Διατροφή υγεία

Μελέτη αποκαλύπτει δραματική αύξηση στους καρκίνους που επηρεάζουν όλο και περισσότερους νέους.

Ο καρκίνος δεν είναι πλέον ασθένεια της τρίτης ηλικίας: τα τελευταία 30% τοις εκατό. Επιπλέον, όλο και περισσότεροι νέοι πεθαίνουν από καρκίνο. Παραδόξως, ευθύνονται οι τύποι καρκίνου που εμφανίζονταν σχεδόν αποκλειστικά σε ηλικιωμένους.

Όσο μεγαλώνουμε, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου – στην πραγματικότητα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι βιολογικοί μηχανισμοί που επιδιορθώνουν τις μεταλλάξεις, επιδιορθώνουν τη βλάβη του DNA και εξαλείφουν τα ανώμαλα κύτταρα γίνονται όλο και λιγότερο αποτελεσματικοί με την ηλικία. Επειδή λοιπόν πολλοί τύποι καρκίνου εμφανίζονται μόνο σε προχωρημένη ηλικία, τα κοινά μέτρα έγκαιρης ανίχνευσης συχνά ξεκινούν μόνο όταν τα άτομα είναι άνω των 50 ή και αργότερα.

Ωστόσο, η ιδέα του καρκίνου ως ασθένειας της τρίτης ηλικίας φαίνεται ξεπερασμένη, όπως δείχνει τώρα μια παγκόσμια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο εξειδικευμένο περιοδικό «BMJ». Σε αυτό, μια διεθνής ομάδα με επικεφαλής τον Jianhui Zhao από το Πανεπιστήμιο Zhejiang στην Κίνα αξιολόγησε την ανάπτυξη 29 τύπων καρκίνου σε άτομα κάτω των 50 ετών. Τα στοιχεία προέρχονται από 204 χώρες και καλύπτουν την περίοδο από το 1990 έως το 2019.  

Περισσότερα κρούσματα καρκίνου, περισσότεροι θάνατοι

Το αποτέλεσμα: Ο αριθμός των περιπτώσεων καρκίνου σε άτομα κάτω των 50 ετών έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία 30 χρόνια – κατά 79% παγκοσμίως. Αυτή η αύξηση είναι ιδιαίτερα εμφανής στην ηλικιακή ομάδα 40 έως 49, όπως καθόρισε ο Zhao και η ομάδα του. Ο αριθμός των θανάτων που σχετίζονται με τον καρκίνο έχει αυξηθεί κατά 27,7 τοις εκατό από το 1990. Ως αποτέλεσμα, περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι κάτω των 50 ετών πέθαναν από καρκίνο σε όλο τον κόσμο μόνο το 2019.

Σύμφωνα με τη μελέτη, οι πιο συνηθισμένοι τύποι καρκίνου πρώιμης έναρξης είναι
  • καρκίνος του μαστού
  • καρκίνο των βρόγχων και του πνεύμονα επίσης
  • καρκίνο του παχέος εντέρου,

Όπως καθόρισαν οι ερευνητές. Αυτοί οι τύποι καρκίνου ευθύνονται επίσης για τους περισσότερους θανάτους ατόμων κάτω των 50 ετών. Αντίθετα, η ταχύτερη αύξηση ήταν στον καρκίνο του ρινοφαρυγγικού και του προστάτη, η συχνότητα εμφάνισης των οποίων στη νεότερη ηλικιακή ομάδα έχει αυξηθεί κατά περίπου 2,3 τοις εκατό από το 1990.

«Αυτά τα αποτελέσματα διαψεύδουν τη συμβατική σοφία σχετικά με τους τύπους καρκίνου που πρέπει να περιμένουμε σε νεότερους ανθρώπους», σχολιάζουν η Ashleigh Hamilton και η Helen Coleman από το Queen’s University Belfast. Σύμφωνα με τους γιατρούς που δεν συμμετείχαν στη μελέτη, η έγκαιρη ανίχνευση και διάγνωση πρέπει επίσης να επανεξεταστεί.

Οι δυτικές βιομηχανικές χώρες επηρεάστηκαν περισσότερο.

