Άμυνα

Υποβρύχιες μη επανδρωμένες τορπίλες για την Ουκρανία – Διδάγματα για την Ελλάδα.

Γράφει ο Άγγελος Χωριανόπουλος.

Oι Ουκρανικές Υπηρεσίες Πληροφοριών δημοσίευσαν βίντεο με μη επανδωμένη τορπίλη εν ονόματι Marichka η οποία φαίνεται να επιχειρεί στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας. Οι ιδιαιτερότητες του σχεδιασμού του οχήματος Marichka δεν είναι ακόμη σαφείς, αλλά οι Ουκρανοί δηλώνουν ότι αξοιποιείται για αποστολές αυτοκτονίας έναντι του Ρωσικού Στόλου στην περιοχή ο οποίος είχε πάει να επιβάλει ναυτικό αποκλεισμό της Ουκρανίας. Τα μη επανδρωμένα ταχύπλοα επιφανείας έχουν ήδη καταστεί καθοριστικά για το ουκρανικό πεδίο επιχειρήσεων της Ουκρανίας κυρίως έναντι του ρωσικού ναυτικού και άλλων στόχων (κυρίως εγκαταστάσεων) στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.

Το βίντεο χρήσης του Marichka, (που μεταφράζεται στα ουκρανικά ως Μαρία), κοινοποιήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από το δίκτυο AMMO Ukraine, μια ομάδα που προσδιορίζεται ως “φιλανθρωπικό ίδρυμα”. Από τον Αύγουστο έχει ξεκινήσει η ανάπτυξη μη επανδρωμένου υποβρυχίου και το δίκτυο αναζητά οικονομική υποστήριξη για την εξέλιξή του. Νωρίτερα μέσα στη χρονιά, μια άλλη ομάδα με την ονομασία Brave-1 παρουσίασε το όραμά της για μια σειρά μικρότερων υποβρυχίων-καμικάζι drone με την ονομασία Toloka. Στο βίντεο που κοινοποιήθηκε, το Marichka φαίνεται να απελευθερώνεται στο νερό από ένα χερσαίο εξάτροχο ρυμουλκούμενο όχημα. Άτομα, με καλυμμένα πρόσωπα, παρατηρούνται να τοποθετούν το υποβρύχιο drone, το οποίο στη συνέχεια αρχίζει να κινείται χρησιμοποιώντας την ενσωματωμένο κινητήρα. Αξίζει κανείς να ακούσει την προφορά των Ουκρανών.

Στο βίντεο που κοινοποιήθηκε, το Marichka φαίνεται να απελευθερώνεται στο νερό από ένα χερσαίο εξάτροχο ρυμουλκούμενο όχημα.

Οι επαληθεύσιμες λεπτομέρειες που βρίσκονται στο διαδίκτυο σχετικά με το Marichka και τις δυνατότητές του παραμένουν πολύ περιορισμένες. Η Ουκρανία έχει δώσει προτεραιότητα σε τέτοιου είδους μη επανδρωμένες υποβρύχιες δυνατότητες για μελλοντική χρήση έναντι εγκαταστάσεων του ρωσικού στόλους της Μαύρης Θάλασσας αλλά και για πιθανή εξαγωγή τεχνογνωσίας. Ο ακριβής τρόπος με τον οποίο τροφοδοτείται το Marichka, το οποίο φέρεται να έχει μήκος λίγο κάτω από έξι (6) μέτρα και διάμετρο λίγο πάνω από ένα μέτρο, δεν είναι σαφής.

Το UUV διαθέτει κυλινδρικό σχεδιασμό με τέσσερα πτερύγια τοποθετημένα γύρω από το πίσω μέρος του. Επιπλέον, δύο οριζόντιοι σταθεροποιητές βρίσκονται στο μπροστινό μέρος του. Τόσο τα πρόσφατα πλάνα του UUV όσο και τα προηγούμενα βίντεο δοκιμών, τα οποία μπορείτε να δείτε στο συνημμένο βίντεο παρακάτω, αποκρύπτουν το τμήμα της ουράς.

Η AMMO Ukraine έχει δηλώσει προηγουμένως ότι το Marichka διαθέτει μέγιστη εμβέλεια 621 μιλίων (1.000 χιλιομέτρων). Εάν είναι ακριβές, αυτό το μη επανδρωμένο υποβρύχιο θα μπορούσε να αναλάβει αποστολές χωρίς επιστροφή σε σχεδόν οποιαδήποτε τοποθεσία στη Μαύρη Θάλασσα, ξεκινώντας από τα λιμάνια της δυτικής Ουκρανίας. Πιθανές πλατφόρμες εκτόξευσης στη θάλασσα θα μπορούσαν να αναπτύξουν το UUV πιο κοντά στο στόχο του. Σύμφωνα με την AMMO Ukraine, το εκτιμώμενο κόστος ανά μονάδα είναι περίπου 433.500 δολάρια με βάση την τρέχουσα συναλλαγματική ισοτιμία.

