Άρθρα Ρεπορτάζ

Ουκρανία: Την εγκαταλείπει η δύση(?)

Γράφει ο Μουρτζούκος Χρήστος.

Μετά και τις δηλώσεις των προηγούμενων ημερών από το δεξί χέρι του Στόλτενμπεργκ, Στιαν Γένσεν και τις έντονες αντιδράσεις των Ουκρανών και του ίδιου του Ζελένσκι, σε διευκρινιστικές δηλώσεις προέβη ο γραμματέας του ΝΑΤΟ.

«Είναι οι Ουκρανοί, και μόνο οι Ουκρανοί, που μπορούν να αποφασίσουν πότε υφίστανται οι συνθήκες για διαπραγματεύσεις και ποιος μπορεί να αποφασίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ποια είναι μια αποδεκτή λύση»…«Το μήνυμά του (του Γένσεν), το οποίο είναι και το κύριο μήνυμά μου, το οποίο είναι και το κύριο μήνυμα του ΝΑΤΟ, είναι, κατ’ αρχάς, πως η πολιτική του ΝΑΤΟ δεν έχει αλλάξει, υποστηρίζουμε την Ουκρανία» είπε ο Στόλτενμπεργκ.

Μετά όμως και τις διευκρινιστικές δηλώσεις και του ίδιου του Γένσεν, δεν υπήρξε καμία αντίδραση από το ΝΑΤΟ, υπό κανονικές συνθήκες θα έπρεπε να φύγει από την θέση την οποία κατέχει, πιθανόν αυτό να σημαίνει ότι στο σκεπτικό της συμμαχίας υπάρχει ανάλογος σχεδιασμός. Προφανώς δεν μπορεί να βγει δημοσίως αυτό το σχέδιο στην παρούσα φάση, μήπως σιγά-σιγά αλλάζει στάση η Δύση ως προς την Ουκρανία? Και αν ναι, γιατί τότε αυτός ο αχρείαστος πόλεμος, ποιος ήταν τελικά ο κερδισμένος?

Μέχρι σήμερα υποστήριξη, τώρα τι, αναδίπλωση?
Μετά και τις πολλές συμφωνίες με την υποστήριξη των συμμάχων σε οπλισμό, πρόσφατα είχαμε και την συνάντηση του προέδρου Ζελένσκι με τον Σουηδό Πρωθυπουργό, όπου εκεί υπήρχαν ανακοινώσεις για προμήθεια οπλικών συστημάτων τα οποία θα κατασκευάζονται και στο έδαφος της Ουκρανίας. Εν’ τούτης και από πλευράς Γερμανίας ενώ έχει δώσει μεγάλο αριθμό οπλισμού στην Ουκρανία, βλέπουμε ότι διακατέχεται τις τελευταίες εβδομάδες από δεύτερες σκέψεις, επίσης, περίεργες δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων όπου δηλώνουν <<θα δούμε πως θα εξελιχθεί η ουκρανική αντεπίθεση τον επόμενο μήνα και μετά θα πάρουμε τις ανάλογες αποφάσεις>> κάτι το οποίο σημαίνει τι, ότι θα αναθεωρήσουν την υποστήριξη προς την Ουκρανία?

Μήπως έχουμε αργότερα μία ιδιότυπη εκεχειρία?. Πάντως μέχρι στιγμής και σύμφωνα με τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών η Ουκρανία δεν επιτυγχάνει τον στόχο της αντεπίθεσης.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι εντείνονται πλέον οι φωνές ένθεν κακείθεν, πώς θα υπάρξει αλλαγές συνόρων στην Ουκρανία. Αυτό λέγεται, ακούγεται, γράφεται και από την πλευρά της Ρωσίας μετά και τις δηλώσεις του Στιαν Γένσεν τις προηγούμενες μέρες. Απάντηση έδωσε και ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας και νυν πρωθυπουργός, ο οποίος είπε ότι σε αυτήν την περίπτωση θα καταληφθεί και το Κίεβο. Βέβαια υπάρχουν και οι φωνές που λένε ότι και η Πολωνία θα διεκδικήσει τα εδάφη δυτικά της Ουκρανίας. Προς το παρόν δεν φαίνεται να υπάρχει μία παύση των εχθροπραξιών ανάμεσα στις δύο πλευρές ένα σενάριο το οποίο δεν φαίνεται να επικρατεί.

”Εχθρός και από τα δυτικά”(?)

Η χώρα που είναι άκρως υποστηρικτική απέναντι στην Ουκρανία και επικριτική απέναντι στη Ρωσία είναι η Πολωνία, η οποία έχει προβεί σε μεγάλο αριθμό αγοράς οπλικών συστημάτων. Φωνές από τη Ρωσία αναφέρουν πως η Πολωνία προετοιμάζεται για πόλεμο και η οποία εποφθαλμιά εδάφη δυτικά της Ουκρανίας. Αυτό τούτου λεχθέντων από την υπηρεσία εξωτερικών πληροφοριών της Ρωσία, οι οποίοι δηλώνουν ότι η Βαρσοβία δουλεύει σενάρια για τον ακρωτηριασμό της Ουκρανίας και αυτό με την υποστήριξη των ΗΠΑ και της Βρετανίας.