Ωστόσο, υπάρχουν σαφείς περιφερειακές διαφορές: σύμφωνα με τη μελέτη, τα άτομα κάτω των 50 ετών στις δυτικές βιομηχανικές χώρες πλήττονται ιδιαίτερα άσχημα. Στη Βόρεια Αμερική, η συχνότητα τέτοιων περιπτώσεων καρκίνου είναι τώρα 273 ανά 100.000, στη Δυτική Ευρώπη και την Αυστραλία μεταξύ 120 και 250 ανά 100.000 κάτω των 50 ετών, αναφέρουν ο Zhao και οι συνεργάτες του. Αλλά ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνεται επίσης σε περιοχές με μέσο εισόδημα, όπως η Ανατολική Ευρώπη, η Ωκεανία ή η Κεντρική Ασία.

Μα γιατί? Οι τύποι καρκίνου που εμφανίζονται τώρα όλο και περισσότερο σε νεότερους ανθρώπους στην πραγματικότητα θεωρήθηκαν κλασικές ασθένειες της τρίτης ηλικίας. Αλλά αυτό προφανώς δεν ισχύει πλέον. Αναζητώντας πιθανούς λόγους για τον επιπολασμό τόσων περιπτώσεων καρκίνου, ο Zhao και η ομάδα του εξέτασαν πιο προσεκτικά ορισμένους κοινούς παράγοντες κινδύνου.

Ο τρόπος ζωής ως ο κύριος παράγοντας κινδύνου

Αποδείχθηκε ότι εκτός από τους γενετικούς παράγοντες και τη ρύπανση του περιβάλλοντος, πιθανότατα καθοριστικό ρόλο παίζει και ο τρόπος ζωής. «Παράγοντες κινδύνου στη διατροφή, όπως κόκκινο κρέας, πολύ αλάτι, λίγα φρούτα, λαχανικά και γάλα, αλλά και η κατανάλωση αλκοόλ και το κάπνισμα είναι οι κύριοι παράγοντες πίσω από την πρώιμη έναρξη των περιπτώσεων καρκίνου», αναφέρουν οι ερευνητές. Υπήρχαν επίσης σαφείς συνδέσεις με την παχυσαρκία και τα αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Ως εκ τούτου, η ομάδα πιστεύει ότι τουλάχιστον ορισμένες από αυτές τις περιπτώσεις καρκίνου θα μπορούσαν να καθυστερήσουν, αν όχι να αποφευχθούν, με την υιοθέτηση ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής. Ωστόσο, για να σπάσει η τάση, περισσότερη εκπαίδευση και καλύτερη έγκαιρη ανίχνευση είναι σημαντική, όπως τονίζουν οι Hamilton και Coleman. «Χρειαζόμαστε επειγόντως περισσότερα μέτρα πρόληψης και έγκαιρης ανίχνευσης για τέτοιους πρώιμους καρκίνους», γράφουν. Οι θεραπείες για τον καρκίνο θα πρέπει επίσης να προσαρμοστούν για νεότερους ασθενείς.

Εννέα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τον κίνδυνο καρκίνου

Οι ερευνητές για τον καρκίνο και την πρόληψη υπογραμμίζουν τακτικά τη σημασία της πρόληψης. Έχουν συνοψίσει τα ακόλουθα μέτρα:  

  1. Αποφύγετε το υπερβολικό βάρος
  2. Μετακινηθείτε κάθε μέρα
  3. Τρώω υγιεινά
  4. Μην καπνίζετε
  5. Πίνετε όσο το δυνατόν λιγότερο αλκοόλ
  6. Αποφύγετε τις καρκινογόνες ουσίες
  7. Προστατέψτε από την υπεριώδη ακτινοβολία
  8. Εμβολιασμός κατά του καρκίνου (ηπατίτιδα Β, HPV)
  9. Επωφεληθείτε από προσφορές για έγκαιρη ανίχνευση καρκίνου
google news

Ακολουθήστε μας και στο Google news. Διαβάστε μας για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή Αρχική εικόνα:Getty Images: Getty Images

Σχετικές αναρτήσεις

Πέντε σοβαρά προβλήματα υγείας που αποκαλύπτουν τα πόδια (Φώτο).

e-enimerosi

5 συστατικά που πρέπει να περιέχει το scrub απολέπισης (εικόνες)

e-enimerosi

Οξεία πυελονεφρίτιδα: 7 συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε (εικόνες)

e-enimerosi