Διεθνή

Βρυξέλλες: Κατασκοπευτικό λογισμικό στις συσκευές δύο αξιωματούχων.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζήτησε την Τετάρτη από τα μέλη της υποεπιτροπής άμυνας του να ελέγξουν τα τηλέφωνά τους για spyware, αφού εντόπισε ίχνη πειρατείας σε δύο συσκευές.

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα POLITICO, επικαλούμενη email που ήρθε σε γνώση της, μέλη και προσωπικό της υποεπιτροπής για την ασφάλεια και την άμυνα (SEDE) του επιμελητηρίου χτυπήθηκαν με παρεμβατικά εργαλεία λογισμικού παρακολούθησης.

Σε όλους τους βουλευτές της υποεπιτροπής έχει γίνει σύσταση να μεταφέρουν τα τηλέφωνά τους στην υπηρεσία πληροφορικής του ιδρύματος για να ελεγχθούν για κακόβουλο λογισμικό.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού για κυβερνοεπιθέσεις και ξένες παρεμβάσεις εν όψει των ευρωεκλογών του Ιουνίου.

Το POLITICO ανέφερε τον Δεκέμβριο ότι εσωτερική ανασκόπηση έδειξε ότι η κυβερνοασφάλεια του ιδρύματος «δεν έχει ακόμη ανταποκριθεί στα πρότυπα του κλάδου» και «δεν είναι πλήρως εναρμονισμένη με το επίπεδο απειλής» που τίθεται από κρατικούς χορηγούς χάκερ και άλλες ομάδες απειλών.

Πληθαίνουν τα περιστατικά

Η αποκάλυψη έγινε όταν ένα μέλος της υποεπιτροπής ασφάλειας και άμυνας πήγε για έλεγχο ρουτίνας την Τρίτη, ο οποίος κατέληξε σε ανακάλυψη ιχνών spyware στο τηλέφωνό τους. Το μέλος είπε στο POLITICO ότι δεν ήταν αμέσως σαφές γιατί στοχοποιήθηκαν με λογισμικό πειρατείας.

Οι νέες αποκαλύψεις έρχονται μετά από περιστατικά με άλλα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που στοχοποιήθηκαν μέσω spyware. Οι ερευνητές αποκάλυψαν το 2022 ότι τα τηλέφωνα μελών του καταλανικού κινήματος ανεξαρτησίας, συμπεριλαμβανομένων πολιτικών της Ε.Ε., είχαν μολυνθεί με Pegasus και Candiru, δύο τύπους εργαλείων χάκερ.

Την ίδια χρονιά, υπενθυμίζει η ιστοσελίδα, ο Έλληνας βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ηγέτης της αντιπολίτευσης Νίκος Ανδρουλάκης ήταν μεταξύ μιας λίστας Ελλήνων πολιτικών και δημοσίων προσώπων που βρέθηκε ότι είχαν στοχοποιηθεί με το Predator, ένα άλλο εργαλείο spyware. Η Πρόεδρος του Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα αντιμετώπισε στο παρελθόν επίσης απόπειρα hacking με χρήση spyware.

Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το 2022 δημιούργησαν μια ειδική εξεταστική επιτροπή για να διερευνήσει το θέμα. Διερεύνησε μια σειρά σκανδάλων σε χώρες όπως η Ισπανία, η Ελλάδα, η Ουγγαρία και η Πολωνία και είπε ότι τουλάχιστον τέσσερις κυβερνήσεις στην ΕΕ είχαν καταχραστεί τα εργαλεία χάκερ για πολιτικό όφελος.

Η υπηρεσία πληροφορικής του Κοινοβουλίου εγκαινίασε ένα σύστημα ελέγχου των τηλεφώνων των μελών για spyware τον Απρίλιο του περασμένου έτους, πραγματοποιώντας έκτοτε «εκατοντάδες επιχειρήσεις».

google newsΑκολουθήστε μας και στο Google news. Διαβάστε μας για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Παύλος: Η Μπακογιάννη στο Συμβούλιο της Ευρώπης δεν έβλαψε μόνο τον σερβικό λαό, αλλά και η Ελλάδα μπορεί να υποστεί συνέπειες.

e-enimerosi

Νίκος Λυγερός: Τι σημαίνει η στρατιωτική συμφωνία Ελλάδας-Ινδίας.

e-enimerosi

Εκλογές στην Ινδία.