Το AMMO Ukraine έχει απεικονίσει το Marichka ως ένα πιθανό όπλο καμικάζι γεμάτο με εκρηκτικά, σχεδιασμένο να στοχεύει πλοία και παράκτιες εγκαταστάσεις, συμπεριλαμβανομένων γεφυρών και Κέντρων Διοίκησης Ελέγχου. Κατά το τελευταίο έτος, οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά μια αυξανόμενη συλλογή μη επανδρωμένων ρομποτικών σκαφών για να πλήξουν μονάδες του ρωσικού ναυτικού τόσο στη θάλασσα όσο και σε άλλα στρατηγικά σημεία, όπως η γέφυρα του στενού του Κερτς.

Τα ουκρανικά μη επανδρωμένα σκάφη χρησιμοποιούν έναν συνδυασμό δορυφορικής πλοήγησης και τερματικής στόχευσης μέσω ηλεκτροοπτικών και υπέρυθρων καμερών. Ο βαθμός αυτονομίας που διαθέτουν αυτά τα σκάφη δεν είναι απολύτως σαφής καθώς οι λιγοστές πληροφορίες που υπάρχουν βρίσκονται μονάχα στην πλατφόρμα του Unite24. Η εφαρμογή παρόμοιων συστημάτων καθοδήγησης και στόχευσης για το Marichka ενδέχεται να αποτελέσει πρόκληση, ενώ η ενσωμάτωση ενός ιστού εξοπλισμένου με κάμερες και κεραίες ζεύξης δεδομένων είναι εφικτή.

Αυτή η ιδέα θα ήταν πιο αποτελεσματική εάν αναπτυσσόταν αυτόνομα εναντίον σταθερών στόχων, όπως γέφυρες ή ελλιμενισμένα πλοία. Η καθοδήγηση για τέτοιες αποστολές θα βασιζόταν κυρίως σε συγκεκριμένες συντεταγμένες θέσης, επιτρέποντας στο μη επανδρωμένο αεροσκάφος να πλοηγηθεί και να εκτελέσει μια προκαθορισμένη διαδρομή κρούσης και όλα αυτά με αυτόνομες διαδικασίες πλοήγησης, εντοπισμού στόχου και κρούσης. Ενώ αυτό περιορίζει το εύρος των πιθανών στόχων, καθιστά το μη επανδρωμένο αεροσκάφος πιο δύσκολο να αντιμετωπιστεί σε σύγκριση με τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη επιφανείας του Ουκρανικού Στρατού.

Τα επιχειρησιακά ουκρανικά μη επανδρωμένα υποβρύχια, ακόμη και αν είναι σχετικά θορυβώδη σε υψηλές ταχύτητες και ως εκ τούτου πιο εύκολα ανιχνεύσιμα, θα αναγκάσουν τη Ρωσία να διαθέσει πρόσθετους πόρους για τα δίκτυα υποθαλάσσιας άμυνάς της καθώς και να ξοδέψει πρόσθετους υλικοτεχνικού πόρους (+ανθρώπινο δυναμικό). Οι Ρώσοι έχουν ήδη αναπτύξει παραλλαγές παράκτιας άμυνας του πολλαπλού εκτοξευτή ρουκετών BM-21 γύρω από τη Σεβαστούπολη για δημιουργήσουν ένα πλέγμα ανθεκτικότητας έναντι τέτοιων ασύμμετρων απειλών.

Το Marichka θα μπορούσε να χρησιμεύσει και ως κινητός προωθημένος αισθητήρας συλλογής πληροφοριών και μετάδοσης δεδομένων μάχης αναφορικά με ναυτικές επιχειρήσεις της Ουκρανίας. Τα υποβρύχια (επανδρωμένα και μη), έχουν εγγενή οφέλη ως μέσα πληροφοριών, επιτήρησης και αναγνώρισης στόχων ιδίως σε θαλασσοχερσαίο περιβάλλον μάχης σαν αυτό της Μαύρης Θάλασσας.

Το AMMO Ukraine έθεσε επίσης το ενδεχόμενο ότι το Marichka θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως ένα διακριτικό, μικρό μεταφορικό μέσο ικανό να μεταφέρει κρίσιμες προμήθειες σε προωθημένες στρατιωτικές μονάδες ή ακόμη και σε πολίτες σε παράκτιες περιοχές. Το Marichka ως μεταφορικό μέσο θα μπορούσε να είναι χρήσιμο για την υποστήριξη ουκρανικών μονάδων ειδικών επιχειρήσεων που διεξάγουν επιδρομές και άλλες επιχειρήσεις πίσω από τις γραμμές ρωσικής άμυνας σε μέρη όπως η Κριμαία.

google newsΑκολουθήστε μας και στο Google news. Διαβάστε μας για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή: futurewarfare.gr

Σχετικές αναρτήσεις

Δένδιας: «Η Ελλάδα θα αποκτήσει σύντομα αντιπυραυλικό-αντιdrone θόλο».

Iron Dome και μάλιστα προχθές γιατί η Ελλάδα είναι επίσημα… γυμνή!!!

e-enimerosi

”Το Ν.Δελχί τάσσεται στο πλευρό της Ελλάδας-Η Τουρκία προκαλεί στο Αιγαίο”!

e-enimerosi