Ειδήσεις και Νέα

Βρετανικό Μουσείο: Διαπρεπής επιμελητής των ελληνικών αρχαιοτήτων ο δράστης.

Πουλούσε θησαυρούς στο ebay από το 2016. Νέες αποκαλύψεις για το σκάνδαλο του Βρετανικού Μουσείου με τους κλαπέντες θησαυρούς έρχονται στο φως της δημοσιότητας.

Δράστης της υπεξαίρεσης των πολιτισμικών θησαυρών είναι ο διαπρεπής επιμελητής αρχαιοτήτων Πίτερ Τζον Χιγκς (Peter John Higgs), που εργαζόταν στο Βρετανικό Μουσείο για 30 χρόνια.

Αυτόν τουλάχιστον κατονομάζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο δύο μέσα μαζικής ενημέρωσης (Times και Telegraph) ως το πρόσωπο που φέρεται να είναι υπεύθυνο για την κλοπή ανεκτίμητων αντικειμένων από τη συλλογή του Μουσείου.

Μάλιστα η έδρα του Χιγκς ήταν το τμήμα των ελληνικών αρχαιοτήτων…

Ο Χιγκς εκτιμάται ότι δρούσε επί χρόνια χωρίς να εντοπισθεί και ότι είχε αφαιρέσει αταξινόμητα αντικείμενα από τη συλλογή του Μουσείου τα οποία στη συνέχεια πουλούσε στον γνωστό ιστότοπο ηλεκτρονικού εμπορίου eBay.

Το ρεπορτάζ της Telegraph αναφέρει ότι αντικείμενα από τη συλλογή του Μουσείου εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στο eBay ήδη από το 2016.

Ο Χιγκς φέρεται να έκλεβε μικρά αντικείμενα -από χρυσά κοσμήματα έως πολύτιμα πετράδια– από τη συλλογή, μερικά από τα οποία χρονολογούνται στα αρχαία ρωμαϊκά χρόνια.

Τα εν λόγω αντικείμενα πιστεύεται ότι αξίζουν δεκάδες εκατομμύρια λίρες.

Το Βρετανικό Μουσείο ανακοίνωσε χθες μια ανεξάρτητη έρευνα που θα αναζητούσε τον τρόπο που ο Χιγκς ήταν σε θέση να αφαιρεί αντικείμενα από τη συλλογή χωρίς να γίνεται αντιληπτός.

Η έρευνα είναι βέβαιο ότι θα θέσει δύσκολες ερωτήσεις σχετικά με αυτήν την τεράστια παραβίαση ασφάλειας.

Ανώτερα στελέχη από τον τομέα των μουσείων του Ηνωμένου Βασιλείου διερωτώνται σήμερα εάν το Βρετανικό Μουσείο μπορεί να θεωρείται ακόμη ένας υπεύθυνος θεματοφύλακας της συλλογής του, η οποία περιλαμβάνει πολλά αντικείμενα αμφισβητούμενης προέλευσης.

Η δικηγορική εταιρεία Art Recovery International, η οποία ειδικεύεται σε θέματα αποκατάστασης, ανάρτησε στο Twitter: «Ίσως τα Μάρμαρα του Παρθενώνα δεν είναι τελικά ασφαλή στο Ηνωμένο Βασίλειο».

Ο Χιγκς προσελήφθη για πρώτη φορά στο μουσείο το 1993 και εργαζόταν σε ανώτερη θέση επιμελητού ως επικεφαλής του τμήματος του μουσείου για την Ελλάδα και τη Ρώμη. Είναι γνωστός ως ένας από τους λεγόμενους «ανθρ’ωπους των μνημείων» του μουσείου και ήταν ο κύριος επιμελητής της έκθεσης Αρχαίοι Έλληνες: αθλητές, πολεμιστές και ήρωες , που ανέβηκε στο μουσείο το 2021 και αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε περιοδεία.

Το ρεπορτάζ της Daily Telegraph αναφέρει ότι ήταν ένας ανώνυμος ειδικός αρχαιοτήτων που ενημέρωσε το μουσείο για την παράνομη δραστηριότητα πριν από τρία χρόνια, αλλά το Μουσείο αρκέστηκε απλά να απολύσει τον Χιγκς νωρίτερα στο τρέχον έτος.

Ο Χιγκς αναγνωρίστηκε ως ο φερόμενος κλέφτης όταν άρχισε να πουλά αντικείμενα που – σε αντίθεση με προηγούμενα κομμάτια- είχαν καταγραφεί συστηματικά από το μουσείο και έτσι μπορούσαν να εντοπιστούν στον ψηφιακό του κατάλογο.

Αν και δρούσε με ψευδώνυμο στο eBay, μια πύλη στον λογαριασμό του στο Paypal συνδέθηκε με τη ροή του στο Twitter, στην οποία χρησιμοποιούσε το πραγματικό του όνομα. Και έτσι καρφώθηκε…

Στην ιστοσελίδα του Βρετανικού Μουσείου, ο Χιγκς φωτογραφίζεται με ένα λιβυκό άγαλμα 2.000 ετών, το οποίο βρισκόταν στη διαδικασία επιστροφής στη χώρα προέλευσής του,

Στο ρεπορτάζ της Telegraph, η οικογένεια του Χιγκς αναφέρει ότι ο επιμελητής είναι αθώος για κάθε αδικοπραγία και ότι έχει ορκιστεί να «καθαρίσει» το όνομά του.

Δεν έχουν γίνει ακόμη συλλήψεις, αν και το Βρετανικό Μουσείο έχει δεσμευτεί να κινήσει νομικά μέτρα σε μια τέτοια περίπτωση.

Ο Πίτερ Χιγκς μιλώντας για έναν ελληνικό αμφορέα σε παρουσίαση για το Εθνικό Μουσείο της Αυστραλίας. Στιγμιότυπο από βίντεο

 

google news

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, tik tok, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.
πηγή Με πληροφορίες από The TimesDaily Mirror Αρχική εικόνα: Ο Πίτερ Χιγκς μιλώντας για έναν ελληνικό αμφορέα σε παρουσίαση για το Εθνικό Μουσείο της Αυστραλίας. Στιγμιότυπο από βίντεο

Σχετικές αναρτήσεις

Ο Σύλλογος Παραπληγικών Ν. Δράμας, οι εκδόσεις Εντύποις και το βιβλιοχαρτοπωλείο PsalidiXarti.gr σας προσκαλούν στην παρουσίαση του παιδικού βιβλίου “Ο Πειρατής στην Στέγη”.

e-enimerosi

Σπάσιμο αναχώματος στον Κοσκινά Καρδίτσας.

e-enimerosi

΄΄Μια νύχτα στο Μουσείο΄΄.

e-enimerosi