Τα νεότερα αστέρια σχηματίζονται στον βορειοδυτικό λοβό, ενώ ο νοτιοανατολικός λοβός φιλοξενεί περισσότερα εξελιγμένα αστέρια που σχηματίστηκαν πριν από 10 δισεκατομμύρια χρόνια.
Ένας μικρός γαλαξίας εκρήγνυται με σχηματισμό άστρων σε μια εκθαμβωτική νέα εικόνα από το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb.
Ο γαλαξίας, που ονομάζεται I Zwicky 18 (I Zw 18), βρίσκεται περίπου 59 εκατομμύρια έτη φωτός από τη Γη. Έχει ταξινομηθεί ως ένας νάνος ακανόνιστος γαλαξίας, που σημαίνει ότι είναι πολύ μικρότερος και λιγότερο δομημένος από τον Γαλαξία μας.
Οι παρατηρήσεις του διαστημικού τηλεσκοπίου James Webb στο I Zw 18 υποδηλώνουν ότι ο γαλαξίας έχει περάσει από πολλές ξαφνικές εκρήξεις σχηματισμού άστρων, δημιουργώντας δύο ευδιάκριτα φωτεινές περιοχές λευκών και μπλε άστρων στον πυρήνα του.
Τα μυρωδάτα καφέ νημάτια περιβάλλουν την κεντρική περιοχή αστεριών στη νέα φωτογραφία JWST. Αυτά τα νήματα αντιπροσωπεύουν φυσαλίδες αερίου που έχουν θερμανθεί από αστρικούς ανέμους και έντονη υπεριώδη ακτινοβολία που εκλύεται από καυτά, νεαρά αστέρια, σύμφωνα με δήλωση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος.
Προηγούμενες παρατηρήσεις του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble του I Zw 18 αποκάλυψαν πιο αμυδρά, παλαιότερα κόκκινα αστέρια μέσα στον γαλαξία, υποδηλώνοντας ότι ο σχηματισμός των άστρων του ξεκίνησε τουλάχιστον πριν από ένα δισεκατομμύριο χρόνια – πιθανώς πριν από 10 δισεκατομμύρια χρόνια. Ενώ οι παρατηρήσεις του JWST συλλαμβάνουν προηγουμένως σκονισμένα και εξελιγμένα αστέρια , η νέα εικόνα δείχνει επίσης σημάδια πιο πρόσφατου σχηματισμού άστρων, που πιθανόν να προκλήθηκαν από μια αλληλεπίδραση με έναν γειτονικό γαλαξία-τη μουντή μπλε περιοχή που βρίσκεται ακριβώς κάτω από τον νάνο γαλαξία στη νέα εικόνα.
«Τα νέα δεδομένα του Γουέμπ υποδηλώνουν ότι οι κυρίαρχες εκρήξεις σχηματισμού αστεριών σε αυτές τις περιοχές σημειώθηκαν σε διαφορετικές χρονικές στιγμές», ανέφεραν αξιωματούχοι της ESA στη δήλωση. “Η ισχυρότερη δραστηριότητα εκρήξεως αστεριών πιστεύεται τώρα ότι συνέβη πιο πρόσφατα στον βορειοδυτικό λοβό σε σύγκριση με τον νοτιοανατολικό λοβό του γαλαξία. Αυτό βασίζεται στους σχετικούς πληθυσμούς των νεότερων έναντι των παλαιότερων αστεριών που βρέθηκαν σε κάθε λοβό.”
Η πρόσφατη εικόνα, η οποία κυκλοφόρησε στις 26 Μαρτίου, λήφθηκε ως μέρος μιας πρωτοβουλίας για τη μελέτη του κύκλου ζωής της σκόνης στο I Zw 18. Με βάση τις παρατηρήσεις που έλαβε το Hubble σε οπτικά μήκη κύματος, το JWST είναι σε θέση να μελετήσει τον νάνο γαλαξία με μεγαλύτερη λεπτομέρεια στα υπέρυθρα μήκη κύματος.
“Αυτός ο γαλαξίας παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς η περιεκτικότητά του σε στοιχεία βαρύτερα από το ήλιο είναι ένας από τους χαμηλότερους από όλους τους γνωστούς γαλαξίες στο τοπικό σύμπαν “, ανέφεραν αξιωματούχοι της ESA. «Τέτοιες συνθήκες πιστεύεται ότι είναι παρόμοιες με εκείνες σε μερικούς από τους πρώτους γαλαξίες που σχηματίζουν αστέρια σε υψηλή μετατόπιση προς το κόκκινο, έτσι η μελέτη Webb του I Zw 18 θα πρέπει να ρίξει φως στον κύκλο ζωής των αστεριών και της σκόνης στο πρώιμο σύμπαν».