Τις δυνατότητες συμβολής της ελληνικής ερευνητικής κοινότητας στην οικονομία αναδεικνύουν πρόσφατες πρωτοβουλίες του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» σε διεθνές επίπεδο. Οι συνεργασίες του κορυφαίου ερευνητικού κέντρου της χώρας με σημαντικές εταιρείες του εξωτερικού, και ειδικά των Ηνωμένων Πολιτειών, αποτελούν ένδειξη τόσο των δυνατοτήτων των Ελλήνων ερευνητών όσο και των προοπτικών τόνωσης της οικονομίας της γνώσης στη χώρα μας.
Iσως η πιο ηχηρή συνεργασία είναι αυτή με την Tesla, την καινοτόμο αυτοκινητοβιομηχανία με επικεφαλής τον Ελον Μασκ. Η εταιρεία το περασμένο έτος ανακοίνωσε τη σύσταση ενός εργαστηρίου έρευνας για τον σχεδιασμό ηλεκτροκινητήρων, υπό την επίβλεψη του Κωνσταντίνου Λάσκαρη, αποφοίτου του ΕΜΠ και μηχανικού πλέον της Tesla. H σύμβαση με τον «Δημόκριτο» είναι διάρκειας επτά ετών, με δυνατότητα επέκτασης. Το εργαστήριο, το οποίο πλέον απασχολεί 15 μηχανικούς, στη συντριπτική τους πλειονότητα Eλληνες, επισκέφθηκε την περασμένη Δευτέρα ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρεϊ Πάιατ. Μιλώντας στην «Κ», ο κ. Πάιατ χαρακτήρισε «έξοχη» την επίσκεψη. «Χάρηκα ιδιαίτερα που έμαθα το ιστορικό της συνεργασίας μεταξύ του “Δημόκριτου” με το υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ, που αποτελεί ένδειξη των κοινών μας συμφερόντων στον ενεργειακό τομέα, που εκτείνονται σε βάθος χρόνου».
Παράλληλα, στις αρχές Αυγούστου ο «Δημόκριτος» ανακοίνωσε τη στρατηγική συνεργασία του με την εταιρεία ΕΥ (Ernst &Young) για τη δημιουργία ενός κέντρου αριστείας στην τεχνητή νοημοσύνη. Oπως δηλώνει στην «Κ» ο Βαγγέλης Καρκαλέτσης, διευθυντής του Ινστιτούτου Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του «Δημόκριτου», η EY αναγνώρισε τη «μακροχρόνια τεχνογνωσία και εξειδίκευση» των ερευνητών του Εργαστηρίου Τεχνολογίας Γνώσεων & Λογισμικού (SKEL), που υπάγεται στο Ινστιτούτο το οποίο διευθύνει. «Η επένδυση, αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ, στοχεύει στη δημιουργία ενός κέντρου αριστείας που θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για την ευφυή ανάλυση εγγράφων σε παγκόσμιο επίπεδο», τονίζει. Το κέντρο αυτό, όπως εξηγεί, με επιστημονικό υπεύθυνο τον δρα Γεώργιο Παλιούρα, «θα υλοποιεί πρωτογενή έρευνα και θα στελεχωθεί τόσο από ερευνητές του εργαστηρίου SKEL όσο και από νέους ερευνητές, περίπου 20 άτομα τον πρώτο χρόνο, περισσότερα από 40 άτομα σε βάθος τριετίας».
Η ευφυής ανάλυση εγγράφων, σημειώνει ο κ. Καρκαλέτσης, «αφορά τη δημιουργία και αξιοποίηση μεθόδων, βασισμένων στην τεχνητή νοημοσύνη, οι οποίες βοηθούν τον υπολογιστή να “κατανοήσει” το περιεχόμενο ενός εγγράφου, εντοπίζοντας και εξάγοντας ενδιαφέρουσα πληροφορία από αυτό, όπως ονόματα εταιρειών, γεγονότα, ακόμη και απόψεις και επιχειρήματα που τις στηρίζουν. Σε συνεργασία με το εργαστήριο τεχνητής νοημοσύνης της ΕΥ στο Πάλο Αλτο των ΗΠΑ, το παραγόμενο ερευνητικό έργο θα αξιοποιείται από την ΕΥ για την περαιτέρω ανάπτυξη των ψηφιακών υπηρεσιών της, ενώ η παραγόμενη γνώση θα κατοχυρώνεται από κοινού με πατέντες και τα αποτελέσματα θα αποτυπώνονται σε επιστημονικές δημοσιεύσεις».
Η συνεργασία του «Δημόκριτου» με την EY στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, αλλά και οι κοινές πρωτοβουλίες στις οποίες συμμετέχει με άλλες ιδιωτικές εταιρείες, σημειώνει ο κ. Πάιατ, είναι «παραδείγματα του πώς οι επιτυχημένες συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα μπορούν να απελευθερώσουν τη δυνατότητα του ταλαντούχου εργατικού δυναμικού της Ελλάδας και να προωθήσουν την οικονομική ανάπτυξη. Το εγχείρημα με την Tesla είναι μια εξαιρετική περίπτωση μιας αμερικανικής επιχείρησης που ηγείται του κλάδου της, η οποία συμβάλλει στην ενίσχυση της οικονομίας της γνώσης στην Ελλάδα». Οπως κάθε φορά σε τέτοιες επισκέψεις, καταλήγει ο Αμερικανός πρέσβης, «αποχώρησα γεμάτος ελπίδες για το μέλλον της Ελλάδας».