Ειδήσεις και Νέα

Βόρειος Ήπειρος: Η εκμετάλλευση του αλβανικού κράτους έναντι της Ελληνικής εθνικής μειονότητας.

Γράφει ο Μουρτζούκος Χρήστος.

Τα προβλήματα των ομογενών της Βορείου Ηπείρου τα οποία είναι δυστυχώς διαχρονικά και δεν βρίσκουν λύση. Είναι ένα θέμα όπου το ελληνικό κράτος θα πρέπει στο μέλλον για να μην πούμε χθες, να διευθετήσει.

Χειμάρρα.

Το σημαντικότερο σημείο τριβής ανάμεσα στην Ελληνική εθνική μειονότητα και στο αλβανικό κράτος είναι το ζήτημα της ιδιοκτησίας, το οποίο χαρακτηρίζεται ως υφαρπαγή. Η εφαρμογή ρυθμίσεων για την επιστροφή των περιουσιών δεν είναι κάτι το εφικτό, και αυτό διότι η παραλιακή ζώνη της αποτελεί το σημαντικότερο πόλο τουριστικής ανάπτυξης της Αλβανίας. Οι μειονοτικοί δεν έχουν το δικαίωμα να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες που τους παρουσιάζονται. Επίσης αναδεικνύεται μέσα και από το πόρισμα του Συμβουλίου της Ευρώπης ότι οι παράκτιες περιοχές της Αλβανίας βάση αποτελεσμάτων, δείχνουν ότι οι κάτοικοι σε αυτές τις περιοχές είναι αντιμέτωποι με την εκμετάλλευση λόγω των περιουσιών τους σε αυτές τις τουριστικές εκτάσεις.

Ειδικότερα οι κάτοικοι των μειονοτήτων αντιμετωπίζουν σημαντικό πρόβλημα υφαρπαγής των περιουσιών τους, με αποτέλεσμα να τους εκμεταλλεύονται και με τον τρόπο αυτό να αξιοποιούνται οι εκτάσεις αυτές σε βάρος των περιουσιών των ανθρώπων των μειονοτήτων της Αλβανίας στα παράλια της Αδριατικής θάλασσας και του Βορείου Ιονίου Πελάγους.

Ως αποτέλεσμα, οι κάτοικοι που κατέχουν περιουσίες να μην μπορούν να αναπτυχθούν και να εξελίξουν τις περιουσίες τους όπως γράψαμε παραπάνω. Αρπάζονται και εκμεταλλεύονται, είτε από το αλβανικό κράτος είτε από επιχειρηματίες που έχουν άμεση σχέση με το αλβανικό κράτος. Ένα άλλο σημαντικό ζήτημα είναι πως δεν μπορούν να συμμετέχουν στην κοινωνική ζωή της χώρας και στα κοινά στις περιοχές που παραδοσιακά κατοικούσαν και κατοικούν.

Δεν έχουν το δικαίωμα να εκμεταλλευτούν τις περιουσίες τους και αναγκάζονται να εξαγοράζονται έναντι πινακίου φακής. Όπως λέγεται το ζήτημα με τις καταπατήσεις, τους εξαναγκασμούς και τις αγοροπωλησίες των επιχειρήσεων της Ελληνικής εθνικής μειονότητας είναι γνωστό και μεγάλο, και σαφώς αφορά τα δικαιώματα της Ελληνικής μειονότητας. Η επιλογές άλλωστε έρχονται σε αντίθεση με αυτά τα σχέδια της αλβανικής Κυβέρνησης.

Έκθεση του συμβουλίου της Ευρώπη.

Συμβουλευτική επιτροπή για την σύμβαση, πλαίσιο για την προστασία των εθνικών μειονοτήτων στην Αλβανία.

