Πολιτική

Μητσοτάκης για Μπελέρη: Προϋπόθεση για ένταξη της Αλβανίας στην Ε.Ε. είναι να ορκιστεί δήμαρχος ο Μπελέρης.

Ηχηρό μήνυμα έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Αλβανία και τον Έντι Ράμα από τα Τίρανα όπου βρίσκεται για τη Σύνοδο Κορυφής της Διαδικασίας Βερολίνου. Ο κ. Μητσοτάκης έθεσε το θέμα του Φρέντι Μπελέρη και την κράτησή του από τις αλβανικές Αρχές τονίζοντας ότι «θα πρέπει να ορκιστεί δήμαρχος Χειμάρρας, έστω και προφυλακισμένος».

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι είναι αναγκαία προϋπόθεση η επίλυση του ζητήματος του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας, προκειμένου η Ελλάδα να συμφωνήσει στην εκκίνηση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Αλβανίας – Ε.Ε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι η Ελλάδα στηρίζει αταλάντευτα την ενταξιακή προοπτική των χωρών των δυτικών Βαλκανίων. Όπως είπε, «είμαστε σταθεροί υπέρμαχοι να ενταχθούν στην ευρωπαϊκή οικογένεια».

Ωστόσο, έκανε λόγο για «δύσκολο δρόμο», ο οποίος «απαιτεί σημαντικές προσαρμογές στο ευρωπαϊκό κεκτημένο». Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε ότι η μια αρχή που είναι αδιαπραγμάτευτη για την Ε.Ε. και την Ελλάδα, είναι σεβασμός στο κράτος δικαίου, που πρέπει να εκδηλώνεται σε όλες τις εκφάνσεις της λειτουργίας οργανωμένου κράτους.

«Δυστυχώς η φίλη Αλβανία έχει κάνει σημαντικές υποχωρήσεις – αναφέρομαι στην περίπτωση Μπελέρη» τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Τονίζω τον σεβασμό μου στην ανεξαρτησία αλβανικής δικαιοσύνης, όμως θέλω να τονίσω ότι έχει δικαίωμα έστω και προφυλακισμένος να ορκιστεί δήμαρχος».

Είπε επιπλέον ότι είναι σημαντικό να ορκιστεί ο Μπελέρης, προκειμένου να φύγει η σκιά που επηρεάζει τις σχέσεις Ελλάδας – Αλβανίας. Τόνισε, δε, ότι θα συζητήσει το θέμα με τον Πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα, επισημαίνοντας ότι «είναι πολύ καθαρή η θέση μας». «Δεν έχω πρόθεση να παρέμβω στη διαδικασία της ανεξάρτητης αλβανικής δικαιοσύνης, αλλά ο Φρέντι Μπελέρης έχει δικαίωμα να ορκιστεί δήμαρχος έστω και προφυλακισμένος» υπογράμμισε.

Ακολουθήστε μας και στο Google news. Διαβάστε μας για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Διάρρηξη στη διεύθυνση Εκλογών του ΥΠ.ΕΣ.

e-enimerosi

Παύλος: Η Μπακογιάννη στο Συμβούλιο της Ευρώπης δεν έβλαψε μόνο τον σερβικό λαό, αλλά και η Ελλάδα μπορεί να υποστεί συνέπειες.

e-enimerosi

Βουλή: Ο Κωνσταντίνος Φλώρος γρονθοκόπησε τον Βασίλη Γραμμένο της Ελληνικής Λύσης.

e-enimerosi