Τεχνολογία Διάστημα Επιστήμες

Η Κίνα κυνηγάει τα πιο άπιαστα σωματίδια του κόσμου ένα μίλι κάτω από τον πυθμένα του ωκεανού

Η Κίνα αναπτύσσει χιλιάδες αισθητήρες σχεδόν ένα μίλι κάτω από την επιφάνεια του ωκεανού, για να παρακολουθεί το σκοτάδι για λάμψεις φωτός που αποκαλύπτουν την παρουσία ενός νετρίνου.

Η Κίνα κατασκευάζει έναν ανιχνευτή βαθιά κάτω από την επιφάνεια του ωκεανού για να αναζητήσει τα πιο άπιαστα υποατομικά σωματίδια στον κόσμο.

Κάθε δευτερόλεπτο, δεκάδες τρισεκατομμύρια από αυτά τα απόκοσμα νετρίνα διασχίζουν τη Γη (και το σώμα σας) χωρίς να αλληλεπιδρούν με τίποτα. Περιστασιακά, αυτά τα ουδέτερα φορτισμένα σωματίδια θα συγκρουστούν με τον πυρήνα ενός αδέσποτου ατόμου, εκπέμποντας μια σχεδόν μη ανιχνεύσιμη σπίθα φωτός.

Αυτή η σπίθα φωτός βοηθά τους επιστήμονες όχι μόνο να γνωρίζουν ότι το νετρίνο ήταν εκεί, αλλά και να προσδιορίσουν από πού μπορεί να προήλθε. Μερικά νετρίνα προέρχονται από πυρηνικές αντιδράσεις μέσα στον ήλιο, όπου τα άτομα συγχωνεύονται βαθιά μέσα στο αστέρι. Αυτές οι αντιδράσεις σύντηξης απελευθερώνουν νετρίνα, τα οποία απομακρύνονται από τον ήλιο μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Μερικά νετρίνα προέρχονται από πυρηνική σχάση, όπως μέσα σε πυρηνικούς αντιδραστήρες. Σύμφωνα με το Υπουργείο Ενέργειας, ακόμη και το κάλιο σε αποσύνθεση μέσα σε μια μπανάνα (ανοίγει σε νέα καρτέλα) μπορεί να απελευθερώσει νετρίνα. Οι επιστήμονες εντόπισαν επίσης πρόσφατα νετρίνα στον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων για πρώτη φορά.

Αλλά μερικά νετρίνα προέρχονται από έξω από το ηλιακό σύστημα. Αυτά τα υψηλής ενέργειας νετρίνα μπορεί να προέρχονται από μαύρες τρύπες, σουπερνόβα, πάλσαρ ή κάποιο άλλο γεγονός που οι επιστήμονες δεν έχουν παρατηρήσει ακόμη. Είναι αυτά τα υψηλής ενέργειας νετρίνα που προσπαθούν να βρουν επιστήμονες από την Κινεζική Ακαδημία Επιστημών.

Ο νέος ανιχνευτής θα κατασκευαστεί με 55.000 αισθητήρες κρεμασμένους 1 χιλιόμετρο κάτω από την επιφάνεια του ωκεανού, δήλωσε στο Xinhua Net ο επικεφαλής ερευνητής του έργου, Chen Mingjun, (ανοίγει σε νέα καρτέ το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Κίνας. Οι ακτίνες του ήλιου δεν μπορούν να ταξιδέψουν τόσο βαθιά, κάτι που θα βοηθήσει τους αισθητήρες να ανιχνεύσουν τα νετρίνα και να τα ξεχωρίσουν από τα ηλιακά νετρίνα.

Οι επιστήμονες πρέπει να κατασκευάσουν ανιχνευτές νετρίνων σε περιοχές με μεγάλη ποσότητα διαφανών υλικών, προκειμένου να εντοπίζουν καλύτερα τις απρόβλεπτες λάμψεις φωτός που αποκαλύπτουν ένα νετρίνο. Οι υπάρχοντες ανιχνευτές περιλαμβάνουν το Παρατηρητήριο IceCube Neutrino του Εθνικού Ιδρύματος Επιστημών στην Ανταρκτική, το οποίο καλύπτει περίπου 1 κυβικό χιλιόμετρο με 5.160 αισθητήρες σχεδόν ένα μίλι κάτω από τον πάγο. Εκεί κάτω, ο πάγος είναι αρκετά καθαρός ώστε οι αισθητήρες να μπορούν να συλλάβουν τις μικροσκοπικές λάμψεις φωτός.

Ο κινεζικός ανιχνευτής δεν θα είναι ο μόνος υποβρύχιος ανιχνευτής νετρίνων. Η Ρωσία κατασκευάζει τον ανιχνευτή όγκου Baikal Gigaton (Baikal-GVD) στη λίμνη Baikal της Σιβηρίας, τη βαθύτερη λίμνη του κόσμου. Στη συνέχεια, υπάρχει το επερχόμενο Ευρωπαϊκό Τηλεσκόπιο Νετρίνων Κυβικών Χιλιόμετρων, μια συνεργασία πολλών ιδρυμάτων που θα κυνηγήσει νετρίνα στη Μεσόγειο. Υπάρχει επίσης το Πείραμα Νετρίνων του Ειρηνικού Ωκεανού, μια άλλη συνεργασία πολλών ιδρυμάτων που εργάζεται σε έναν ανιχνευτή στον Ειρηνικό Ωκεανό, στα ανοικτά των ακτών της Βρετανικής Κολομβίας στον Καναδά. 

Ωστόσο, ο κινεζικός ανιχνευτής θα είναι πολύ μεγαλύτερος. Οι 55.000 αισθητήρες του θα καλύψουν περίπου 30 κυβικά χιλιόμετρα, είπε ο Τσεν. 

Ένας συγκεκριμένος στόχος του ανιχνευτή θα ήταν να καταλάβει εάν οι ακτίνες γάμμα και τα νετρίνα υψηλής ενέργειας μπορεί να προέρχονται από τις ίδιες διαγαλαξιακές πηγές. Το 2021, το Κινεζικό Παρατηρητήριο Αέρας Μεγάλου Υψηλού Υψομέτρου ανίχνευσε ακτίνες γάμμα που οι ερευνητές υποθέτουν ότι προέρχονται από την ίδια θέση με τις κοσμικές ακτίνες ή τα υποατομικά σωματίδια υψηλής ταχύτητας έξω από το ηλιακό σύστημα. Εάν οι ερευνητές εντόπισαν νετρίνα που προέρχονται από την ίδια πηγή, «μπορούμε να προσδιορίσουμε την προέλευση των κοσμικών ακτίνων», είπε ο Τσεν.

google news

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.
πηγή αρχική εικόνα: NASA, ESA και M. Kornmesser

Σχετικές αναρτήσεις

Η προσαρμογή στην εξίσωση της γάτας του Σρέντινγκερ θα μπορούσε να ενώσει τη σχετικότητα του Αϊνστάιν και την κβαντική μηχανική.

e-enimerosi

Το διαστημόπλοιο Starliner της Boeing δεν θα πραγματοποιήσει ακόμη ιδιωτικές αποστολές.

e-enimerosi

Αντιδραστήρας Tokamak, θα σώσει τον κόσμο;

Δημήτρης Λίτσας