Γράφει η Γερακάκη Στυλιανή.
Πόσο βλαβερό είναι για την υγεία και το βάρος μας να αφαιρούμε την συνοδεία υδατανθράκων από το γεύμα μας;
Υπάρχει μια τάση σήμερα να προτιμάμε την πρωτεΐνη ως πιο υγιεινή και πιο διαιτητική, αφαιρώντας από το πιάτο μας όσο μπορούμε τους υδατάνθρακες, δηλαδή τα άμυλα όπως πατάτες, ζυμαρικά, ψωμί, ρύζι, προτιμώντας να καταναλώνουμε πρωτεϊνικά γεύματα όπως κοτόπουλο, κρέας και ψάρι μόνο με σαλάτα.
Νομίζουμε ότι αν καταναλώνουμε καθημερινά στα γεύματα μας περισσότερη πρωτεΐνη, είναι πιο υγιεινό και πιο ασφαλές για να χάσουμε ή να διατηρήσουμε το βάρος μας, με αποτέλεσμα να αφαιρούμε με μεγάλη ευκολία τους υδατάνθρακες όσο μπορούμε από την καθημερινή μας διατροφή και να φορτώνουμε τον οργανισμό μας με περισσότερη πρωτεΐνη.
ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΟ ΚΑΙ ΥΓΙΕΙΝΟ ΟΛΟ ΑΥΤΟ;
Αν μπορούσαμε να απαντήσουμε μόνο με μια λέξη, η απάντηση είναι απλά όχι.
Ένα όχι που πρέπει να το καταλάβουμε, γιατί αν συνεχίζουμε να «δοξάζουμε» την πρωτεΐνη και να «δαιμονοποιούμε» τους υδατάνθρακες ως πηγή όλων των κακών, αφαιρώντας τους όσο μπορούμε από τη διατροφή μας, το μόνο που κάνουμε είναι να θέτουμε σε κίνδυνο την υγεία μας αλλά και το βάρος μας, το οποίο δεν θα ελέγξουμε ποτέ.
Αν έχουμε παραπάνω κιλά, δεν θα τα χάσουμε ποτέ ή θα τα ξαναπάρουμε πάλι και αν νομίζουμε ότι με αυτό τον τρόπο τρώμε υγιεινά και προστατεύουμε την υγεία μας, αυτό είναι μεγάλο λάθος.
ΠΡΩΤΕΙΝΗ ΠΑΝΤΑ ΣΤΗ ΣΩΣΤΗ ΠΟΣΟΤΗΤΑ
Σίγουρα η πρωτεΐνη, είναι εντελώς απαραίτητη για τον οργανισμό μας, καθώς επιτρέπει στο σώμα μας να εκτελεί σημαντικές λειτουργίες, όπως το «χτίσιμο» των μυών, των οστών αλλά και των διαφόρων οργάνων και φυσικά είναι εντελώς απαραίτητη για την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος.
Όμως η σωστή ποσότητα που πρέπει να πάρουμε και όχι αυτή που εμείς νομίζουμε ως σωστή.
Το να ξεπεράσουμε την πρόσληψη πρωτεΐνης που πραγματικά χρειαζόμαστε, είναι πολύ εύκολο και είναι κάτι που συμβαίνει καθημερινά.
Oι ανάγκες μας για πρωτεΐνη διαφέρουν ανάλογα με την ηλικία, τον τρόπο ζωής, το φύλο και το πόσο δραστήριοι είμαστε.
Θα πρέπει να θυμόμαστε πάντα ότι οτιδήποτε τρώμε σε σχέση με την πρωτεΐνη, πρέπει να δικαιολογείται στο σώμα, να υπάρχει λόγος, να πρόκειται να χρησιμοποιηθεί κάπου σε κάποια λειτουργία του οργανισμού μας.
Αν δεν είμαστε αθλητές ή υπερβολικά δραστήριοι, οι ανάγκες μας σίγουρα δεν είναι αυτές που εμείς πιστεύουμε και το μόνο που καταφέρνουμε τρώγοντας συνέχεια πρωτεϊνικά γεύματα, είναι να φορτώνουμε τον οργανισμό μας και να πιέζουμε μας το ουροποιητικό μας σύστημα να την αποβάλει, κάτι που θα θέσει σε κίνδυνο τα νεφρά μας.
