Τεχνολογία Διάστημα Επιστήμες

Τα ταραχώδη σφαιρίδια στον πυρήνα της Γης μπορούν να εξηγήσουν ξαφνικά τραντάγματα στο μαγνητικό πεδίο

Η μαγνητική ασπίδα της Γης προστατεύει τον πλανήτη μας από τις μάστιγες του ηλιακού ανέμου και της κοσμικής ακτινοβολίας, καθιστώντας δυνατή τη ζωή στον πλανήτη μας. Αλλά κάθε 10 χρόνια περίπου, μπορεί να είναι ένα πραγματικό τσίμπημα. Τα “γεωμαγνητικά σπαστά” είναι απότομες αλλαγές στη δύναμη του μαγνητικού πεδίου της Γης. Ενώ κάποιες παραλλαγές σε αυτό το πεδίο αναμένεται να εμφανιστούν σταδιακά, για εκατοντάδες έως χιλιάδες χρόνια , αυτές οι αιφνίδιες ταλαντεύσεις σε ένταση διαρκούν λίγα μόνο χρόνια και μπορούν μόνο να αλλάξουν το μαγνητισμό της Γης σε συγκεκριμένα μέρη του κόσμου τη φορά. Ένα από τα πρώτα τραντάγματα που τεκμηριώθηκε, για παράδειγμα, κατέστρεψε εν συντομία το πεδίο της Δυτικής Ευρώπης το 1969.

Έκτοτε, έχει εντοπιστεί ένας νέος θρυμματισμός κάπου στον κόσμο κάθε 10 χρόνια περίπου, και οι επιστήμονες ακόμα δεν ξέρουν τι τους προκαλεί. Ενώ πολλά γεωμαγνητικά φαινόμενα, συμπεριλαμβανομένων των βόρειων και νότιων φανών , προέρχονται από τον ηλεκτρισμένο ηλιακό άνεμο που εισέρχεται στη μαγνητόσφαιρα της Γης, τα σκουλήκια θεωρούνται ότι προέρχονται από βαθιά μέσα στον πυρήνα του πλανήτη μας , όπου το ίδιο το μαγνητικό πεδίο παράγεται από το συνεχές ξεφλούδισμα του πυρήνα. Ο ακριβής μηχανισμός δράσης, ωστόσο, παραμένει ένα μυστήριο. Τώρα, μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε σήμερα (22 Απριλίου) στο περιοδικό Nature Geoscience προσφέρει μια πιθανή εξήγηση. Σύμφωνα με ένα νέο υπολογιστικό μοντέλο της φυσικής συμπεριφοράς του πυρήνα, οι γεωμαγνητικές κρούσεις μπορεί να δημιουργηθούν από φουσκωτά στρώματα τετηγμένης ύλης που απελευθερώνονται από βαθιά μέσα στον πυρήνα.

Ποιος είναι ο τσούρος;

Στη νέα μελέτη, οι ερευνητές δημιούργησαν ένα μοντέλο υπολογιστή που αναπαράγει με προσοχή τις φυσικές συνθήκες του εξωτερικού πυρήνα της Γης και δείχνει την εξέλιξή του εδώ και αρκετές δεκαετίες. Μετά την ισοτιμία των 4 εκατομμυρίων ωρών υπολογισμού (που επιταχύνθηκε χάρη σε ένα γαλλικό υπερυπολογιστή), η προσομοίωση του πυρήνα ήταν σε θέση να παράγει γεωμαγνητικά σπασίματα που ευθυγραμμίστηκαν στενά με τις πραγματικές τσιμπήματα που παρατηρήθηκαν τις τελευταίες δεκαετίες.Αυτά τα εξομοιωμένα τραντάγματα τράβηξαν τη μαγνητόσφαιρα κάθε 6 έως 12 χρόνια στο μοντέλο – ωστόσο, τα γεγονότα φαινόταν να προέρχονται από τις ανυψωτικές ανωμαλίες που σχηματίστηκαν στον πυρήνα του πλανήτη 25 χρόνια νωρίτερα. Καθώς οι κηλίδες της λυωμένης ύλης πλησίαζαν την εξωτερική επιφάνεια του πυρήνα, δημιούργησαν ισχυρά κύματα που έσπευσαν κατά μήκος των γραμμών μαγνητικού πεδίου κοντά στον πυρήνα και δημιούργησαν «αιχμηρές αλλαγές» στη ροή του υγρού που διέπει τη μαγνητόσφαιρα του πλανήτη , γράφουν οι συγγραφείς. Τελικά, αυτές οι ξαφνικές αλλαγές μεταφράζονται σε υπογείες που εκδηλώνονται ως σπασμωδικές διαταραχές στο μαγνητικό πεδίο ψηλά πάνω από τον πλανήτη.

