Διασπορά

Η Pharos Alliance εγκαινιάζει την Έρευνα Φοιτητών που στοχεύει να αναζωογονήσει την ελληνική γλώσσα στην Αυστραλία.

Η Pharos Alliance, που αποτελείται από πολυάριθμα μέλη με πάθος για τη διατήρηση της ελληνικής γλώσσας στην Αυστραλία, προσκαλεί όλα τα άτομα που μοιράζονται αυτό το πάθος να παρακολουθήσουν τις συναντήσεις της. Ενώ ο οργανισμός περιλαμβάνει διάφορους ενδιαφερόμενους φορείς με κεκτημένα συμφέροντα να διατηρήσουν ζωντανή την ελληνική γλώσσα, η εστίαση έχει μετατοπιστεί στους ίδιους τους μαθητές. Για να συγκεντρώσει πολύτιμα σχόλια, η συμμαχία ξεκίνησε μια ανώνυμη Έρευνα Φοιτητών στις αρχές Αυγούστου.

Η προσεκτικά επιμελημένη έρευνα αποτελείται από επτά ερωτήσεις που επικεντρώνονται κυρίως στην ηλικία των μαθητών, στους λόγους για τους οποίους σπουδάζουν ελληνικά, στους λόγους διακοπής των σπουδών τους και στο αν θα εξετάσουν το ενδεχόμενο να συνεχίσουν να σπουδάζουν τη γλώσσα σε τριτοβάθμιο επίπεδο.

Η Denise Diakodimitriou, Γραμματέας του Συλλόγου Νεοελληνικών Καθηγητών Βικτώριας, δήλωσε: «Μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα να ακούσουμε από μαθητές Λυκείου που μαθαίνουν ελληνικά στα έτη 10, 11 και 12 – αυτά είναι τα επίπεδα του έτους στα οποία τείνουν πολλοί μαθητές της ελληνικής γλώσσας. Να σταματήσουν να σπουδάζουν τη γλώσσα – και τους φοιτητές πανεπιστημίου, είτε σπουδάζουν σήμερα ελληνικά είτε όχι. Τα ανώνυμα σχόλια θα μας βοηθήσουν να σχεδιάσουμε το μέλλον».

Ψηφιακές συνδέσεις για τη συμμετοχή στην έρευνα διανέμονται στα σχολεία για να τις προωθήσουν στους μαθητές τους. Ο καθηγητής Joseph Lo Bianco AM, ειδικός στη γλώσσα και τον γραμματισμό, είπε στον Greek Herald ότι ελπίζει ότι οι μαθητές μαθαίνουν ελληνικά σε διάφορα περιβάλλοντα – όπως σχολεία εκτός ωραρίου, μαθήματα γλώσσας σε ημερήσια σχολεία, ιδιαίτερα μαθήματα και διαδικτυακή μάθηση – θα συμπληρώστε την έρευνα.  

Ο καθηγητής Joseph Lo Bianco AM.

Ο καθηγητής Lo Bianco κατηγοριοποιεί τους μαθητές του 9ου έτους της ελληνικής γλώσσας σε δύο ομάδες:

1. Τους αφοσιωμένους
2. Τους αμφιταλαντευόμενους.

«Η πλειονότητα των φοιτητών είναι διστακτικοί, αλλά αναμένουμε περισσότερους αριθμούς αφοσιωμένων μαθητών να συμπληρώσουν την έρευνα», είπε, προσθέτοντας ότι αυτό δεν θα αλλοιώσει τα αποτελέσματα καθώς η έρευνα είναι μέρος μιας ευρύτερης μελέτης που θα περιλαμβάνει περισσότερες ομάδες εστίασης. και συζητήσεις με γονείς και δασκάλους. «Θέλουμε μια στρογγυλεμένη εικόνα. Αυτή είναι μόνο η αρχή.”

