Πολιτική

Σύνοδος Κορυφής: Διαφωνίες για το μεταναστευτικό.

Ο  Κ. Μητσοτάκης τόνισε την ανάγκη για στήριξη των χωρών πρώτης υποδοχής, αλλά και των κρατών που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε.

«Χρειάζεται μια πολύ πιο συνολική προσέγγιση και μια μεγαλύτερη ενεργοποίηση όλης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των θεσμών αλλά και των κρατών-μελών, για να υποστηρίξουμε τις χώρες που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της Ένωσης. (ΚΑΤ) Και το ίδιο σε ένα βαθμό, ναι, γίνεται και με την Τουρκία αυτή τη στιγμή, μέσα από μια συζήτηση στα πλαίσια της βελτίωσης των σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας. Άρα προφανώς αυτό το θέμα έχει μια σημαντική ευρωπαϊκή διάσταση. Γι’ αυτό και, ακριβώς, η Ελλάδα θα επιχειρηματολογεί υπέρ της αύξησης του προϋπολογισμού στην αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Προγράμματος» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης… Και συνέχισε «έχουμε μία συμφωνία σε επίπεδο συμβουλίου, θα μπούμε στη διαδικασία του τριλόγου αλλά σίγουρα είναι ένα πρόσθετο εργαλείο που θα έχουμε στη διάθεση μας για να αντιμετωπίσουμε περιπτώσεις εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού όπως αυτές που είδαμε στο παρελθόν, με μία χαλάρωση των σχετικών διαδικασιών για τις χώρες πρώτης υποδοχής. Οι χώρες του Νότου έχουν εκφράσει σε όλους τους τόνους την ανάγκη να αντιμετωπιστεί η νέα μεταναστευτική κρίση με διαδικασίες κατεπείγοντος», επισημένοντας ο Πρωθυπουργός. «Σύμφωνα με το Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, Ιταλία, Ισπανία, Μάλτα, Ελλάδα και Κύπρος έχουν δεχθεί έως τον Οκτώβριο 194.000 μετανάστες και πρόσφυγες έναντι 112.000 όλη την περσινή χρονιά».

Η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι.

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός ανέφερε  μετά το τέλος της συνεδρίασης. «Είμαι σίγουρα ευχαριστημένη από όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη. Είκοσι επτά χώρες συμφωνούν στο ότι η προτεραιότητα είναι να σταματήσει η παράνομη μετανάστευση, αρχίζοντας από την προστασία των εξωτερικών συνόρων. Πρέπει να είμαστε ικανοί να το εφαρμόσουμε, και για τον λόγο αυτό οργανώθηκε και η χθεσινή πρωτοβουλία με εκπροσώπους χωρών εκτός ΕΕ αρχίζοντας από τη Μεγάλη Βρετανία. Πρώτος στόχος είναι η καταπολέμηση των δικτύων διακινητών, αλλά παράλληλα πρέπει να καταβληθεί μεγάλη, σοβαρή προσπάθεια σχετικά με τις αιτίες των μεταναστεύσεων στην Αφρική. Πρόκειται, δηλαδή, ακριβώς για τη θέση της χώρας μας. Είναι μια πολυεπίπεδη και καθημερινή δουλειά».

Παρόλα αυτά υπήρχαν διαφωνίες μέσα στην ΕΕ, όπως της Ουγγαρίας και της Πολωνίας που εκδήλωσαν τη διαφωνία τους εμποδίζοντας την υιοθέτηση μιας κοινής διακήρυξης για το μεταναστευτικό.

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν, ανέφερε «Πώς γίνεται να σας βιάσουν νόμιμα, να αναγκαστείτε να δεχτείτε κάτι που δεν σας αρέσει, πώς είναι δυνατόν να έχουμε συμβιβασμό-συμφωνία; Είναι αδύνατον», τόνισε.

Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι.«Δεν φοβόμαστε τις διαταγές που προέρχονται από τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο»… «Ως ένας υπεύθυνος πολιτικός, απορρίπτω ολόκληρη την παράγραφο των συμπερασμάτων της συνόδου κορυφής σχετικά με τη μετανάστευση», έγραψε ο Μοραβιέτσκι στην πλατφόρμα X.

Μητσοτάκη για Αλβανία και υπόθεση Μπελέρη

Ο Κ. Μητσοτάκης όσον αφορά την διεύρυνση της ΕΕ, άφησε αιχμές κατά της Αλβανίας και τη στάση της απέναντι στον Φρέντη Μπελέρη.

«Για την Ελλάδα, δεν εννοούνται εκπτώσεις από τους βασικούς κανόνες του κράτους δικαίου, αυτό αφορά όλες τις υποψήφιες χώρες, δεν φωτογραφίζω καμία χώρα συγκεκριμένα. Οι ίδιες οι χώρες γνωρίζουν ότι πρέπει να κάνουν τη προσπάθεια  που απαιτείται ώστε το τέλος της διαδικασίας να μπορούν να διεκδικούν να γίνουν μέλος της ευρωπαϊκή οικογένειας» ανέφερε ο Κ. Μητσοτάκης.

google news

Ακολουθήστε μας και στο Google news. Διαβάστε μας για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

Σχετικές αναρτήσεις

Emailgate: Πρόστιμο 400.000 ευρώ στο ΥΠ.ΕΣ και 40.000 στην Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου

Επιστολική ψήφος: Την Τρίτη 28 Μαΐου η λήγει η προθεσμία αποστολής του ψηφοδελτίου για τις ευρωεκλογές

Χρήστος Μουρτζούκος

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΓΙΑΝΝΗ ΚΟΥΡΙΑΝΝΙΔΗ

e-enimerosi