Γράφει ο Άγγελος Χωριανόπουλος.
Εν έτη 2024, η σύγχρονη μορφή κρατικών συγκρούσεων έχει εισέλθει στην εποχή του “Πολέμου της Πέμπτης Γενιάς”, ο οποίος διεξάγεται μέσω συνδυασμού στρατιωτικών και μη στρατιωτικών/συμβατικών μέσων, δεδομένης της οπλοποίησης των πληροφοριών αλλά και του ελέγχου της κοινής γνώμης, με σκοπό την επίτευξη στρατηγικά υψηλών στόχων. Ο Ελβετός θεωρητικός του πολέμου Ζομινί, πίστευε πως μέσω ορθής χρήσης της τεχνολογίας στο πεδίο της μάχης, το εκάστοτε στράτευμα μπορεί να επιτύχει αυτό που ονόμαζε “διαφάνεια”.
Δηλαδή την συνεχόμενη παρακολούθηση όλων των κινήσεων του αντιπάλου, σε όλους τους τομείς που εξελίσσεται η πολεμική διαδικασία, μέσω συντονισμένης χρήσης πολλαπλών και πολυδιάσπαρτων αισθητήρων εντός του γεωγραφικού χώρου εξέλιξης της πολεμικής διαδικασίας. Ουσιαστικά, η έννοια αυτή, είναι εκ διαμέτρου αντίθετη με την έννοια του “χάους” την οποία ανέφερε συνεχώς ο θεωρητικός του πολέμου Κλαούζεβιτς. Αυτή η αντίληψη/θεωρία γέννησε στην Δύση τον όρο των “Πολυχωρικών Μοντέλων Μάχης” (περίπου το 2006) σύμφωνα με τον πρώην Διοικητή των της Υπηρεσίας Στρατιωτικών Πληροφοριών (DIA) των ΗΠΑ Vincent R. Stewart αλλά και τον Paul Scharre.
Στα σύγχρονα πεδία μάχης της Ουκρανίας (2022) αλλά και του Αρτσάχ, έγινε άμεσα αντιληπτό πως ο Ζομινί και ο Κλαούζεβιτς διαθέτουν δύο συμπληρωματικές αντιλήψεις και θεωρίες. Η χαοτική εξέλιξη της πολεμικής διαδικασίας και τα μη γραμμικά φαινόμενα (έλευση περιφερόμενων πυρομαχικών και FPV drones) παραμένουν υπαρκτά στο πεδίο της μάχης, ενώ η έλευση προηγμένων δικτύων αισθητήρων με ενσωματωμένα λογισμικά τεχνητής νοημοσύνης (πρόγραμμα DELTA), δείχνουν πως ο Ζομινί είχε ορθώς αντιληφθεί την εξέλιξη της πολεμικής διαδικασίας. Το σημερινό βίντεο της Lambda Automata ήρθε να καταδείξει πως η ενσωματωμένη τεχνητή νοημοσύνη σε αυτόνομα δίκτυα επιτήρησης, ιχνηλάτησης και επεξεργασίας απειλών μπορεί να μεταβάλλει άρδιν τον τρόπο με τον οποίο αναλύουμε και λειτουργούμε σε περίοδο πολυκρίσεων στην περιοχή του Αν. Αιγαίου αλλά και του ‘Εβρου.
Τακτική ανάλυση συστημάτων.
Στο αρχικό στάδιο του βίντεο που αποδεσμεύτηκε φαίνεται η χρήση μίας κεραίας που λειτουργεί μέσω θερμικής κάμερας για πλήρως παθητική ιχνηλάτηση, έρευνα και διεξαγωγή επιχειρήσεων γεωεντοπισμού ενός κινούμενου ναυτικού στόχου. Η κεραία της εταιρείας όπως φαίνεται από το βίντεο διαθέτει θερμική κάμερας νυκτός, αλλά και κάμερα ημέρας. ‘Αγνωστο παραμένει αν μιλάμε για εμπορικά διαθέσιμη κάμερα, ή κάμερα στρατιωτικών εφαρμογών.
Σε δεύτερο χρόνο, γίνεται αντιληπτή η χρήση του εγχώρια κατασκευασμένου λογιμσικού το οποίο πιθανότατα λειτουργεί και για επεξεργασία ή αναμετάδοση των δεδομένων γεωεντοπισμού του κινούμενου στόχου. Ενδεικτικά αναφέρεται πως για την συγκεκριμένη διαδικασία έρευνας, ιχνηλάτησης, στοχοποίησης και εμπλοκής στόχου, το αμερικανικό στρατιωτικοβιομηχανικό σύμπλεγμα έχει επενδύσει περίπου 1,2 τρις δολάρια (σύμφωνα με το GlobalData) από το 2004 και ύστερα μόνο και μόνο για την χρηματοδότησης των ιδιωτικών εταιρειών ανάπτυξης παρόμοιων δικτύων επιτήρησης και ελέγχου.
Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου στο >>>>> futurewarfare.
Ακολουθήστε μας και στο Google news. Διαβάστε μας για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.