Η έρευνα είναι μόνο μέρος του παζλ. Μέλη της Ομάδας Εργασίας Φάρος συμμετέχουν επίσης σε συναντήσεις με την κυβέρνηση για να συζητήσουν το Νεοελληνικό Στρατηγικό Σχέδιο για την αναζωογόνηση της ελληνικής γλώσσας.

Ο Φάρος ελπίζει να αποτελέσει φάρο ελπίδας για την ελληνική γλώσσα. Το MGTAV πρωτοστάτησε στην ομάδα με την πεποίθηση ότι η θλιβερή κατάσταση που οδήγησε στην απώλεια της ελληνικής γλώσσας θα μπορούσε να ανατραπεί. «Γνωρίζουμε ότι οι εγγραφές φοιτητών έχουν μειωθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα», είπε ο καθηγητής Lo Bianco. «Πρέπει να καταλάβουμε γιατί και να λάβουμε μέτρα για να αποτρέψουμε περαιτέρω πτώση. Η κατανόηση των απόψεων, των εμπειριών και των στάσεων των νεαρών μαθητών θα μας δώσει υποδείξεις για μελλοντική δράση και βαθύτερη εικόνα για το πού και πώς πρέπει να παρέμβουμε».

Νεαροί μαθητές της ελληνικής γλώσσας βυθίζονται στον πολιτισμό στην Εθνική Παρέλαση της Ελληνικής Ημέρας στη Μελβούρνη.
Το MGTAV προτρέπει την κοινότητα να συνεργαστεί. Για το λόγο αυτό, μέλη του Pharos περιλαμβάνουν το MGTAV, το Πανεπιστήμιο La Trobe Modern Greek Studies, την Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα Μελβούρνης και Βικτώριας, την Αρχιεπισκοπική Περιφέρεια Northcote, τις Community Languages ​​Victoria, τον Σύνδεσμο Σχολείων Ελληνικής Γλώσσας στη Βικτώρια, την Εθνική Ένωση Ελληνοαυστραλοί φοιτητές (NUGAS) και η Ελληνική Αυστραλιανή Εταιρεία (GAS) καθώς και άτομα από τον τομέα της διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας προσφέρουν εθελοντικά το χρόνο τους για να ενισχύσουν τη διδασκαλία, την εκμάθηση και τη χρήση της ελληνικής γλώσσας στην Αυστραλία.

Ο καθηγητής Lo Bianco, ο οποίος έγραψε την πρώτη Πολυγλωσσική Εθνική Γλωσσική Πολιτική σε μια αγγλόφωνη χώρα το 1987, είπε ότι έχει συμμετάσχει σε πολλές ομάδες, αλλά του αρέσουν ιδιαίτερα οι συναντήσεις του Φάρος. «Είναι μια πολύ αφοσιωμένη ομάδα και όλοι καταλαβαίνουν την πίεση που δεχόμαστε», είπε. «Η έρευνα δείχνει ότι αυτή η γενιά είναι αυτή που πρέπει να αλλάξει τα πράγματα και δεν μπορούμε να αναβάλουμε άλλο να εργαστούμε για να σώσουμε την ελληνική γλώσσα».

Το Pharos είναι μια συμμαχία κοινοτικών οργανώσεων αφιερωμένων στην αναζωογόνηση της νεοελληνικής στη Βικτώρια.
Η έρευνα είναι διαθέσιμη εδώ: PHAROS Student Survey about Greek 2023 (surveymonkey.com)

google news

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, tik tok, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

Σχετικές αναρτήσεις

Ο ευτελισμός της ελληνικής διασποράς του Μονάχου για το σχολικό κτίριο

Χρήστος Μουρτζούκος

Η φωνή του Μπελέρη στον Απόδημο παλμό.

Χρήστος Μουρτζούκος

Τρεις υποψήφιοι ευρωβουλευτές μιλάνε στο ευρωπαϊκό ίδρυμα ελληνισμού για τις επερχόμενες ευρωεκλογές του Ιουνίου.