Άρθρα Ρεπορτάζ

Το ευρωπαϊκό ίδρυμα ελληνισμού κοντά στην εκπαιδευτική κοινότητα του Μονάχου.

Γράφει ο Μουρτζούκος Χρήστος.

Συνάντηση είχε χθες ο αντιπρόεδρος του ευρωπαϊκού ιδρύματος ελληνισμού Αλέξιος Ντόνας με τους ιθύνοντες της ελληνικής εκπαίδευσης του Μονάχου.
Mε στόχο την ενίσχυση της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στο Μόναχο, ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος Ελληνισμού, κ. Αλέξιος Ντόνας, συναντήθηκε με τους κ.κ.
  • Θωμά Γκουδούλα, Πρόεδρο ΔΣ του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Μονάχου και Περιχώρων
  • Στέλιο Ελευθεριάδη, Πρόεδρος ΔΣ του Συμβουλίου Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Γυμνασίου
  • Στέφανο Σοφία, Πρόεδρος ΔΣ του Συμβουλίου Γονέων και Κηδεμόνων του 4ου Ελληνικού Δημοτικού Σχολείου “ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ”
  • Χρήστο Αναγνωστόπουλο, Πρώην Πρόεδρο ΔΣ του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Μονάχου και Περιχώρων
  • Ελένη Βούλγαρη, Πρόεδρο ΔΣ των Τμημάτων Ελληνικής Γλώσσας Μονάχου.

Στην συζήτηση βρέθηκε το επίμαχο θέμα του κτιρίου του ελληνικού σχολείου “Αριστοτέλης” και του 1ου Γυμνασίου και οι ανησυχίες της ελληνικής κοινότητας σχετικά με τις επαναλαμβανόμενες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνόγλωσση εκπαίδευση στην Βαυαρία. Μεταξύ των θεμάτων συζήτησης ήταν η απουσία επίσημης τοποθέτησης των δύο εμπλεκομένων Υπουργείων επί του θέματος, οι στρατηγικές προτάσεις από όλες τις πλευρές, και τα επόμενα βήματα.

Με την παρουσία του στο Μόναχο το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα Ελληνισμού θέλει να τονίσει την έμπρακτη υποστήριξή του στην ελληνική ομογένεια του Μονάχου, με έμφαση στην ΕΝΟΤΗΤΑ, την ΠΡΟΟΔΟ και τον ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ. Η συνεργασία και η αλληλεγγύη είναι κεντρικά στοιχεία για τη διατήρηση και την ανάπτυξη μιας δυναμικής ελληνόγλωσσης παροικίας στην καρδιά της Βαυαρίας.

Όπως μας αναφέρει ο αντιπρόεδρος του ευρωπαϊκού ιδρύματος Αλέξιος Ντόνας για τα αποτελέσματα της πολύ εποικοδομητικής συνάντησης, <<πραγματοποιήθηκε σε ένα πολύ καλό κλίμα, μία σημαντική θεωρώ συνάντηση. Το ίδρυμα ήθελε και εμπράκτως με την δεύτερη φορά που βρισκόμαστε στο Μόναχο,  να δείξει το πόσο κοντά βρίσκεται στις απόψεις του ελληνισμού και πως θέλει να τον στηρίξει. Έχω πει πολλές φορές ότι είναι από πίσω στρατηγικά και ενισχύει ανάλογες κινήσεις. Οι γονείς και οι σύλλογοι του Μονάχου και όπως και οι σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων των σχολείων, του δημοτικού Αριστοτέλης και του Γυμνασίου, όπου είχα την ευκαιρία να είμαι μαζί τους, όπως και με τον κ. Χρήστο Αναγνωστόπουλο, πρώην πρόεδρο ΔΣ του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Μονάχου και Περιχώρων, ήταν επίσης και η κυρία Βούλγαρη, πρόεδρος του μεγαλύτερου τμήματος ελληνική γλώσσας (ΤΕΓ) του μεγαλύτερου τμήματος στον κόσμο, αυτοί είναι οι άνθρωποι της πρώτης γραμμής.

Μέσα από την συνάντηση καταλάβαμε ότι ταυτίζονται οι απόψεις μας. Επίσης από πλευράς της συντονίστριας αλλά και από το προξενείο από ότι φαίνεται έχουν υπάρξει και εκεί κάποια λάθη, κάποιοι λάθος χειρισμοί, και γενικά υπάρχει ένα κλίμα απογοήτευσης από την ελληνική κοινότητα του Μονάχου για την δράση τους στα θέματα της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης, όπου δεν δόθηκε η ανάλογη σοβαρότητα.

