Διεθνή

Ντονέτσκ: Αποσύρονται οι Ουκρανοί.

Επιθέσεις με drones κατά της Κριμαίας και του Belgorod που βρίσκεται κοντά  στα σύνορα εξαπολύουν οι Ουκρανοί, προκειμένου να πάρουν εκδίκηση από τους Ρώσους για τη διαφαινόμενη συντριβή των δυνάμεων τους στο Donetsk όπου  η απελευθέρωση του Soledar, του Artemovsk ή Bakhmut και της Maryinka ανοίγουν  το δρόμο για την πλήρη απελευθέρωση της περιφέρειας.

Ο πόλεμος φθοράς στο μέτωπο του Donetsk βεβαίως συνεχίζεται αλλά οι Ουκρανοί χάνουν διαρκώς έδαφος, με αποτέλεσμα τις τελευταίες 24 ώρες να υποχρεωθούν σε νέα υποχώρηση, τραβώντας προς τα πίσω και  τα συστήματα αεράμυνας.

Κοντά η απελευθέρωση του Donetsk.

Οι Ρώσοι κερδίζουν με άνεση τον πόλεμο φθοράς στον οποίο έχει εξελιχθεί η μάχη του Donetsk καθώς είναι σε θέση να αναπληρώνουν τις όποιες απώλειες έχουν στο μέτωπο.

Ο ρωσικός στρατός έχει ένα σαφές πλεονέκτημα σε έναν εξελισσόμενο «πόλεμο φθοράς» στην Ουκρανία, καθώς έχει προηγμένα και αναβαθμισμένα όπλα, ενώ ο ουκρανικός στρατός προσπαθεί να διαχειριστεί τον εξοπλισμό, που λαμβάνει από το ΝΑΤΟ παραδέχεται ο Αμερικανός στρατιωτικός Mark Sleboda.

Τα αναβαθμισμένα άρματα μάχης T-80BVM έχουν παραδοθεί στις ρωσικές μονάδες που επιχειρούν στην περιοχή Zaporizhia.

Τα τεθωρακισμένα οχήματα διαθέτουν ένα νέο σύστημα επικοινωνίας και πρόσθετες μονάδες θωράκισης που τους επιτρέπουν να αντέχουν σε χτυπήματα από drones και αντιαρματικούς πυραύλους.
Την ίδια ώρα οι Ουκρανοί προσπαθούν να αντιμετωπίσουν αυτή την υπεροπλία με τα προβληματικά γερμανικής κατασκευής Leopard.

«Η απελευθέρωση του Soledar, του Artemovsk (Bakhmut) και της Maryinka είναι σημαντική τόσο για την ασφάλεια όσο και για την πλήρη απελευθέρωση της Λαϊκής Δημοκρατίας του Donetsk (DPR), δήλωσε στο Sputnik ο Denis Pushilin, επικεφαλής της Δημοκρατίας του Donetsk.

«Το 2023 ήταν πλούσιο σε γεγονότα. Καταρχάς, μας απασχολούν όλα όσα σχετίζονται με τη στρατιωτική συνιστώσα. Η απελευθέρωση των συγκεκριμένων κοινοτήτων ήταν σημαντική για εμάς», δήλωσε ο Pushilin.

Σύμφωνα με το σύμβουλο του αρχηγού της Λαϊκής Δημοκρατίας του Donetsk, Pushilin, Jan Gagin, τις τελευταίες ώρες, τα ουκρανικά στρατεύματα απέσυραν τα συστήματα αεράμυνας τους βαθιά προς τα πίσω, λόγω των εντατικών επιθέσεων των Ρώσων με drone και πυροβολικό, αφήνοντας ακάλυπτο σημαντικό μέρος των δικών τους οχυρώσεων στην περιοχή.

Οι μάχες στο Donetsk

Σε ότι αφορά τις εξέλιξεις στο μέτωπο, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι οι Ρώσοι εξαπέλυσαν επιθέσεις με μαχητικά Su-25 ενάντια στις ουκρανικές δυνάμεις στο Donetsk, χρησιμοποιώντας μη κατευθυνόμενους πυραύλους εκτόξευσης αέρος, πλήττοντας με επιτυχία τουλάχιστον 100 στόχους των Ουκρανών.

