Γράφει ο *Αλέξιος Ντόνας.
Η συντηρητική ατζέντα της DAVA, που προάγει τις “παραδοσιακές αξίες” και την προστασία του Ισλάμ, βρίσκεται σε σύγκρουση με τις προοδευτικές ευρωπαϊκές αξίες, όπως οι ίσες ευκαιρίες γάμου για όλους την WOKE κοινότητα, και οι νόμοι κατά των διακρίσεων.
Η επίσημη έγκριση της συμμετοχής της από την Ομοσπονδιακή Εκλογική Επιτροπή της Γερμανίας, όμως, είναι μόνο η αρχή.
Στις 31/01/2024 με άρθρο μου είχα προειδοποιήσει για τη ραγδαία άνοδο και τις βλέψεις του συγκεκριμένου κόμματος.
Το κόμμα, το οποίο φέρεται να έχει στενές διασυνδέσεις με το τουρκικό κόμμα AKP, ενδέχεται να αποτελέσει μια πηγή σοβαρών διλημμάτων για την Ευρώπη, εάν καταφέρει να επιτύχει περισσότερα στην πολιτική σκηνή.
Το όραμα του ιδρυτή της DAVA, Teyfik Özcan, για τον εκσυγχρονισμό της Γερμανίας, καθώς και η έμφαση στην τουρκική και τουρκογενή κοινότητα μέσω κοινωνικών δικτύων, όπως το TikTok, υποδηλώνουν μια στρατηγική που ενδέχεται να διχάσει περαιτέρω την ευρωπαϊκή κοινωνία.
Η εν λόγω προσέγγιση προκαλεί ερωτήματα όχι μόνο για τη διαφάνεια του προγράμματος της DAVA, αλλά και για τις υποκείμενες πολιτικές του ατζέντες.
Παράλληλα, η συντηρητική ατζέντα της DAVA, που προάγει τις “παραδοσιακές αξίες” και την προστασία του Ισλάμ, βρίσκεται σε σύγκρουση με τις προοδευτικές ευρωπαϊκές αξίες, όπως οι ίσες ευκαιρίες γάμου για όλους την WOKE κοινότητα, και οι νόμοι κατά των διακρίσεων.
Τι ρόλο παίζει ο Ερντογάν και το στρατηγικό δίκτυο οργανώσεων της Τουρκίας στην Ευρώπη; Η χρηματοδότηση των κοινωνικοπολιτικών ονείρων του DAVA παραμένει ασαφής, χωρίς κανένα σαφές οικονομικό σχέδιο.
Τι σημαίνει, λοιπόν, η υποψηφιότητα της DAVA για την Ευρώπη;
Ένα ακόμη πείραμα για την ικανότητα ενσωμάτωσης και ανθεκτικότητας της ευρωπαϊκής ιδέας ή ένας “Δούρειος ίππος” που θα μπορούσε να διαταράξει βαθιά το πολιτικό τοπίο στην Ευρώπη και τη Γερμανία;
Ο ρόλος του Ερντογάν και του τουρκικού δικτύου στην Ευρώπη αυξάνει τις ανησυχίες για την επιρροή που θα μπορούσε να ασκηθεί μέσω της DAVA στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή. Άλλωστε, είναι γνωστό ότι αποτελεί στρατηγικό σχεδιασμό του επίσημου τουρκικού κράτους – εδώ και δεκαετίες – να αξιοποιεί τη διασπορά του, επηρεάζοντας τις τοπικές κοινωνίες και λαμβάνοντας θέσεις- “κλειδιά” στην οικονομία και την πολιτική. Είτε είναι αυτό μέσω δήθεν ανεξάρτητων ιδρυμάτων, πολιτιστικών κέντρων, τουρκικής καταγωγής πολιτικών κ.λπ.
Είναι λοιπόν σαφές ότι η παρουσία της DAVA στην Ευρωπαϊκή Ένωση εγείρει σημαντικά ζητήματα ασφαλείας σε έναν κόσμο που χαρακτηρίζεται από μεταβαλλόμενες γεωπολιτικές ισορροπίες και αυξανόμενη πολυπολικότητα.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται αντιμέτωπη με την πρόκληση της διατήρησης της εσωτερικής ενότητας και ασφάλειας, όπου είναι απαραίτητος ο εντοπισμός και η αντιμετώπιση κάθε αποσταθεροποιητικού στοιχείου.
Κλείνοντας θα ήθελα να παροτρύνω την Ελληνική Πολιτεία, πέρα από τις μεγάλες δηλώσεις και τους “στρατηγικούς σχεδιασμούς” για τον απόδημο ελληνισμό, να αξιοποιήσουν ουσιαστικά και στην πράξη το τεράστιο δυναμικό και τη δεξαμενή ιδεών του Ελληνισμού της διασποράς, ώστε να χτιστεί ένα πυρήνας δημοκρατίας και πολιτισμού στην Ε.Ε.
* Ο Αλέξης Ντόνας είναι αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος Ελληνισμού, Έλληνας της διασποράς στη Γερμανία.
Ακολουθήστε μας και στο Google news. Διαβάστε μας για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.