Διεθνή

Νεκρός ο δράστης της επίθεσης στις Βρυξέλλες χθες.

«Ονομάζομαι Αμπντεσαλέμ αλ Γκιλάνι και πολεμώ για τον Αλλάχ. Ανήκω στο Ισλαμικό Κράτος» είχε πει σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα.
Πέθανε τελικά ο δράστης της αιματηρής τρομοκρατικής επίθεσης με 2 νεκρούς τουρίστες που σημειώθηκε το βράδυ της Δευτέρας στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με τα βελγικά ΜΜΕ, ο δράστης η ταυτότητα του οποίου επιβεβαιώθηκε πυροβολήθηκε στο στήθος σε ένα καφέ, σε προάστιο της βελγικής πρωτεύουσας. Δίπλα του βρέθηκε το όπλο της επίθεσης.

Ο δράστης πέθανε κατά τη διάρκεια της μεταφοράς του με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο.
Σύμφωνα δε με πληροφορίες, ακόμη 2 άτομα που φέρονται να εμπλέκονται στην επίθεση, αναζητούνται από τις αρχές.

Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα που αναρτήθηκε σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο φερόμενος ως δράστης δηλώνει μέλος της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

«Με ισλαμικούς χαιρετισμούς, Αλλάχου Άκμπαρ. Ονομάζομαι Αμπντεσαλέμ αλ Γκιλάνι και πολεμώ για τον Αλλάχ. Ανήκω στο Ισλαμικό Κράτος. Αγαπάμε όσους μας αγαπούν και μισούμε όσους μας μισούν. Ζούμε για τη θρησκεία μας και πεθαίνουμε για αυτήν. Δόξα στον Αλλάχ. Ο αδερφός σας πήρε εκδίκηση για λογαριασμό των μουσουλμάνων. Έχω σκοτώσει τρεις Σουηδούς, μέχρι στιγμής. Δόξα στον Αλλάχ. Τρεις Σουηδούς, ναι. Σε εκείνους που έβλαψα, ας με συγχωρήσουν. Κι εγώ τους συγχωρώ όλους. Ειρήνη υμίν», αναφέρει στο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ο δράστης, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Τον αποτροπιασμό του για την δολοφονία δύο Σουηδών στις Βρυξέλλες εξέφρασε και ο υπουργός Δικαιοσύνης της σκανδιναβικής χώρας Γκούναρ Στρόμερ, συμπληρώνοντας ότι η σουηδική κυβέρνηση και οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν αρχίσει εντατικές προσπάθειες για να συγκεντρώσουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με όσα συνέβησαν.

«Είμαστε ενωμένοι απέναντι στην τρομοκρατία», υπογράμμισε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε ανάρτησή της στην πλατφόρμα Χ, συμπληρώνοντας ότι οι σκέψεις της είναι στις οικογένειες των θυμάτων της αποτρόπαιης επίθεσης.

«Βέλγοι, Σουηδοί και Ευρωπαίοι, είμαστε ενωμένοι απέναντι στην τρομοκρατία. Οι αξίες μας είναι ισχυρότερες από το μίσος τους», δήλωσε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, ο Μαργαρίτης Σχοινάς.

H Γαλλία ανακοίνωσε πως ενισχύει τους ελέγχους στα σύνορα με το Βέλγιο. Από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν καταδίκασε τη «βάρβαρη» πράξη «ισλαμιστικής τρομοκρατίας».

Σύμφωνα με το rtbf.be ο άνδρας κατέληξε.

Σύμφωνα με την υπουργό Εσωτερικών, Αννελίς Φερλίντεν στο VRT Radio. «Μπορώ να σας πω τα καλά νέα, πως έχουμε βρει το ύποπτο».

Μάλιστα, σύμφωνα με τις Αρχές, εντοπίστηκε και το όπλο που χρησιμοποίησε στην επίθεσή του το βράδυ της Δευτέρας με αποτέλεσμα από τα πυρά του να χάσουν τη ζωή τους δύο Σουηδοί.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Le Soir, η υπουργός Εσωτερικών διευκρινίζει ότι στην κατοχή του εντοπίστηκε το αυτόματο όπλο (καλάσνικοφ) που χρησιμοποιήθηκε στη φονική επίθεση.

Αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη τεράστια αστυνομική επιχείρηση, με την κωδική ονομασία «Το κλουβί της αρκούδας», στην κοινότητα Schaerbeek. Ολόκληρη η περιοχή έχει αποκλειστεί και εκκενωθεί, αναφέρει δημοσιογράφος του ίδιου μέσου που βρίσκεται στον χώρο.

Κατά την σύλληψή του, ο δράστης πυροβολήθηκε στον θώρακα με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά. Μεταφέρθηκε άμεσα στο νοσοκομείο και νοσηλευόταν στην εντατική, όπου υπέστη δύο καρδιακές ανακοπές, με τους γιατρούς να καταφέρνουν να τον επαναφέρουν. Ωστόσο, λίγη ώρα αργότερα, άφησε την τελευταία του πνοή.

Ακολουθήστε μας και στο Google news. Διαβάστε μας για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

Σχετικές αναρτήσεις

Παύλος: Η Μπακογιάννη στο Συμβούλιο της Ευρώπης δεν έβλαψε μόνο τον σερβικό λαό, αλλά και η Ελλάδα μπορεί να υποστεί συνέπειες.

e-enimerosi

Νίκος Λυγερός: Τι σημαίνει η στρατιωτική συμφωνία Ελλάδας-Ινδίας.

e-enimerosi

Εκλογές στην Ινδία.