«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιταχύνει τον ρυθμό των μεταρρυθμίσεων στην αρχή της δεύτερης θητείας του, σε μια προσπάθεια τα χρόνια της κρίσης στην Ελλάδα να περάσουν στην ιστορία» εκτιμά σε άρθρο του το Bloomberg, σε ένα follow up άρθρο μετά τη συνέντευξη που παραχώρησε ο κ. Μητσοτάκης στο ειδησεογραφικό δίκτυο.
Ειδικότερα, σύμφωνα με άρθρο του Bloomberg, o Κυριάκος Μητσοτάκης, σε ένα σαφές μήνυμα προς τους επενδυτές, δεσμεύτηκε να προβεί σε πρόωρη αποπληρωμή 5,3 δισεκατομμυρίων ευρώ για τα επόμενα δύο χρόνια, ενώ έθεσε ως στόχο την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, της πιστοληπτικής, δηλαδή, ικανότητας της χώρας έως το τέλος του έτους.
Ο στόχος αυτός θα αποτελούσε, σύμφωνα με το μέσο, «μία συμβολική στιγμή για την Ελλάδα, 13 χρόνια αφότου ξέσπασε η οικονομική κρίση».
Ο Έλληνας πρωθυπουργός, σε συνέντευξή που παραχώρησε στη Φρανσίν Λακουά στο Bloomberg Television, έθεσε τους κεντρικούς στόχους της κυβέρνησης για την επόμενη τετραετία για την εδραίωση της θέσης της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά από χρόνια οικονομικής δυσχέρειας.
Παράλληλα, δεσμεύτηκε να φέρει τα εισοδήματα των Ελλήνων πολιτών πιο κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο και να επιταχύνει τον ρυθμό μείωσης του χρέους ενισχύοντας ταυτόχρονα τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και αυξάνοντας τις εξαγωγές του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος στο 60% από 50%.
«Είναι μια δέσμευση προς τους επενδυτές», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την Τρίτη (5/7), ενώ πρόσθεσε πως ο στόχος αυτός «έχει να κάνει πραγματικά με την αλλαγή της χώρας».
Το Bloomberg σημειώνει πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναδείχθηκε σε κυβέρνηση με «ισχυρή πλειοψηφία» στις εκλογές της 25ης Ιουνίου, δίνοντας στον συντηρητικό κυβερνητικό σχηματισμό του εντολή να εφαρμόσει φιλικές προς τους επενδυτές πολιτικές, που είχε προαναγγείλει κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του.
Αναφορικά με το χρέως αναφέρεται πως «απαιτείται δραστική μείωση του χρέους των 356 δισεκατομμυρίων ευρώ, που ως αναλογία του ΑΕΠ είναι το υψηλότερο στην Ευρωζώνη, με τον πρωθυπουργό να δηλώνει: «Θέλω να συνεχίσω να κάνω την Ελλάδα έναν ελκυστικό προορισμό για ξένες επενδύσεις».
Η επενδυτική βαθμίδα
Οι επενδυτές έχουν ήδη στραφεί σε ελληνικά ομόλογα το 2023 με την προσδοκία ότι η χώρα θα ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα.
Να σημειωθεί ότι, οι επιδόσεις των ελληνικών ομολόγων είναι μεταξύ των καλύτερων στον κόσμο, με αποτέλεσμα η χώρα να δανείζεται πλέον από τις αγορές φθηνότερα από την Ιταλία, παρόλο που το χρέος της Ρώμης θεωρείται πιο ασφαλές από τους οίκους αξιολόγησης.
«Διαπραγματευόμαστε ήδη σαν να είμαστε χώρα επενδυτικής βαθμίδας, αλλά χρειαζόμαστε και την επίσημη σφραγίδα έγκρισης από τους οίκους αξιολόγησης», είπε ο πρωθυπουργός.
Η Moody’s Investors Service και η Scope Ratings δήλωσαν και οι δύο ότι η εκλογική νίκη του Μητσοτάκη ήταν ένα πιστωτικά θετικό γεγονός (credit positive) για τη χώρα.
Πολιτικό σχέδιο συναίνεσης
Πέρα από το οικονομικό πρόγραμμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης περιέγραψε και το πολιτικό σχέδιο που επιδιώκει να οικοδομήσει, μια νέα συναίνεση στο επίκεντρο της ελληνικής πολιτικής.
«Το κεντροδεξιό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας του Μητσοτάκη πήρε το 40,6% των ψήφων, δίνοντάς του 158 μέλη στο κοινοβούλιο των 300 εδρών και αυξάνοντας το μερίδιο ψήφων του κόμματος μετά από μια θητεία. Ο πρωθυπουργός είπε ότι το έκανε αυτό μετασχηματίζοντας την παραδοσιακή συντηρητική του ομάδα της Νέας Δημοκρατίας σε πιο φιλελεύθερες θέσεις σε ζητήματα, ενώ αντιμετώπισε τα προβλήματα μετανάστευσης που βοήθησαν στην υποστήριξη των ακραίων δυνάμεων σε άλλες χώρες» αναφέρει το Bloomberg.
«Είμαι χαρούμενος γιατί ουσιαστικά, επικρατήσαμε μέσα από την πολιτική της ικανότητας και της λογικής, μετακινήσαμε το κόμμα προς το πολιτικό κέντρο. Οπότε ναι, υπάρχει μέλλον πέρα από τον λαϊκισμό», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.
Η Ελλάδα στο δρόμο της ανάκαμψης
Η Ελλάδα θα προχωρήσει με την αρχική δημόσια προσφορά του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών στις αρχές του 2024, είπε ο Μητσοτάκης. Το σχέδιο είναι να προχωρήσει σε προσφορά για το 30% των μετοχών του αεροδρομίου, με τον μεγαλύτερο μέτοχο της εταιρείας να είναι έτοιμος να αγοράσει το 10% αυτών των μετοχών.
«Προσπαθούμε επίσης να εκχωρήσουμε τα μερίδιά μας στις τράπεζες», είπε ο πρωθυπουργός. Το ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ένα εργαλείο ανακεφαλαιοποίησης τραπεζών που δημιουργήθηκε με την έναρξη των προγραμμάτων διάσωσης της χώρας, έχει ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία αποεπένδυσης από τους Έλληνες δανειστές.
Το ΤΧΣ κατέχει σήμερα το 40% της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος Α.Ε., το 27% της Τράπεζας Πειραιώς Α.Ε., το 9% της Alpha Bank Α.Ε. και το 1,4% της Eurobank Ergasias Services and Holdings Α.Ε. Η Eurobank έχει δηλώσει ότι, θα εξαγοράσει τη συμμετοχή του ταμείου στον δανειστή και ότι έχει ήδη λάβει την επίσημη έγκριση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για να υποβάλει το σχετικό αίτημα.
Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebook, twitter, instagram, youtube, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.