ΆνδραςΚοινωνία Κόσμος

Κωνσταντίνος Πάσσαρης: Μετά από 22 χρόνια φυλακής ορκίζεται ότι άλλαξε.

Τέσσερις φορές ισόβια και 49 χρόνια φυλάκιση για τα αιματηρά γεγονότα στο Γενικό Κρατικό και τις δολοφονίες δύο αστυνομικών. Δύο φορές ισόβια για ληστεία μετά διπλού φόνου σε ανταλλακτήριο στο Βουκουρέστι. Αυτές είναι οι ποινές που «τρέχουν» για τον Κώστα Πάσσαρη που μετά από εγκλεισμό 22 ετών.

Αλλά κανένας δεν φαίνεται να τον πιστεύει… Με εξαίρεση βέβαια τον πνευματικό του, τον πατέρα Γερβάσιο ο οποίος αποτελεί τον πιο συχνό επισκέπτη του διαβόητου Έλληνα (και με ρουμανική καταγωγή εξαιτίας της μητέρας του) κακοποιού στις φυλακές.

Ο Πάσσαρης εξομολογείται σε καθημερινή βάση, δηλώνει μετανιωμένος για τα εγκλήματά του, ζήτησε συγχώρεση από τις οικογένειες των θυμάτων του ενώ έφτασε στο σημείο να κάνει ακόμη και μνημόσυνο για αυτά. Σύμφωνα μάλιστα με παλιότερες δηλώσεις του αρχιμανδρίτη, «κάνει 100 εδαφιαίες μετάνοιες για κάθε σκοτωμένο του…». Τον αποκαλεί μάλιστα «έναν τέλειο Χριστιανό» του οποίου πλέον μοναδικός σκοπός είναι να γίνει μοναχός στο Άγιο Όρος.

Αυτό βέβαια δεν μπορεί να συμβεί μέσα από την φυλακή. Βασικό και αναγκαίο προαπαιτούμενο αποτελεί η αποφυλάκισή του, ενδεχόμενο πάντως που απορρίφθηκε πολύ πρόσφατα από την δικαιοσύνη της Ρουμανίας, χώρας σε σωφρονιστικό κατάστημα της οποίας παραμένει έγκλειστος μετά την καταδίκη του για τις δολοφονίες δύο ανθρώπων σε ληστεία σε ανταλλακτήριο συναλλάγματος στο Βουκουρέστι.

Το διάστημα του εγκλεισμού του στο εξωτερικό ο Πάσσαρης είδε κι άλλα αιτήματα που σχετίζονταν με την επιθυμία του να εκτίσει την ποινή του στην Ελλάδα να απορρίπτονται, ενώ παράλληλα (με αργό ρυθμό είναι η αλήθεια) έτρεξαν και οι εδώ νομικές διαδικασίες για τα εντός των συνόρων εγκλήματά του. Καταδικάστηκε ερήμην σε τέσσερις φορές ισόβια και 49 χρόνια φυλάκιση για τα αιματηρά γεγονότα στο Γενικό Κρατικό και τις δολοφονίες δύο αστυνομικών και –επίσης πολύ πρόσφατα- απορρίφθηκε αίτηση αναίρεσης των σε βάρος του αποφάσεων και των ποινών που του επιβλήθηκαν από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Αθηνών για την υπόθεση του 2001.

Παραμένει φόβος και τρόμος: Το «θηρίο από τα Βαλκάνια» μετά από 22 χρόνια φυλακής, φτιάχνει παντόφλες κι ορκίζεται ότι άλλαξε

Σύμφωνα με τους δικηγόρους του, αυτή η διπλή αρνητική απάντηση που εισέπραξε ο Κώστας Πάσσαρης κινδυνεύει να πληρώσει περισσότερο κι από όσο προβλέπει ο νόμος για όσα έχει διαπράξει. Κι αυτό διότι θεωρητικά υπάρχει περίπτωση αφού συμπληρώσει εγκλεισμό 20 ετών (που είναι το όριο στο οποίο μπορεί κάποιος να αιτηθεί αναστολή ποινής) στη Ρουμανία, να επιστρέψει στην Ελλάδα και να εκτίσει άλλα επιπλέον 20 χρόνια. Δηλαδή να περάσει 4 δεκαετίες στην φυλακή, ενώ σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη οι ποινές συντρέχουν μαζί.