Έχει οριστεί δικηγόρος ο κύριος Ανδρουλάκης προς υποστήριξη του πρόξενου, δυστυχώς όμως δεν έχει υπάρξει απάντηση από το υπουργείο, κανένας από την υπουργείο δεν έχει απαντήσει σε επιστολή που δέχτηκαν από όλους τους προέδρους, και θέλω να πω ότι εδώ, μιλάμε για μία παροικία πολύ δυναμική. Μία παροικία του ελληνισμού η οποία ουσιαστικά αγνοείται γιατί δεν αντιμετωπίζεται με τον ανάλογο σεβασμό.

Θεωρώ ότι θα πρέπει να η ελληνική πολιτεία να αναθεωρήσει την στάση της να κατανοήσει ότι πέραν από τα ηθικά και ιδεολογικά, πάντα ήμασταν κοντά στον ελληνισμό. Όταν συνομιλούν με αυτούς τους ανθρώπους, ηθικά τουλάχιστον, πρέπει να πάρουν ένα σκαμπό για να τους κοιτούν στα μάτια. Και θα ήθελα να υπενθυμίσω, πως πλέον η ομογενείς έχουν λόγο, ψηφίζουν πλέον, και στις εθνικές και στις βουλευτικές εκλογές, κάτι που θα πρέπει να το έχουν υπόψιν τους στην Αθήνα. Βρισκόμαστε στην Γερμανία, και αυτό είναι η προσωπική μου άποψη, ότι πλέον η νοοτροπία του ελληνισμού και η σύσταση έχει αλλάξει, δεν είναι αυτή η παλιά γενιά που είχε σαν μότο να αγαπάει μόνο την πατρίδα. Οι Έλληνες αξίζουν και κάποιο είδους σεβασμού πλέον, και για να το πω πιο ουσιαστικά, κάποιοι πολιτικοί οι οποίοι προέρχονται από ένα πολιτικό σωλήνα πρέπει να καταλάβουν ότι έχουν να κάνουν με σοβαρούς ανθρώπους, εξειδικευμένοι επιστήμονες και επαγγελματίες. Υπάρχει έλλειψη σεβασμού, στην Αθήνα θα πρέπει να αναθεωρήσουν την στάση τους, διότι δεν έχουν να κάνουν με ανθρώπους οι οποίοι εξαρτώνται από αυτούς>>.

Ποιες οι δράσεις του ιδρύματος στο να βρεθεί λύση στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των σχολείων στο Μόναχο.

<<Το ίδρυμα έχει ήδη αποστείλει επιστολές, με τις επικείμενες επισκέψεις το επόμενο διάστημα στην Ελλάδα όπως και έχει ενημερώσει τους προέδρους των κοινοβουλευτικών κομμάτων στην Ελλάδα για πιθανές συναντήσεις. Θέλουμε να συζητήσουμε για το στρατηγικό σχεδιασμό, για θέματα του ελληνισμού της ομογένειας. Θα υπάρξουν διάφορες συναντήσεις με ιδρύματα, θέματα που άπτονται για τα εκπαιδευτικά προβλήματα της ομογένειας και με κάποιους ανθρώπους της εκκλησίας>>.

Ο Θωμάς Γκουδούλας, Πρόεδρος του ΔΣ του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Μονάχου και Περιχώρων μας ανέφερε τα εξής: <<Η συζήτηση άνοιξε με το γεγονός ότι πάνω από 20 μέρες υπάρχει ένα έγγραφο που έχει αποσταλεί στον Υπουργό, και με κοινοποίηση σε όλη την ιεραρχία του Υπουργείου. Παρόλο λοιπόν που παραλήπτες ήταν όλη η ιεραρχία του υπουργείου δεν έχει απαντηθεί από την πλευρά του Υπουργείου Παιδείας. Τονίστηκε ότι όλες οι συλλογικότητες στο Μόναχο είτε από την πλευρά των γονέων και αγωνιούν επίσης για τις εξελίξεις. Υπάρχουν εγγράφως δηλώσεις συμπαράστασης συλλογών λ.χ. των δασκάλων και καθηγητών και τοπικές συλλογικότητες (πολιτιστικοί Σύλλογοι), αλλά όπως και το ίδρυμά ΠΑΛΛΑΔΙΟ, όλοι όσοι έχουν εκδηλώσει υποστήριξη στους γονείς και αγωνία και προβληματισμό σε σχέση με τα τεκταινόμενα στο κτιριακό. Επίσης, έχουν εκφραστεί με ανακοινώσεις οι Ελληνικές κοινότητες από τα Βόρεια Κρατίδια, και έχει γίνει έγγραφο από τη Συνομοσπονδία, Γονέων και Κηδεμόνων της Γερμανίας. Η στάση λοιπόν των συναρμόδιων Υπογείων, με την αποφυγή ενημέρωσης και επίσημης απάντησης/τοποθέτησης και όχι απλά δηλώσεις σε ραδιόφωνα, απαξιοί όλους αυτούς τους Έλληνες ομογενείς.

