Οικονομία

Πετρέλαιο: Στα 90 δολάρια το βαρέλι.

Στα 90 δολάρια το βαρέλι εξακολουθούν να κινούνται οι τιμές του πετρελαίου και σήμερα στις διεθνείς αγορές, στον απόηχο της παράτασης των περικοπών παραγωγής από τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία για ένα ακόμη τρίμηνο, δηλαδή έως το τέλος του έτους, προς εκπληξη.των επενδυτών

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent αυξήθηκαν κατά 14 σεντς στα 90,18 δολάρια το βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού West Texas Intermediate (WTI) κέρδισαν 12 σεντς στα 86,81 δολάρια το βαρέλι.

Οι επενδυτές περίμεναν ότι η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία θα παρατείνουν τις εθελοντικές περικοπές μέχρι τον Οκτώβριο, αλλά η τρίμηνη παράταση ήταν απροσδόκητη.

Ανησυχία για νέες ανατιμήσεις

«Αυτές οι ανοδικές κινήσεις πιέζουν σημαντικά την παγκόσμια αγορά πετρελαίου και μπορούν να οδηγήσουν μόνο σε ένα πράγμα: υψηλότερες τιμές πετρελαίου παγκοσμίως», δήλωσε σε σημείωμά του ο Jorge Leon, ανώτερος αντιπρόεδρος της εταιρείας συμβούλων Rystad Energy.

Ο αντίκτυπος που θα έχουν αυτές οι περικοπές στον πληθωρισμό και την οικονομική πολιτική στη Δύση είναι δύσκολο να προβλεφθεί, αλλά οι υψηλότερες τιμές του πετρελαίου θα αυξήσουν την πιθανότητα μεγαλύτερης δημοσιονομικής σύσφιξης, ιδίως στις ΗΠΑ, για τον περιορισμό του πληθωρισμού, πρόσθεσε ο Leon.

Η Rystad εκτίμησε ότι η παγκόσμια ζήτηση υγρών θα ξεπεράσει την προσφορά κατά περίπου 2,7 εκατομμύρια bpd το επόμενο τρίμηνο.

Αντανακλώντας τις ανησυχίες για την προσφορά βραχυπρόθεσμα, τα προθεσμιακά συμβόλαια του Brent του πρώτου μήνα διαπραγματεύονταν κοντά σε υψηλά 9 μηνών, στα 4,10 δολάρια το βαρέλι, πάνω από τις τιμές των τελευταίων έξι μηνών.

Για τα αμερικανικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης WTI, η διαφορά μεταξύ του συμβολαίου του πρώτου μήνα και του συμβολαίου των έξι μηνών διευρύνθηκε έως και 4,47 δολάρια το βαρέλι την Τετάρτη, κινούμενη επίσης κοντά σε υψηλά 9 μηνών.

Ρωσία και Σαουδική Αραβία παρατείνουν τις περικοπές στην παραγωγή

Η Σαουδική Αραβία θα παρατείνει την οικειοθελή μείωση της παραγωγής πετρελαίου κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως (bpd) για άλλους τρεις μήνες έως το τέλος Δεκεμβρίου 2023, ανέφερε την Τρίτη το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SPA, επικαλούμενο αξιωματούχο του υπουργείου Ενέργειας.

Η Ρωσία παρέτεινε την εθελοντική της απόφαση να μειώσει τις εξαγωγές πετρελαίου κατά 300.000 βαρέλια ημερησίως έως το τέλος του τρέχοντος έτους, δήλωσε την Τρίτη ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Αλεξάντερ Νόβακ.

Οι εθελοντικές περικοπές της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας έρχονται να προστεθούν στην περικοπή του Απριλίου που συμφωνήθηκε από αρκετούς παραγωγούς του ΟΠΕΚ+, η οποία επεκτείνεται μέχρι το τέλος του 2024.

Και οι δύο χώρες θα επανεξετάζουν τις αποφάσεις περικοπών σε μηνιαία βάση για να εξετάσουν το ενδεχόμενο εμβάθυνσης των περικοπών ή αύξησης της παραγωγής ανάλογα με τις συνθήκες της αγοράς, δήλωσαν η SPA και ο Νόβακ.

«Η απόφαση για παράταση των περικοπών στην παραγωγή υπογραμμίζει την αφοσίωσή τους στη σταθερότητα των τιμών σε ένα δύσκολο περιβάλλον αγοράς”, δήλωσε η Sugandha Sachdeva, εκτελεστική διευθύντρια και επικεφαλής στρατηγικής της Acme Investment Advisors.Η Sachdeva, ωστόσο, πρόσθεσε ότι η ετήσια περίοδος συντήρησης των διυλιστηρίων στις ΗΠΑ από τον Σεπτέμβριο έως τον Οκτώβριο θα μπορούσε να περιορίσει τη ζήτηση για αργό και ενδεχομένως να λειτουργήσει ως συγκρατητικός παράγοντας στην άνοδο των τιμών του πετρελαίου.

google news

Ακολουθήστε μας και στο Google news. Διαβάστε μας για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή 

Σχετικές αναρτήσεις

Εθνική τράπεζα: Κέρδη €358 εκατ. το πρώτο 3μηνο

e-enimerosi

Χρηματιστήριο: Συνέχεια στην ανοδική πορεία.

e-enimerosi

Πώς οικοδομείται ένα παγκόσμιο νόμισμα.

e-enimerosi