Οι επιστήμονες μόλις παρατήρησαν την απόκοσμη πράσινη νυχτερινή λάμψη του Άρη στο φάσμα του ορατού φωτός για πρώτη φορά.
Ο Άρης μπορεί να είναι ο Κόκκινος Πλανήτης, αλλά η ατμόσφαιρά του λάμπει πράσινο.
Χρησιμοποιώντας το ExoMars Trace Gas Orbiter (TGO) της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας (ESA), οι επιστήμονες παρατήρησαν την ατμόσφαιρα του Άρη να λάμπει πράσινο για πρώτη φορά στο φάσμα του ορατού φωτός.
Το φαινόμενο ονομάζεται λάμψη αέρα (ή λάμψη ημέρας ή λάμψη νύχτας, ανάλογα με την ώρα) και εμφανίζεται και στη Γη. Ενώ έχει κάποιες ομοιότητες με το βόρειο σέλας (ή σέλας) εδώ στον πλανήτη μας, είναι ένα διαφορετικό φαινόμενο με διαφορετικές αιτίες. Η νυχτερινή λάμψη, ειδικότερα, “συμβαίνει όταν δύο άτομα οξυγόνου συνδυάζονται για να σχηματίσουν ένα μόριο οξυγόνου”, σύμφωνα με την ESA . Στον Άρη, αυτό συμβαίνει σε υψόμετρο περίπου 50 km. Συγκριτικά, τα σέλας εμφανίζονται όταν φορτισμένα σωματίδια από τον ήλιο συγκρούονται με το μαγνητικό πεδίο της Γης.
Οι επιστήμονες υποψιάζονταν ότι ο Άρης έχει αερολάμψη για περίπου 40 χρόνια, αλλά η πρώτη παρατήρηση έγινε μόλις πριν από μια δεκαετία από το τροχιακό Mars Express της ESA, το οποίο ανίχνευσε το φαινόμενο στο υπέρυθρο φάσμα. Στη συνέχεια, το 2020, οι επιστήμονες παρατήρησαν το φαινόμενο στο ορατό φως χρησιμοποιώντας TGO, αλλά στο φως της ημέρας του Άρη και όχι τη νύχτα. Τώρα, είδαμε το φαινόμενο τη νύχτα μέσω TGO.
“Αυτές οι νέες παρατηρήσεις είναι απροσδόκητες και ενδιαφέρουσες για μελλοντικά ταξίδια στον Κόκκινο Πλανήτη”, δήλωσε ο πλανητολόγος της ULiège, Jean-Claude Gérard, σε δήλωση της ESA. “Η ένταση της νυχτερινής λάμψης στις πολικές περιοχές είναι τέτοια που απλά και σχετικά φθηνά όργανα στην τροχιά του Άρη μπορούσε να χαρτογραφήσει και να παρακολουθήσει τις ατμοσφαιρικές ροές. Μια μελλοντική αποστολή της ESA θα μπορούσε να φέρει κάμερα για παγκόσμια απεικόνιση. Επιπλέον, η εκπομπή είναι αρκετά έντονη ώστε να είναι παρατηρήσιμη κατά τη διάρκεια της πολικής νύχτας από μελλοντικούς αστροναύτες σε τροχιά ή από το έδαφος του Άρη».
Η μελέτη της νυχτερινής λάμψης του Άρη, η οποία θα συνεχιστεί ως μέρος της αποστολής TGO, θα δώσει επίσης στους επιστήμονες πληροφορίες για τις διαδικασίες που συμβαίνουν στην ατμόσφαιρα του Άρη. «Η τηλεπισκόπηση αυτών των εκπομπών είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο για την ανίχνευση της σύνθεσης και της δυναμικής της ανώτερης ατμόσφαιρας του Άρη μεταξύ 40 και 80 χιλιομέτρων», δήλωσε ο Benoit Hubert, ερευνητής στο Εργαστήριο Πλανητικής και Ατμοσφαιρικής Φυσικής (LPAP). ) στο Πανεπιστήμιο της Λιέγης. «Αυτή η περιοχή είναι απρόσιτη για άμεσες μεθόδους μέτρησης της σύνθεσης χρησιμοποιώντας δορυφόρους».
Η μελέτη της ατμόσφαιρας του Άρη μπορεί επίσης να βοηθήσει στο σχεδιασμό μελλοντικών διαστημικών σκαφών που προορίζονται για τον Κόκκινο Πλανήτη. Η καλύτερη κατανόηση της πυκνότητάς του μπορεί να βοηθήσει τους σχεδιαστές αποστολών να κατασκευάσουν δορυφόρους που μπορούν να αντέξουν την έλξη που δημιουργεί η ατμόσφαιρα του Άρη, για παράδειγμα, ή να σχεδιάσουν αλεξίπτωτα που μπορούν να μειώσουν το ωφέλιμο φορτίο μέχρι την επιφάνεια του Κόκκινου Πλανήτη.
Η έρευνα της ομάδας δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Astronomy στις 9 Νοεμβρίου.
Αρχικά δημοσιεύτηκε στο Space.com.
Ακολουθήστε μας και στο Google news. Διαβάστε μας για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.
πηγή Αρχική εικόνα: NASA/JPL-Caltech/Cornell Univ./Arizona State Univ.– EW Knutsen