«Τα πληρώματα των επιθετικών αεροσκαφών Su-25 των Αεροδιαστημικών Δυνάμεων χτύπησαν εχθρικά οχυρά και ανθρώπινο δυναμικό στην κατεύθυνση του Donetsk. Το χτύπημα πραγματοποιήθηκε από ακαθοδηγητικούς πυραύλους εκτόξευσης αέρα S-8. Επιπλέον, η επίθεση στον στόχο πραγματοποιήθηκε με ελιγμός pitching σε εξαιρετικά χαμηλό υψόμετρο 25 μέτρων», αναφέρει το υπουργείο.

Αντίστοιχα τα ουκρανικά στρατεύματα π[ροχώρησαν σε 8 βομβαρδιστικές επιθέσεις, κατά τις οποίες 12 κτίρια κατοικιών υπέστησαν ζημιές στο Donetsk και την Gorlovka καθώς και δύο μη στρατιωτικές εγκαταστάσεις υποδομής.

Επίσης το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι το πυροβολικό του έπληξε δεκάδες  ουκρανικές εγκαταστάσεις στην περιοχή Krasny Liman

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στο TASS ο Leonid Sharov, ανώτερος αξιωματικός «το πυροβολικό έπληξε περισσότερες από 100 εγκαταστάσεις του ουκρανικού στρατού κοντά στα Dronovka, Seversk, Chervonaya Dibrova. Ο εχθρός έχασε έως και 90 στρατιώτες, δύο οχήματα, οβίδες Akatsiya 152 mm και D-30 122 mm κατά τις τελευταίες 24 ώρες».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η τα ρωσικά τεθωρακισμένα απέκρουσαν δύο επιθέσεις από ομάδες εφόδου της 13ης Ουκρανικής Ταξιαρχίας Εθνικής Φρουράς και της 63ης Ουκρανικής μηχανοποιημένης ταξιαρχίας κοντά στο δασαρχείο Serebryansky στη γραμμή εμπλοκής Torsk.

Ουκρανικές επιθέσεις σε Belgorod και Κριμαία, τις απέκρουσε η ρωσική αεροάμυνα

Εν τω μεταξύ η Ουκρανία συνεχίζει τις εκδικητικές επιθέσεις με πυραύλους και drones σε βάρος της Κριμαίας και του Belgorod,  με τις επιθέσεις αυτές να αναχαιτίζονται κατά τη μεγάλη τους πλειοψηφία από τη ρωσική αεράμυνα.

Το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε πως οι δυνάμεις της αεράμυνας κατέστρεψαν πυραύλους και τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα αποτρέποντας σειρά ουκρανικών επιθέσεων εναντίον της χερσονήσου της Κριμαίας και του δυτικού τμήματος της Μαύρης Θάλασσας.

Το υπουργείο ανέφερε μέσω Telegram ότι «απετράπη αποπειραθείσα τρομοκρατική επίθεση» της Ουκρανίας με την αναχαίτιση πέντε drones πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα και πως τέσσερις ουκρανικοί κατευθυνόμενοι πύραυλοι αναχαιτίστηκαν και καταστράφηκαν. Οι επιθέσεις αυτές σημειώθηκαν από το βράδυ  της Παρασκευής 5/1 στις 7 ως τις πρώτες πρωικές ώρες του Σαββάτου 6/1.

Ανάλογες επιθέσεις σε βάρος της Ρωσία είχε εξαπολύσει η Ουκρανία και πριν 3 ημέρες, με την ουκρανική αεροπορία  να βάλλει εναντίον κέντρου διοίκησης στη Σεβαστούπολη και στρατιωτικής μονάδας αλλού στην Κριμαία και τη Ρωσία να ανακοινώνει πως κατέρριψε 36 drones και 10 πύραυλοι με στόχο την Κριμαία.

Νωρίτερα την Παρασκευή 5/1 το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε πως εντόπισε και «κατέστρεψε» ουκρανικό πύραυλο Neptune πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα.

Η Ρωσία απομακρύνει τους κατοίκους του Belgorod, δεν ανοίγει τα σχολεία

Εν τω μεταξύ οι αρχές στο Belgorod που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία με αποτέλεσμα να γίνεται στόχος των εκδικητικών πληγμάτων των Ουκρανών κάλεσαν τους κατοίκους να φύγουν από τα σπίτια τους ή αν επιθυμούν να παραμείνουν, να ενισχύσουν τα παράθυρά τους για να προστατεύονται από τυχόν εκρήξεις.