Πέραν από αυτά, υπάρχουν τηλεφωνικές επικοινωνίες και υποστήριξη από όλους τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων, γιατί όλοι αντιλαμβάνονται ότι ένα τέτοιο μεγάλο κτιριακό συγκρότημα που καλύπτει τόσους πολλούς μαθητές, αλλά και η Βαυαρία (το Μόναχο, μαζί με τη Νυρεμβέργη) με τις υπόλοιπες περιοχές της Γερμανίας καλύπτουν σχεδόν το 40% της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στο εξωτερικό, πληγεί με τέτοιο τρόπο τότε είναι σίγουρο ότι θα έχουμε και κακή συνέχεια και για τα υπόλοιπα μέρη που καλύπτονται από την μερίμνα των Υπουργείων Παιδείας και Εξωτερικών. Για παράδειγμα, τα μεμονωμένα και μικρά Τμήματα Ελληνικής Γλώσσας (ΤΕΓ) στα βόρεια κρατίδια που δεν αριθμούν πάνω από 100 παιδιά.

Τονίζουμε εδώ ότι το ΤΕΓ που συστεγάζεται στο Σάββατο αριθμεί 406 παιδιά στην τρέχουσα στιγμή. Επίσης, εκφράστηκε προβληματισμός για το γεγονός ότι παρόλο ότι έχει γίνει μια πολύ μεγάλη συζήτηση και στα μέσα μαζικής ενημέρωσης στην Ελλάδα, δεν υπάρχει μια ουσιαστική αντίδραση, ούτε καν από τους εκπροσώπους στο Μόναχο των δύο συναρμόδιων υπουργείων, δηλ. του Υπουργείου Παιδείας και του Υπουργείου Εξωτερικών.

Εδώ να πούμε ότι το Υπουργείο Εξωτερικών έχει ουσιαστικό ρόλο, γιατί ό,τι και να γίνει τελικά ο Πρόξενος Μονάχου θα υπογράψει το οποιοδήποτε συμβόλαιο ενοικίασης ή παράτασης ενοικίασης, όπως συνέβη και στο παρελθόν και για αυτόν τον λόγο πιστεύουμε ότι υπάρχει, τουλάχιστον σε επίπεδο Πρεσβείας, συνεννόηση για το τι μέλλει γενέσθαι, όπως βέβαια υπήρχε και στην περίπτωση του Πυθαγόρα, από έγγραφα/εισηγήσεις που περιήλθαν στα χέρια των γονέων.

Οι γονείς εξέφρασαν για ακόμη μια φορά. Τον προβληματισμό τους και την διάθεση να μην σταματήσουν τον αγώνα. Επιδιώκουν ωστόσο συζήτηση και αποσαφήνιση της κατάστασης από πλευράς των αρμόδιων υπουργείων, ούτως ώστε να γνωρίζουν επισήμως και με λεπτομέρειες σε τι φάση βρίσκεται η διαπραγμάτευση, παρόλο που από πληροφορίες γνωρίζουν ότι έχει ξεκινήσει με νομικό, ο οποίος εκπροσώπησε και παλιότερα το Υπουργείο Παιδείας στην πόλη του Μονάχου. Ωστόσο, δεν υπάρχει καμία πληροφόρηση για το ποια είναι η κατάσταση των διαπραγματεύσεων. Εάν δε, μείνουμε στην ανακοίνωση που υπάρχει στα μέσα μαζικής ενημέρωσης από τον Γ. Γραμματέα -που όμως ουσιαστικά δεν αποτελεί επίσημη τοποθέτηση του Υπουργείου- γύρω από τη διαπραγμάτευση, ότι δηλαδή θα τελειώσει στο τέλος του 2024, αυτό θα είναι τουλάχιστον τραγικό και με πολύ κακή κατάληξη. Και την ευθύνη αποκλειστικά θα φέρει το Υπουργείο.