Από την πλευρά της Ρωσίας θεωρείται δεδομένη η απώλεια των Ουκρανικών εδαφών μετά το τέλος του πολέμου και αυτό όπως καταλαβαίνετε και από αυτά που γράψαμε πιο πάνω είναι ίσως αποδεκτό και από την δύση μετά και τις δηλώσεις του Στιαν Γένσεν. Υπό κανονικές συνθήκες θα έπρεπε να αποπεμφθεί από τη θέση του, αυτό ίσως να σημαίνει και κάτι ίσως να μη σημαίνει και τίποτα.

Ας σταθούμε όμως εδώ, όπου έχουμε δύο σενάρια:
  • Το ένα είναι ότι ο Πρόεδρος Ζελένσκι και το επιτελείο του, αναφέρουν συχνά πυκνά ότι θα πολεμούν μέχρι να ανακαταλάβουν όλα τα εδάφη που έχασαν ακόμη και την Κριμαία, για να ‘ρθει η Ουκρανία στα σύνορα του 1991 της ίδρυσης του Ουκρανικού κράτους.
  • Το άλλο είναι ότι σε περίπτωση που η Ουκρανία χάσει τουλάχιστον τα εδάφη που έχει καταλάβει αυτή τη στιγμή στα ανατολικά της Ουκρανίας η Ρωσία, το πιο πιθανό είναι να μην το δεχτεί ο πρόεδρος Ζελένσκι. Το πιθανότερο εδώ είναι να μην συμβεί αυτό με Πρόεδρο τον Ζελένσκι και σε αυτή την περίπτωση θα έχουμε αλλαγή ηγεσίας στην Ουκρανία, έτσι ο νέος ή η νέα πρόεδρος να δεχτεί τις όποιες συμφωνίες για μετά το πέρας του πολέμου και την ανακατανομή των εδαφών τους Ουκρανίας.
Η επόμενη μέρα στην ”κολοβή” Ουκρανία.

Τα προσχωρημένα εδάφη αναγνωρίζονται διεθνώς, υπογράφεται συμφωνία ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία και μεταξύ άλλων χωρών στα πρότυπα του Μίνσκ 1 και Μίνσκ 2 ίσως να είναι αυτή η συμφωνία Μίνσκ 3. Η υπόλοιπη Ουκρανία μπαίνει σε ένα ειδικό καθεστώς όπου δεν εισέρχεται στο ΝΑΤΟ, αλλά θα είναι υπό την υψηλή εποπτεία του ΝΑΤΟ. Ατύπως θα υπάρχει συνεργασία και επίβλεψη της συμμαχίας, τυπικά όμως, η Ουκρανία δεν θα ενταχθεί στους κόλπους του ΝΑΤΟ. Αν αυτό γίνει υπό την ηγεσία του Ζελένσκι ή όχι, μένει να φανεί. Εκτίμηση του γράφοντος είναι ότι η όποια συμφωνία για την επόμενη μέρα στην Ουκρανία δεν θα έχει την υπογραφή του προέδρου Ζελένσκι.

Μια άλλη παράμετρος είναι ότι εφόσον η δύση συνεχίζει να υποστηρίζει με οπλικά συστήματα την Ουκρανία τότε πόλεμος θα πάει μακριά, πόσο? Ίσως να διαρκέσει  μέχρι το 2025? Αν εκλεγεί Πρόεδρος ο Τραμπ με τις συνομιλίες που θα ακολουθήσουν το συντομότερο που μπορεί να τελειώσει ο πόλεμος να είναι την άνοιξη του 2025. Βέβαια από την πλευρά της Ρωσίας και τον στενό συνεργάτη του Ναβάλνη έχουμε δηλώσεις ότι σε περίπτωση που δεν είναι πρόεδρος ο Πούτιν στη Ρωσία τότε ο πόλεμος θα τελειώσει την επόμενη μέρα. Στην περίπτωση δε, που πρόεδρος των ΗΠΑ βγει ο ξανά ο Τζό Μπάϊντεν, τότε ο πόλεμος θα συνεχίσει και μετά το ’25.

Και υπό αυτές τις συνθήκες διερωτόμαστε, ποιος ο λόγος αυτού του άχρηστου πολέμου? Ποιος επωφελήθηκε από αυτόν τον πόλεμο? Ουκρανία και Ρωσία χάνουν τις επόμενες γενιές τους, η Ουκρανία έχει πάει δεκαετίες πίσω με αυτόν τον πόλεμο, η Ευρώπη δεινοπαθεί από τις υπέρογκες αυξήσεις σε καύσιμα και είδη πρώτης ανάγκης. Ένας αχρείαστος πόλεμος από πολιτικούς νάνους.

google news

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, tik tok, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

Σχετικές αναρτήσεις

Το ανθισμένο Λεμονοδάσος.

e-enimerosi

Ο ευτελισμός της ελληνικής διασποράς του Μονάχου για το σχολικό κτίριο.

Χρήστος Μουρτζούκος

Ο ανθελληνικός ρόλος της Γερμανίας και των ΗΠΑ στο θέμα της Μακεδονίας και τα Ellinika Hoaxes.

e-enimerosi