Διεθνή

Πώς οι έλεγχοι εξαγωγών στην Κίνα «απειλούν» την πράσινη μετάβαση στην Ευρώπη.

Μια νέα «απειλή» βλέπουν οι ΗΠΑ και η ΕΕ στη νέα επιβολή περιορισμών στις εξαγωγές δύο προϊόντων από την Κίνα, απόφαση η οποία σύμφωνα με πηγές αποτελεί «αντίποινα» μετά τον περιορισμό των εξαγωγών τσιπ από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη προς την Κίνα.

Πρόκειται για δύο κρίσιμα μέταλλα τα οποία θεωρούνται απαραίτητα τόσο για την βιομηχανική παραγωγή στις ΗΠΑ, όσο και για την «πράσινη μετάβαση» της Ευρώπης.

Συγκεκριμένα, η Κίνα αποφάσισε πως από την 1η Αυγούστου, το γάλλιο και το γερμάνιο θα υπόκεινται σε περιορισμούς εξαγωγών, με την χώρα να επικαλείται λόγους εθνικής ασφάλειας.

Πλήγμα για την νέα στρατηγική οικονομικής ασφάλειας της ΕΕ

Αξίζει να σημειωθεί πως η ΕΕ λαμβάνει το 71% του γαλλίου της και το 45% του γερμανίου της από την Κίνα, η οποία είναι και ο μεγαλύτερος παγκόσμιος παραγωγός και των δύο – ζωτικής σημασίας για τις βιομηχανίες ημιαγωγών, τηλεπικοινωνιών και ηλεκτρικών οχημάτων – ορυκτών.

Συγκεκριμένα, το γάλλιο είναι ένα μαλακό μέταλλο που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρονικών κυκλωμάτων, ημιαγωγών και διόδων εκπομπής φωτός, ενώ το γερμάνιο χρησιμοποιείται στην κατασκευή οπτικών ινών για τη μεταφορά δεδομένων και πληροφοριών.

Η κίνηση έρχεται εβδομάδες αφότου η ΕΕ παρουσίασε μια νέα στρατηγική οικονομικής ασφάλειας, η οποία επιδιώκει την εποπτεία των εξαγωγών κρίσιμης τεχνολογίας και μπορεί να περιορίσει τις εξερχόμενες επενδύσεις στο όνομα της εθνικής ασφάλειας. Η πρόταση αποτελεί μέρος της αυξανόμενης ανάγκης για την ενίσχυση των εργαλείων ασφάλειας καθώς χώρες όπως η Κίνα και η Ρωσία χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο το εμπόριο και τον έλεγχο κρίσιμων εφοδιαστικών αλυσίδων για την προώθηση πολιτικών και ακόμη και στρατιωτικών στόχων.

Άρθρο τη Δευτέρα στην κινεζική κρατική εφημερίδα China Daily άφηνε να εννοηθεί ότι η νέα πολιτική του Πεκίνου αποτελεί αντίποινα για παρόμοιες κινήσεις της Ουάσιγκτον και των συμμάχων της.

Οι επικριτές της απόφασης «θα μπορούσαν να ρωτήσουν την κυβέρνηση των ΗΠΑ γιατί κατέχει τα μεγαλύτερα ορυχεία γερμανίου στον κόσμο, αλλά σπάνια τα εκμεταλλεύεται. Ή θα μπορούσαν να ρωτήσουν την Ολλανδία γιατί συμπεριέλαβε ορισμένα προϊόντα που σχετίζονται με ημιαγωγούς… στη λίστα ελέγχου εξαγωγών της», ανέφερε το άρθρο.

google news

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή Αρχική εικόνα: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Σχετικές αναρτήσεις

Παύλος: Η Μπακογιάννη στο Συμβούλιο της Ευρώπης δεν έβλαψε μόνο τον σερβικό λαό, αλλά και η Ελλάδα μπορεί να υποστεί συνέπειες.

e-enimerosi

Νίκος Λυγερός: Τι σημαίνει η στρατιωτική συμφωνία Ελλάδας-Ινδίας.

e-enimerosi

Εκλογές στην Ινδία.