Τονίστηκε εδώ ότι όλοι συζητάνε για την αύξηση 50% που ζητάει ο ιδιοκτήτης, χωρίς όμως να λένε όσα έχει θέσει η ελληνική πλευρά ως αρχικούς δικούς της όρους, είτε από την πλευρά του Προξενείου, είτε από την πλευρά του Συντονιστικού Γραφείου Εκπαίδευσης Μόναχο, για να φτάσουμε σε αυτήν την εξαιρετικά υψηλή αντιπροσφορά του ιδιοκτήτη. Υπάρχουν συζητήσεις και πληροφορίες, ότι εμείς, η ελληνική πλευρά δηλαδή, ζήτησε ένα μικρό χρονικό ορίζοντα για τέτοιου είδους μισθώσεις (με ορίζοντα 5ετίας!!) με την προοπτική ότι μπορεί να μεταφερθούν οι μαθητές από τα 2 αυτά σχολεία στο κτιριακό συγκρότημα του Berg am Laim, αν και όποτε αυτό χτιστεί. Και αυτό ακριβώς είναι που δημιουργεί την τοποθέτηση από την πλευρά του ιδιοκτήτη να αυξήσει πάρα πολύ του ενοικιαστήριο. Για αυτό λοιπόν, οι γονείς ζητούν να μάθουν αν υπάρχει δεύτερη πρόταση, μακροχρόνια και σε εκείνη την περίπτωση να ακουστεί πόσο είναι το ενοίκιο και η επιπλέον προσαύξηση. Να δούμε και αν ακούσουν όλοι αν τυχόν σε κάθε περίπτωση ο δείκτης ζητάει τόσο μεγάλη αύξηση ξανά.

Θα πρέπει να τονιστεί εδώ ότι η σύνδεση της μελλοντικής μετακινήσεις μαθητών από το βόρειο τμήμα της πόλης προς στο κέντρο και ανατολικά, όπου θα βρίσκεται το κτίριο του Berg am Laim, αν και όποτε φτιαχτεί από την πλευρά του δήμου Μονάχου, είναι ένα σχεδόν ουτοπικό σχήμα και προοπτική γιατί δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή επί της ουσίας καμία δέσμευση επισήμως από την πλευρά του Δήμου Μονάχου για την ανέγερση αυτού του κτιρίου.

Ολοκληρώνοντας από την πλευρά του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος Ελληνισμού, ο Αντιπρόεδρος τοποθετήθηκε και είπε ότι θα βρίσκεται πάντα στο πλευρό και θα ενισχύσει με όλους τους δυνατούς, δημοκρατικούς και διαφανείς τρόπους τον αγώνα των γονέων των λοιπών συλλογικοτήτων ούτος ώστε να εξευρεθεί πολύ σύντομα η βέλτιστη λύση. Προτάθηκε λοιπόν, ότι θα έπρεπε επισήμως να έχουν συζητηθεί όλα αυτά από την ελληνική πλευρά και θα έπρεπε να έχει φτιαχτεί φάκελος, ούτως ώστε να έχει ξεπεραστεί το πρόβλημα με τα υπηρεσιακά σημειώματα όπως αναφέρθηκε από τους επίσημους εκπροσώπους του ελληνικού κράτους, ότι δηλαδή δεν μπορούν να δώσουν υπηρεσιακά σημειώματα και πληροφορίες προς ενημέρωση των γονιών, και έτσι να φτιαχτεί ένας φάκελος ενημέρωσης με καθαρές θέσεις και ανοιχτά τα ενδεχόμενα για τις προοπτικές.

Έτσι, οι γονείς, σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση, λογικά να θεωρούν ότι υπάρχει η λογική της απόκρυψης της πραγματικότητας και της δημιουργίας απλώς εντυπώσεων εις βάρος των γονέων, οι οποίοι αγωνιούν. Και τοποθετούνται καθαρά απέναντι σε όλες τις καταστάσεις, σε αντίθεση με το Υπουργείο Παιδείας και το Υπουργείο Εξωτερικών, που μέχρι και αυτή τη στιγμή δεν έχουν τοποθετηθεί ξεκάθαρα και επίσημα σε όλο αυτό το ζήτημα (επαναλαμβάνουμε, μόνο μέσα από δηλώσεις ενός Γενικού Γραμματέα σε δύο μέσα μαζικής ενημέρωσης). Που και αυτά, αν δεχτούμε ότι αντιπροσωπεύουν την αλήθεια και τις θέσεις του Υπουργείου Παιδείας, μπορούν να δημιουργήσουν μόνο ανησυχία και τρόμο για το τι μπορεί να συμβεί τελικά στην περίπτωση της επέκτασης του συμβολαίου του σχολικού συγκροτήματος “Αριστοτέλης“, δηλ. για το 4ο Ελληνικό Δημοτικό Μονάχου και το 1ο Ελληνικό Γυμνάσιο Μόναχο>>.

google news

Ακολουθήστε μας και στο Google news. Διαβάστε μας για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

Σχετικές αναρτήσεις

Το ανθισμένο Λεμονοδάσος.

e-enimerosi

Ο ευτελισμός της ελληνικής διασποράς του Μονάχου για το σχολικό κτίριο.

Χρήστος Μουρτζούκος

Ο ανθελληνικός ρόλος της Γερμανίας και των ΗΠΑ στο θέμα της Μακεδονίας και τα Ellinika Hoaxes.

e-enimerosi