Η «Συμφωνία των Πρεσπών» δεν φαίνεται να έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο εκλογικό αποτέλεσμα, σύμφωνα με την ανάλυση του Κώστα Παναγόπουλου
Κώστας Παναγόπουλος ανέλυσε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open TV τα σημεία που οδήγησαν στην μεγάλη εκλογική επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας το βράδυ της Κυριακής.
Μάλιστα οι 9,4 μονάδες, αποτελούν τη μεγαλύτερη διαφορά που έχει διαμορφωθεί ανάμεσα στο πρώτο και στο δεύτερο κόμμα στην ιστορία των Ευρωεκλογών της Ελλάδας. Παρόμοια διαφορά υπήρξε μόνο στις Ευρωεκλογές του 2004, όταν η Νέα Δημοκρατία είχε επικρατήσει επί του ΠΑΣΟΚ για 9 μονάδες. Ωστόσο, εκείνη η διαφορά αποτέλεσε «αντανάκλαση» των εθνικών εκλογών που είχαν προηγηθεί και δεν θεωρείται καθαρό αποτέλεσμα Ευρωεκλογών.
Όσον αφορά τις συσπειρώσεις των κομμάτων, η Νέα Δημοκρατία είχε συσπείρωση 87%ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ μόλις 64%. Αυτό δείχνει πως οι αναποφάσιστοι ψηφοφόροι δεν επέστρεψαν στον ΣΥΡΙΖΑ όπως πολλοί αναλυτές περίμεναν.
Επιπλέον, παρουσιάστηκε γράφημα το οποίο δείχνει τις μετακινήσεις των ψηφοφόρων που καθόρισαν το τελικό εκλογικό αποτέλεσμα. Η Νέα Δημοκρατία «μάζεψε» πολλούς ψηφοφόρους από όλους τους κομματικούς χώρους. Ιδιαίτερα από το Ποτάμι (30%) και τους ΑΝ.ΕΛ. (20%), ενώ 11% τον ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ κατευθύνθηκαν προς το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Από την άλλη πλευρά, η «Συμφωνία των Πρεσπών» δεν φαίνεται να έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο εκλογικό αποτέλεσμα. Είναι χαρακτηριστικό πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε 13,8% από το ποσοστό που είχε λάβει στις εκλογές του 2015 σε Μακεδονία και Θράκη, την ώρα που στο σύνολο της χώρα έχασε 12,8%, ενώ η Ν.Δ φαίνεται να επωφελήθηκε κατά 4,8% στην ίδια περιοχή, την ώρα που στην υπόλοιπη χώρα κέρδισε 5,1%. Επομένως, τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ τοπικά στη Βόρεια Ελλάδα δεν διαφέρουν από την υπόλοιπη περιφέρεια.
Επομένως, οι εκλογές κρίθηκαν κατά κύριο λόγο σε οικονομικούς λόγους και άλλους παράγοντες. Η «Συμφωνία των Πρεσπών» φαίνεται πως ενίσχυσε άλλα κόμματα στην περιοχή, όπως την Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου και τη Χρυσή Αυγή, όχι όμως τη Νέα Δημοκρατία.