ΤΙ ΠΡΟΚΑΛΕΙ Η ΥΠΕΡΦΟΡΤΩΣΗ ΠΡΩΤΕΙΝΗΣ ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ
Το αποτέλεσμα της υπερφόρτωσης του οργανισμού μας με πρωτεΐνη, μπορεί να οδηγήσει σε:
- Πεπτικές διαταραχές και δυσκοιλιότητα
- Δυσοσμία του στόματος και σε αίσθημα συνεχούς πείνας, ειδικά όταν μειώνουμε ταυτόχρονα την πρόσληψη υδατανθράκων, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ρυθμιστούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και να πεινάμε συνέχεια
- Δυσκολία να σκεφτούμε καθαρά και με διαύγεια, γιατί χωρίς την επαρκή πρόσληψη υδατανθράκων που είναι η βασική τροφή για τον εγκέφαλο μας, δεν μπορεί να λειτουργήσει σωστά η σκέψη μας
ΔΕΝ ΘΑ ΧΑΣΟΥΜΕ ΒΑΡΟΣ ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΡΩΤΕΙΝΗ
Όσον αφορά το βάρος μας και την λανθασμένη αντίληψη ότι ξεκινώντας μια προσπάθεια να χάσουμε κιλά, αυτόματα πρέπει να μειώσουμε τους υδατάνθρακες και να αυξήσουμε την πρωτεΐνη στα γεύματα μας, αυτό που είναι πολύ σημαντικό να ξέρουμε είναι ότι αυτό δεν θα συμβεί ποτέ.
Γιατί όταν η ημερήσια πρόσληψη πρωτεϊνών είναι αρκετά πιο αυξημένη από την σωστή, η περίσσεια της θα αποθηκευτεί στο σώμα μας ως λίπος και τελικά ή δεν θα χάσουμε βάρος ή σταδιακά θα αυξήσουμε το βάρος μας.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
Άρα αυτό που πάντα πρέπει να θυμόμαστε είναι ότι τα πρωτεϊνικά γεύματα δεν είναι “θαυματουργά”, δεν μας βοηθούν να χάσουμε βάρος και δεν είναι ότι καλύτερο για την υγεία μας.
Η υπερβολική κατανάλωση πρωτεΐνης στη διατροφή μας, μπορεί να οδηγήσει σε επιβλαβείς παρενέργειες, ειδικά όταν γίνεται σε συνδυασμό με την αφαίρεση των υδατανθράκων από τη διατροφή μας.
Οι υδατάνθρακες παραμένουν πάντα το βασικό καύσιμο του οργανισμού μας, γι’ αυτό και πρέπει να καλύπτουν το 50% της ημερήσιας διατροφής μας.
Η κατανάλωση πρωτεΐνης επίσης σε καθημερινή βάση είναι απαραίτητη για τη γενικότερη υγεία μας, όχι όμως η υπερκατανάλωση και το μόνο που χρειαζόμαστε για να έχουμε έναν υγιή οργανισμό και ένα υγιές βάρος, είναι μια ισορροπία αυτών των δύο πολύτιμων θρεπτικών συστατικών, στις ποσότητες που ο οργανισμός μας πραγματικά επιζητά για να είναι και να παραμένει υγιής.
Η Γερακάκη Στυλιανή σπούδασε στο Δημόσιο Ι.Ε.Κ. Αμαρουσίου στην ειδικότητα “ΕΙΔΙΚΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΔΙΑΙΤΗΤΙΚΗΣ” και είναι κάτοχος “Βεβαίωσης Πιστοποίησης Αρχικής Επαγγελματικής Κατάρτισης αποφοίτων Ι.Ε.Κ” από τον Εθνικό οργανισμό Πιστοποίησης προσόντων και επαγγελματικού προσανατολισμού Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.
Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebook, twitter, instagram, youtube, tik tok, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.