«Από σήμερα, είμαστε έτοιμοι να σας μεταφέρουμε» σε περιοχές πιο μακριά από τα σύνορα, «στη Stara Askol και στη Yupkin, όπου θα φιλοξενηθείτε σε πολύ άνετες συνθήκες, σε ζεστούς και ασφαλείς χώρους. Θα παραμείνετε εκεί για όσο χρειαστεί», ανέφερε χθες μέσω Telegram ο κυβερνήτης της Belgorod Vicislav Gladkov.

«Βλέπω εκκλήσεις σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, γράφουν: Φοβόμαστε, βοηθήστε μας να πάμε σε ασφαλείς τοποθεσίες. Ασφαλώς θα το κάνουμε! Έχουμε ήδη μεταφέρει οικογένειες», πρόσθεσε, αναφερόμενος στην απομάκρυνση των κατοίκων από τα μικρά χωριά που βρίσκονται κοντά στα σύνορα και τα οποία έγιναν στόχος σποραδικών ουκρανικών βοβμαρδισμών πέρσι.

Η μερική εκκένωση του Belgorod είναι το πρώτο μέτρο που επηρεάζει άμεσα την καθημερινότητα των πολιτών της Ρωσίας.

Για πολύ καιρό οι Ουκρανοί εξαπέλυαν επιθέσεις με drones κυρίως κατά στρατιωτικών στόχων, όπως έκαναν και οι Ρώσοι.

Η κατάσταση αυτή άλλαξε όμως στις 30 Δεκεμβρίου, όταν οι Ουκρανοί εξαπέλυσαν σφοδρό βομβαρδισμό κατά του Belgorod στον οποίο έχασαν τη ζωή τους 25 άνθρωποι.

Ένδειξη της αυξανόμενης ανησυχίας είναι ότι οι αρχές ανέβαλαν το άνοιγμα των σχολείων στο Belgorod και τις γύρω περιοχές για τις 19 Ιανουαρίου, καθώς η πόλη παραμένει στο στόχαστρο των δυνάμεων του Κιέβου.

Ματαιώνονται οι γιορτές και στο Κίεβο

Σε αντίποινα για την επίθεση στην Belgorod, ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin διεμήνυσε πως θα «εντατικοποιηθούν» τα ρωσικά πλήγματα στην Ουκρανία. Από φόβο για τα ρωσικά πλήγματα οι δημοτικές αρχές του Κιέβου αποφάσισαν να μη γίνουν δημόσιοι και μαζικοί εορτασμοί των Θεοφανίων σήμερα 6/1.

Τηλεφωνική συνομιλία Zelensky – Erdogan

Τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky είχε ο Rejep Tayip Erdogan.
Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας των δύο ηγετών, ο πρόεδρος Erdogan δήλωσε ότι η Τουρκία καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες για να σταματήσει η αιματοχυσία τόσο στην Ουκρανία όσο και στα Παλαιστινιακά Εδάφη και να επιτευχθεί διαρκής ειρήνη, αναφέρεται σε ανάρτηση στην πλατφόρμα Χ της Διεύθυνσης Επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας.

Ο Τούρκος πρόεδρος εξέφρασε την ετοιμότητα της Τουρκίας να αναλάβει ξανά ρόλο μεσολαβητή και να φιλοξενήσει ειρηνευτικές συνομιλίες.

DraftUkraineCOTJanuary_5_2023.png

Luhansk_Battle_Map_Draft_January_5_2024.png

google news

Ακολουθήστε μας και στο Google news. Διαβάστε μας για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

www.bankingnews.gr

Σχετικές αναρτήσεις

Παύλος: Η Μπακογιάννη στο Συμβούλιο της Ευρώπης δεν έβλαψε μόνο τον σερβικό λαό, αλλά και η Ελλάδα μπορεί να υποστεί συνέπειες.

e-enimerosi

Νίκος Λυγερός: Τι σημαίνει η στρατιωτική συμφωνία Ελλάδας-Ινδίας.

e-enimerosi

Εκλογές στην Ινδία.