«Δημόσιος κίνδυνος χαρακτηρίστηκε πριν από 20 χρόνια και τώρα η εικόνα του είναι εντελώς διαφορετική. Η αλλαγή του σήμερα είναι μεγάλη και είναι σπάνιο για κρατούμενους. Είναι πολύ κοντά στη θρησκεία και έχει κοντά του πνευματικό του. Αυτό έγινε σε μία περίοδο που δεν είχε ανάγκη να το προβάλλει και να το δείξει. Έχει μετανιώσει, μου το έχει πει πολλές φορές. Μερικά πράγματα δεν γυρίζουν πίσω. Πρέπει να δεχτούμε όμως, πως υπάρχει σωφρονισμός και υπάρχει και δεύτερη ευκαιρία» είπε χαρακτηριστικά ο δικηγόρος του Κώστα Πάσσαρη, Ανδρέας Ταγαράκης μιλώντας στο «Ακόμα δεν είδες» για την απόρριψη της αίτησης στην Ελλάδα.

Παραμένει φόβος και τρόμος: Το «θηρίο από τα Βαλκάνια» μετά από 22 χρόνια φυλακής, φτιάχνει παντόφλες κι ορκίζεται ότι άλλαξε

Λίγες ημέρες νωρίτερα αντίστοιχη απόρριψη είχε εισπράξει το «θηρίο των Βαλκανίων», όπως τον αποκαλούν στην Ρουμανία, όταν αιτήθηκε την αποφυλάκισή του έχοντας συμπληρώσει 20 χρόνια πίσω από τα σίδερα. Στον φάκελό του υπήρχε η θετική αξιολόγηση από ψυχολόγο σε ιατρική έκθεση που έκανε λόγο για έναν τρόφιμο ο οποίος κατάφερε να προσαρμοστεί στη ζωή στο σωφρονιστικό κατάστημα και δεν δημιουργεί προβλήματα, τουλάχιστον μετά το 2004, όταν και άρχισε αυτή η σταδιακή «μετάλλαξη» του Πάσσαρη.

Αν και μέχρι τότε είχε τιμωρηθεί 9 φορές για την συμπεριφορά του, έκτοτε αποτελεί υπόδειγμα κρατούμενου, γεγονός που αρχικά οδήγησε στην απόφαση να μεταφερθεί στον γενικό πληθυσμό, φεύγοντας από συνθήκες υψίστης ασφαλείας και απομόνωσης. Παράλληλα εργάζεται μέσα στις φυλακές (και μάλιστα στο τμήμα που φτιάχνει παντόφλες), ενώ μέσα σε αυτό το διάστημα έχει επιβραβευθεί 46 φορές από το σωφρονιστικό ίδρυμα στο οποίο εκτίει την ποινή του.

Αναμφίβολα πρόκειται για μια εντυπωσιακή αλλαγή δεδομένων για έναν από τους πλέον διαβόητους και σκληρούς κακοποιούς που μπορεί να σκεφτεί ο νους, όχι, όμως, τόσο μεγάλη ώστε να πείσει την αρμόδια επιτροπή πως 20 χρόνια αποτελούν επαρκή τιμωρία.

google news

Ακολουθήστε μας και στο Google news. Διαβάστε μας για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Σεισμός 6,3 ρίχτερ στην Ιαπωνία.

e-enimerosi

Σίδνεϊ: Επίθεση σε εμπορικό κέντρο, πληροφορίες για έξι νεκρούς.

e-enimerosi

ΗΠΑ: Πυροβολισμοί σε εκδήλωση για το Ραμαζάνι στη Φιλαδέλφεια – Αναφορές για θύματα

e-enimerosi