“[Τα τέρματα] αποτελούν σημαντικό εμπόδιο στην πρόβλεψη της συμπεριφοράς του γεωμαγνητικού πεδίου για χρόνια έως δεκαετίες μπροστά”, γράφουν οι συγγραφείς στη νέα τους μελέτη. “Η ικανότητα αναπαραγωγής ψηφιακών θραυσμάτων προσφέρει έναν νέο τρόπο ανίχνευσης των φυσικών ιδιοτήτων του βαθιού εσωτερικού χώρου της Γης “.Ενώ είναι αδύνατο να επιβεβαιώσουμε τα αποτελέσματα αυτής της προσομοίωσης με τις πραγματικές παρατηρήσεις του πυρήνα (είναι πολύ ζεστό και υπό υψηλή πίεση για να φτάσουμε οπουδήποτε στο κέντρο του πλανήτη μας), έχοντας ένα μοντέλο που μπορεί να αναδημιουργήσει ιστορικά κουνήματα με μεγάλη ακρίβεια θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόβλεψη των πολλών τρελών ακόμα να έρθουν, έγραψαν οι ερευνητές.Γνωρίζοντας πότε οι αναταραχές έρχονται να περιμένουν ένα τράνταγμα θα μπορούσαν επίσης να βοηθήσουν στην παρακολούθηση και κατανόηση του πώς επηρεάζουν τις άλλες γεωδυναμικές διεργασίες.

Για παράδειγμα, είναι δυνατόν, όπως πρότεινε η μελέτη του 2013 στη Φύση , ότι οι τρελλίσκοι είναι προάγγελοι μεγαλύτερων ημερών; Σύμφωνα με τη μελέτη αυτή, οι ερευνητές, οι ξαφνικές αλλαγές στη ροή του ρευστού στον πυρήνα της Γης μπορεί επίσης να αλλάξουν την περιστροφή του πλανήτη με την παραμικρή ταχύτητα, προσθέτοντας ένα επιπλέον χιλιοστό του δευτερολέπτου κάθε μέρα κάθε έξι περίπου χρόνια. Περίοδοι όπου η επιμήκυνση της γης φαινόταν να συσχετίζεται με αρκετές καθιερωμένες περιπτώσεις πολύ γνωστών τρελών, ανέφεραν οι ερευνητές.Εάν αυτό είναι αλήθεια, και τα γεωμαγνητικά σπαθιά είναι υπεύθυνα για μια ελαφρώς μακρύτερη εργάσιμη μέρα κάθε λίγα χρόνια, τουλάχιστον ξέρουμε ότι τους δώσαμε το σωστό όνομα.

πηγή: livescience.com

Υποστηρίξτε την προσπάθεια των συντελεστών της e-enimerosi.com Η οποία ενημερώνει για όλα τα θέματα του ελληνισμού αλλά και του κόσμου. Μια σελίδα φτιαγμένη με αγάπη από ανθρώπους οι οποίοι βρίσκονται σε διάφορα σημεία της Ευρώπης. Μιας ιστοσελίδα της διασποράς με έδρα την Γερμανία και το κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας. Κάντε την δική σας δωρεά εδώ για να βοηθήσετε την προσπάθειά μας. Σας ευχαριστούμε θερμά!!!

Σχετικές αναρτήσεις

Έρευνα Καινοτομία & Επιχειρηματικότητα Πράσινα & ευφυή νησιά, Τεχνητή Νοημοσύνη και Διαστημική Τεχνολογία

e-enimerosi

Από τη Θεσσαλονίκη ξεκινά η δημιουργία μαζικής παραγωγής της Ευρωπαϊκής Πράσινης Ενέργειας

e-enimerosi

Η NASA λέει ότι βρήκε την απάντηση στο μυστήριο της εξαφάνιση του νερού που υπήρχε στον Άρη (βίντεο)

e-enimerosi