Η άνευ προηγουμένου ζέστη στις θάλασσές μας οδηγεί στη μεγαλύτερη θανάτωση κοραλλιών που έγινε ποτέ. Οι ερευνητές χρειάστηκε μάλιστα να εισαγάγουν τρεις νέες κατηγορίες προειδοποίησης για να αξιολογήσουν την κατάσταση.
Μια «τραγωδία αμέτρητων διαστάσεων». Η «χειρότερη περίοδος λεύκανσης στην ιστορία». Και ο «ανησυχητικός ρυθμός». Πολλοί επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το τέταρτο τεράστιο παγκόσμιο γεγονός λεύκανσης κοραλλιών. Ένα νέο. Για δεύτερη φορά μέσα σε μια δεκαετία, η αμερικανική υπηρεσία ωκεανών NOAA και η International Coral Reef Initiative προειδοποιούν για τεράστια λεύκανση των κοραλλιών στους ωκεανούς του κόσμου. Εν τω μεταξύ, ορισμένοι ερευνητές προειδοποίησαν ότι αυτή θα μπορούσε να είναι η «χειρότερη περίοδος λεύκανσης στην ιστορία».
«Η χειρότερη περίοδος λεύκανσης στην ιστορία»
Ο λόγος για το θερμικό στρες στα κοράλλια είναι οι θερμοκρασίες ρεκόρ στους ωκεανούς εδώ και μήνες. «Σημαντική λεύκανση κοραλλιών τεκμηριώθηκε τόσο στο βόρειο όσο και στο νότιο ημισφαίριο κάθε μεγάλης ωκεάνιας λεκάνης από τον Φεβρουάριο του 2023 έως τον Απρίλιο του 2024», δήλωσε ο Ντέρεκ Μαντζέλο της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών των ΗΠΑ (NOAA) την περασμένη Δευτέρα. Αντίστοιχα, τα συστήματα υφάλων από την Αυστραλία έως την πολιτεία της Φλόριντα των ΗΠΑ κινδυνεύουν να πεθάνουν.
«Καθώς οι ωκεανοί του κόσμου συνεχίζουν να θερμαίνονται, η λεύκανση των κοραλλιών γίνεται πιο συχνή και σοβαρή». «Εάν αυτά τα γεγονότα είναι αρκετά σοβαρά ή παρατεταμένα, μπορεί να προκαλέσουν νεκρώσεις κοραλλιών, βλάπτοντας τους ανθρώπους που εξαρτώνται από τα κοράλλια για τη διαβίωσή τους».
Σύμφωνα με τον ίδιο, περισσότερο από το 54% όλων των κοραλλιογενών υφάλων στους ωκεανούς του κόσμου υπέφεραν από λεύκανση. «Το ποσοστό των περιοχών των υφάλων που εκτίθενται σε θερμικό στρες σε επίπεδο λεύκανσης έχει αυξηθεί κατά περίπου ένα τοις εκατό την εβδομάδα», λέει ο Manzello στο CNN υποβρύχια θέρμανση.
Ο καθηγητής Ove Hoegh-Guldberg, ένας ερευνητής για το κλίμα που ειδικεύεται στους κοραλλιογενείς υφάλους, προειδοποίησε πριν από μήνες στο Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ στην Αυστραλία, λόγω του κύματος καύσωνα στους ωκεανούς πριν από τη λεύκανση των κοραλλιών. «Γνωρίζαμε ότι οι θερμοκρασίες των ωκεανών ανέβαιναν γρήγορα, αλλά όχι με αυτόν τον ρυθμό», είπε ο Hoegh-Guldberg στο CNN. «Το ανησυχητικό είναι ότι δεν γνωρίζουμε πόσο καιρό αναμένεται να διαρκέσει αυτή η τεράστια αύξηση της θερμοκρασίας».
Υπάρχει μια αχτίδα ελπίδας για τους κοραλλιογενείς υφάλους – αλλά απομένει λίγος χρόνος.
Ωστόσο, οι επιστήμονες της Ωκεανογραφικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ εξακολουθούν να έχουν μια ελπίδα που μπορεί να σταματήσει την παγκόσμια εξαφάνιση των κοραλλιών: τη La Niña, το πιο δροσερό αντίστοιχο του El Niño. Οι ερευνητές προβλέπουν ότι η La Niña θα μπορούσε να φτάσει μεταξύ Ιουνίου και Αυγούστου και να δροσίσει τους ωκεανούς. «Μια αχτίδα ελπίδας» για τους κοραλλιογενείς υφάλους, λέει ο Manzello. Ωστόσο, η La Niña δεν σώζει τους κοραλλιογενείς υφάλους 100% τα προηγούμενα χρόνια, η λεύκανση των κοραλλιών είχε συμβεί κατά καιρούς παρά τη La Niña.
«Ανησυχώ όλο και περισσότερο για το καλοκαίρι του 2024 για ολόκληρη την Καραϊβική και τη Φλόριντα», είπε ο Manzello. «Καθώς το καλοκαίρι και η περίοδος λεύκανσης ξεκινά για τη Φλόριντα και την Καραϊβική, δεν θα χρειαστεί πολύ επιπλέον εποχιακή θέρμανση για να φέρει τις θερμοκρασίες πάνω από το όριο λεύκανσης».
«Τα τροπικά δάση της θάλασσας καίγονται»
Το WWF προειδοποιεί επίσης για τις συνέπειες της λεύκανσης των κοραλλιών. «Τα θαλάσσια τροπικά δάση καίγονται κυριολεκτικά σε όλο τον κόσμο», εξηγεί ο Δρ. Laura Puk, κοραλλιογενής ειδικός στο WWF Γερμανίας. Η κλιματική κρίση, η υπερθέρμανση των ωκεανών και το καιρικό φαινόμενο Ελ Νίνιο είναι «μια θανατική ποινή για τα κοράλλια».
«Η μόνη διέξοδος από αυτή τη μοιραία τραγωδία είναι η άμεση, αποτελεσματική προστασία του κλίματος. Εάν δεν κάνουμε περισσότερα, ένα από τα πιο διαφορετικά οικοσυστήματα του κόσμου θα πεθάνει. Μόνο αν καταφέρουμε να διατηρήσουμε την υπερθέρμανση του πλανήτη κάτω από τους 2°C, ή ακόμα καλύτερα 1,5°C, θα μπορέσουμε να διατηρήσουμε αυτά τα όμορφα και σημαντικά υποθαλάσσια δάση. Όλες οι χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, φέρουν ευθύνη για αυτό. Η επιβίωση των κοραλλιογενών υφάλων συνδέεται επίσης με τη συμμόρφωση με τους κλιματικούς στόχους της Γερμανίας», τονίζει η Laura Puk.
Ακολουθήστε μας και στο Google news. Διαβάστε μας για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.
πηγή Φωτογραφία: Diana Kleine/Divers for Climate μέσω AAP/dpa