Πολιτική

Μητσοτάκης – Ερντογάν: Ζωντανά οι δηλώσεις μετά τη συνάντησή τους στην Άγκυρα

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η συνάντηση του Ελληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και πιο συγκεκριμένα στο τουρκικό προεδρικό Μέγαρο στην Άγκυρα. Αυτή τη στιγμή πραγματοποιούνται οι εθιμοτυπικές κοινές δηλώσεις μεταξύ των δύο αρχηγών κρατών, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσει και  επίσημο δείπνο.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις δηλώσεις του τόνισε: «Σας χαιρετώ εγκάρδια και με σεβασμό και αισθάνομαι ικανοποίηση που φιλοξενώ τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην Άγκυρα. Όπως επισκέφθηκα την Αθήνα τον Δεκέμβριο του 2023 και είχαμε επιβεβαιώσει την αμοιβαία συμφωνία μας να διατηρήσουμε ανοικτούς τους διαύλους διάλογου. Θα ανεβάσουμε στα 10 δισ. δολάρια τις διμερείς μας εμπορικές σχέσεις.  Καταγράψαμε αυτή την συναντίληψη και την Διακήρυξη των Αθηνών για σχέσεις Καλής γειτονίας. Η επίσκεψη αυτή αποτελεί αντικατοπτρισμό αυτής της συμφωνίας και τον ευχαριστώ για την ειλικρίνειά του. Συζητήσαμε και τα αλληλένδετα προβλήματα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Είμαστε προσηλωμένοι στη βούληση να λύσουμε τα προβλήματά μας όπως αυτό καταγράφηκε στην Διακήρυξη των Αθηνών. Να λύσουμε τα προβλήματα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. Είμαστε και οι δυο σίγουροι πως δεν υπάρχει θέση για τρομοκρατικές οργανώσεις στη γειτονιά μας».

Στη συνέχεια ο Ερντογάν έθεσε θέμα τουρκικής μειονότητας στη Θράκη και έκανε λόγο πως υπάρχει θέληση να λυθούν τα επιμέρους προβλήματα. Ακόμη αναφέρθηκε και στη Γάζα και κατηγόρησε το Ισραήλ πως διαπράττει γενοκτονία στην περιοχή.

«Εξέφρασα τις προσμονές μας στη σύμμαχο χώρα στο ΝΑΤΟ. Προσμένουμε θετική ατμόσφαιρα στη σχέση μας να συμβάλει στην πλήρωση των δικαιωμάτων της τουρκικής μειονότητας στην Ελλάδα. Να επιτευχθεί μια δίκαιη λύση στο Κυπριακό, που να ενισχύσει τη γαλήνη στην περιοχή.

Μιλήσαμε για τη γενοκτονία στη Γάζα. Η ισραηλινή διοίκηση κλείνει τα αυτιά στις εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός και στοχοποιεί τη Ράφα. Οι δυτικές χώρες πρέπει α μιλήσουν πιο δυνατά απέναντι στη σφαγή αμάχων, μεταξύ τους 15.000 παιδιά. Ευχαριστώ τον κ. Πρωθυπυοργό για τη στάση της Ελλάδας στο ΟΗΕ σχετικά με την Παλαιστίνη. Περιμένουμε να υποστηρίξει τις ενέργειές μας για τις σφαγές στη Γάζα.

Τον Δεκέμβριο στην Αθήνα σας είχα πει πως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα τόσο μεγάλο, που δεν μπορεί να λυθεί. Οι ελπίδες μας για το μέλλον της συνεργασίας αυξάνονται. Θέλω να διευκρινίσω ένα θέμα: Η Τουρκία είναι χώρα υπόδειγμα στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Ανοίξαμε ξανά τη Μονή της Χώρας για λατρεία και επίσκεψη, μετά την απόφαση του 2020. Αποδίδουμε μεγάλη σημασία να δοθεί στον κατάλογο πολιτιστικής κληρονομιάς τη UNESCO».

