονή, αλλά οι ανταμοιβές είναι ανεκτίμητες.

Μια ζωή πλούσια σε στιγμές

Στις ρουτίνες βρίσκουμε την ομορφιά της καθημερινότητας. Στην πρωινή ρουτίνα ομορφιάς στον καθρέφτη, στο λεμφικό μας μασάζ, στη ρουτίνα με τον αρωματικό καφέ, στις πρωϊνές μας διατάσεις, στην ηρεμία της πρώτης μας βόλτας το πρωί, στα δέκα λεπτά που μένουμε με κλειστά τα μάτια, βρίσκουμε την ουσία της ημέρας μας.  Ξυπνάμε και όλες οι όμορφες ρουτίνες μας μας περιμένουν…πριν αρχίσει η βοή και η τρεχάλα της ημέρας… Και μετά το βράδυ, στη σιωπή της νύχτας, ενδεχομένως η ρουτίνα της ανάγνωσης πριν τον ύπνο γίνεται σαν ένα αστέρι που μας φωτίζει τον δρόμο προς τον κόσμο των ονείρων.

morning routine.jpg
yoga, meditation, pose-4489430.jpg

Και μετά το βράδυ, στη σιωπή της νύχτας, ενδεχομένως η ρουτίνα της ανάγνωσης πριν τον ύπνο γίνεται σαν ένα αστέρι που μας φωτίζει τον δρόμο προς τον κόσμο των ονείρων.

Αυτές οι στιγμές, αυτές οι σταθερές ρουτίνες, μας δίνουν τη δύναμη να αντιμετωπίσουμε την τρέλα της καθημερινότητας. Λειτουργούν σαν άγκυρα. Στην καθημερινή ζωή με όλες τις της ανησυχίες και τις πιέσεις, αυτές οι μικρές πράξεις, φροντίζουν την ψυχική μας υγεία, εφόσον ό,τι και να γίνει μέσα στη μέρα, μπορούμε να τις διατηρούμε.

Μην προσπερνάτε, λοιπόν, την αξία αυτών των καθημερινών ιεροτελεστιών. Είναι τα αστέρια που φωτίζουν τον ουρανό της ζωής μας. Είναι τα στιγμιότυπα που κάνουν την καθημερινότητά μας να λάμπει. Είναι η απάντηση στην αναζήτηση της ασφάλειας και της πίστης στο σχέδιο του σύμπαντος!

Συνοδεύστε τις καθημερινές σας ρουτίνες με αγάπη και ενσυνειδητότητα, και θα ανακαλύψετε ότι αυτές οι ιεροτελεστίες μπορούν να μεταμορφώσουν τη ζωή σας και να την γεμίσουν νόημα.

***Μία ρουτίνα που μπορείς εύκολα να φτιάξεις μαζί μου είναι αυτή της πρωινής γιόγκα:

Click εδώ: yoga espresso

Ακολουθήστε μας και στο Google news. Διαβάστε μας για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

Σχετικές αναρτήσεις

Πρωτοποριακή Δράση που προάγει τη Ψηφιακή Ασφάλεια

e-enimerosi

Μέτρα τώρα, για 15.000 λιγότερους θανάτους έως το 2030 & δημοσιονομικό όφελος δεκάδων δισεκατομμυρίων

e-enimerosi

Οι επιπτώσεις της αγκυροβολίας στα λιβάδια Ποσειδωνίας στην ευρύτερη περιοχή των Κυκλάδων

e-enimerosi