Γνωμοδότηση του Συμβουλίου της Ευρώπης δημοσιεύτηκε στις 19.10.2023

Εγκρίθηκε στις 6 Ιουνίου 2023

Δημοσιεύθηκε στις 19 Οκτωβρίου 2023

Γραμματεία της Σύμβασης Πλαισίου για την Προστασία των Εθνικών Μειονοτήτων

Συμβούλιο της Ευρώπης

F-67075 Strasbourg Cedex

Γαλλία

<<Η κατάσταση για τα άτομα που ανήκουν σε εθνικές μειονότητες στην Αλβανία χαρακτηρίζεται από αμοιβαίο σεβασμό και διαπολιτισμικό διάλογο, ιδίως διαθρησκευτική ανοχή. Ωστόσο, η γενική έλλειψη σχεδόν οποιωνδήποτε αξιόπιστων ή κατανεμημένων δεδομένων σχετικά με την κατάσταση των εθνικών μειονοτήτων – από την απογραφή έως τη ρητορική μίσους ή το έγκλημα μίσους – καθιστά δύσκολη την αξιολόγησή του με βεβαιότητα και για τις αρχές να σχεδιάσουν στοχευμένα μέτρα για την αντιμετώπιση του ανάγκες και τα συμφέροντα των ατόμων που ανήκουν σε εθνικές μειονότητες. Το ισχύον νομικό πλαίσιο είναι στέρεο, αλλά γενικού χαρακτήρα. Ως εκ τούτου, η εκκρεμής υιοθέτηση κεντρικών παραγώγων νομοθεσίας παραμένει προβληματική, όπως και το περιεχόμενο αυτού του σχεδίου παράγωγου νόμου όσον αφορά την παρεμπόδισή του στην πρακτική εφαρμογή του Νόμου για τις Εθνικές Μειονότητες και της Σύμβασης Πλαισίου. Οι θεσμοί κατά των διακρίσεων γίνονται σεβαστά και συνεχίζουν να προστατεύουν τα δικαιώματα των ατόμων που ανήκουν σε εθνικές μειονότητες>>.

H έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης κάνει αναφορά και στην εκπαίδευση, eπίσης ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε το ότι στην έκθεση αναφέρεται και η εμπορία των ανθρώπων. Το πρόβλημα αντιμετωπίζεται σε αγροτικές και φτωχές περιοχές όπου εντείνεται κιόλας.

Απογραφή.

Στην απογραφή που έγινε στην Αλβανία, υπήρχαν καταγγελίες από την Ελληνική Εθνική μειονότητα και τους κατοίκους της Βορείου Ηπείρου πως δεν καταγράφονταν στην απογραφή και τα στατιστικά της. Ο λόγος είναι για να μην φανεί ότι υπάρχει πληθυσμός στις περιοχές αυτές, ως αποτέλεσμα, να δείχνει το αλβανικό κράτος πλασματικά στοιχεία και εικονικά ότι η ελληνική εθνική μειονότητα στη βόρειο Ήπειρο μειώνεται.

Εκπαίδευση και σχολικά κτίρια.

Ο διαχωρισμός των σχολείων είναι ένα συστημικό πρόβλημα σε όλη την Αλβανία, και μία περίπτωση διακρίσεων σε σχολείο έχει αποτελέσει αντικείμενο απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Η Συμβουλευτική Επιτροπή επισκέφθηκε αυτό το σχολείο και άκουσε από πρώτο χέρι τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η διεύθυνση του σχολείου. Υπάρχει ξεκάθαρη βούληση μεταξύ των αρχών για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος, αλλά απαιτείται μια πιο συντονισμένη και συστημική προσέγγιση για την αποτελεσματική κατάργηση του διαχωρισμού των σχετικών σχολείων.

Υπάρχουν πολλά προβλήματα με τα προγράμματα σπουδών, τα ελλιπή βιβλία των μαθητών αλλά και των δασκάλων. Να τονιστεί πως έχουμε προβλήματα επιθεώρησης των σχολείων (στατικότητάς τους και καταλληλότητας τους). Ένα άλλο θέμα που αφορά την εκπαίδευση είναι ότι υπάρχουν ελάχιστοι Έλληνες φοιτητές στα πανεπιστήμια της Αλβανίας και υπάρχει μία γενικότερη τάση απομάκρυνσης των Ελλήνων μειονοτικών πανεπιστημιακής μόρφωσης από τα αλβανικά κέντρα αποφάσεων, αυτό γίνεται αντιληπτό και μέσα από την έκθεση το συμβούλιο της Ευρώπης η οποία είναι η 5η γνωμοδοτική έκθεση που καταγγέλλει την έλλειψη των νομοθετικών ρυθμίσεων και πράξεων του Αλβανικού κράτους.

Διαβάστε ολόκληρη την έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης εδώ.

Ακολουθήστε μας και στο Google news. Διαβάστε μας για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

Σχετικές αναρτήσεις

Ο Σύλλογος Παραπληγικών Ν. Δράμας, οι εκδόσεις Εντύποις και το βιβλιοχαρτοπωλείο PsalidiXarti.gr σας προσκαλούν στην παρουσίαση του παιδικού βιβλίου “Ο Πειρατής στην Στέγη”.

e-enimerosi

Σπάσιμο αναχώματος στον Κοσκινά Καρδίτσας.

e-enimerosi

΄΄Μια νύχτα στο Μουσείο΄΄.

e-enimerosi