Από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε: «Αγαπητέ Ταγίπ θέλω να σας ευχαριστήσω για τη ζεστή φιλοξενία. Ηταν η τέταρτη συνάντηση μέσα στους τελευταίους 10 μήνες».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην Διακήρυξη των Αθηνών και έκανε λόγο για θετική εξέλιξη για την ειρήνη και με βάση τα όσα γίνονται στην περιοχή μας. «Είχαμε συμφωνήσει σύσφιξη σχέσεων στο οικονομικό τομέα» τόνισε επίσης.

«Οι συναντήσεις μας αποδεικνύουν πως μπορούμε να καθιερώσουμε τις επαφές μας. Να εμπεδώσουμε το μήνυμα που οικοδομήσαμε με συστηματικότητα. Πολιτικός διάλογος, θετική ατζέντα, Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Είναι σημαντικό, όπως είχαμε δρομολογήσει, σε χειροπιαστά αποτελέσματα με αμοιβαίο όφελος. Οι λαοί μας, όπως είχα δεσμευτεί, απολαμβάνουν μία σημαντική πρωτοβουλία, Τούρκοι πολίτες να ταξιδεύουν σε 10 ελληνικά νησιά, με την έκδοση βίζας να διαρκεί πλέον μόνο λίγα λεπτά. Σε Λέσβο και Χίο διαπίστωσα πόσο απλή και σύντομη είναι αυτή η διαδικασία. Και στο μεταναστευτικό η συνεργασία αποδίδει, απέναντι στις παράνομες διακινητές και στους άθλιους διακινητές. Το θέλουμε τόσο στα χερσαία και στα θαλάσσια σύνορα. Η Ελλάδα ανέκαθεν συμφωνούσε στην χρηματοδότηση από την ΕΕ για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού», τόνισε επίσης.

«Οι δύο γείτονες μπορούμε να καθιερώσουμε την κατανόηση ως κανονικότητα όχι ως εξαίρεση», τόνισε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Στη Θράκη χριστιανοί και μουσουλμάνοι συμπολίτες μας ζουν αρμονικά και η Ελλάδα τηρεί τις αρχές την ισονομίας όπως όλους τους Έλληνες πολίτες και ελπίζουμε να γίνει το ίδιο και με τη διαρκώς συρρικνωμένη ελληνική μειονότητα στην Τουρκία. Οι μειονότητες των δύο χωρών μας αποτελούν γέφυρα φιλίας. Στη Θράκη χριστιανοί και μουσουλμάνοι συμπολίτες μας διαβιούν αρμονικά και σε αυτόν τον στόχο είμαι προσηλωμένος και το ενδιαφέρον της ελληνικής πολιτείας είναι έμπρακτο. Επιτυχία μας η ενεργή παρουσία της μειονότητας στην ελληνική ζωή και θα ήταν ευχής έργο αν την ίδια άνθηση γνώριζε ο ελληνισμός στην Τουρκία» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης που δεν άφησε να πέσει κάτω τα περί «τουρκικής μειονότητας» που ανάφερε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Αναφορικά με τη Μονή της Χώρας ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Μνημεία που αποτελούν πανανθρώπινη παρουσία. Είαχμε την ευκαιρία με ειλικρίνεια να συζητήσουμε τη στενοχώρια και δυσαρέσκεια μας για το γεγονός ότι η Μονή της Χώρας θα λειτουργήσει πια ως τέμενος. Άκουσα αυτά που είπε ο κ. Πρόεδρος και πιστεύω ότι κατ’ ελάχιστον είναι σημαντικό να προστατεύσουμε την πολιτιστική αξία αυτού του μνημείου για να είναι επισκέψιμο από όλους και όλοι να απολαμβάνουν αυτόν τον πολιτιστικό θησαυρό».

google news

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, tik tok, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

Σχετικές αναρτήσεις

Κασσελάκη: Όποιος διαφωνεί μαζί μου να σηκωθεί να φύγει

e-enimerosi

Η αιθεροβάμον κυβέρνηση – Τα ήρεμα νερά στο Αιγαίο – Άχρηστο χαρτί η διακήρυξη των Αθηνών

Χρήστος Μουρτζούκος

Η Τουρκία προκαλεί παραμονή της 50ής μαύρης επετείου της εισβολής – Να χαίρεστε την διακήρυξη των Αθηνών – Η απάντηση του ελληνικού ΥΠ.ΑΜ.

e-enimerosi