Γεννήθηκε στο μαιευτήριο Ιασώ παιδί με Μεταφορά Μητρικής Ατράκτου, που βάζει τέλος στις αποτυχημένες εξωσωματικές
Ρεπορτάζ
Ρίτα Μελά
Παγκόσμια πρωτιά αποτελεί η γέννηση του πρώτου υγιούς παιδιού, ενός αγοριού σχεδόν τρία κιλά, με την πρωτοποριακή ιατρική μέθοδο της Μεταφοράς της Μητρικής Ατράκτου, που πρώτη φορά εφαρμόστηκε από το Institute of Life και την Embryotools στην Ελλάδα, και προσφέρει τη δυνατότητα διατήρησης του γενετικού υλικού της μητέρας!
Η μέθοδος αντιμετωπίζει τα προβλήματα υπογονιμότητας των γυναικών που παρουσιάζουν επαναλαμβανόμενες αποτυχίες εξωσωματικής γονιμοποίησης, επειδή τα ωάριά τους έχουν κυτταροπλασματικές δυσλειτουργίες ή σπάνιες μιτοχονδριακές γενετικές παθήσεις. Το υγιέστατο αγοράκι, βάρους 2.960 κιλών, γεννήθηκε χθες 9 Απριλίου στις 07.46 π.μ. από Ελληνίδα γυναίκα 32 ετών με ιστορικό πολλαπλών αποτυχημένων προσπαθειών εξωσωματικής γονιμοποίησης και πτωχής ποιότητας ωαρίων.
Σημειώνεται ότι η μέθοδος της Μεταφοράς της Μητρικής Ατράκτου, που αναπτύχθηκε έπειτα από δυόμισι χρόνια πρωτοποριακών κλινικοεργαστηριακών ερευνών στο εργαστήριο του Institute of Life του ομίλου Ιασώ στην Ελλάδα, αφορά τη μιτοχονδριακή αντικατάσταση σε ανθρώπινα ωάρια, διατηρώντας ακέραιο το γενετικό υλικό της γυναίκας που επιθυμεί να τεκνοποιήσει.
Με απλά λόγια, οι επιστήμονες παίρνουν τον πυρήνα του ωαρίου της γυναίκας που έχει κυτταροπλασματικές δυσλειτουργίες ή σπάνιες μιτοχονδριακές γενετικές παθήσεις και τον τοποθετούν στο υγιές ωάριο δότριας (έχει αφαιρεθεί ο πυρήνας του ωαρίου της δότριας). Στη συνέχεια γίνεται εξωσωματική γονιμοποίηση και τοποθετείται το υγιές ωάριο «κιβωτός» στη μήτρα της μέλλουσας μητέρας, οπότε μπορεί να αποκτήσει παιδιά με δικό της DNA και όχι της δότριας.
Υπερηφάνεια
«Το αναφαίρετο δικαίωμα της γυναίκας να γίνει μητέρα με δικό της γενετικό υλικό έγινε σήμερα πραγματικότητα για πρώτη φορά σε παγκόσμιο ιατρικό επίπεδο» δήλωσε σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του Institute of Life Παναγιώτης Ψαθάς και συνέχισε: «Είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι ως Ελληνες επιστήμονες που ανακοινώνουμε μια διεθνή πρωτοπορία στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή και που είμαστε πλέον σε θέση να προσφέρουμε τη δυνατότητα σε γυναίκες με επαναλαμβανόμενες αποτυχίες εξωσωματικής ή σπάνιες μιτοχονδριακές παθήσεις να αποκτήσουν υγιή παιδιά». Ο επιστημονικός συνεργάτης του Institute of Life και συνιδρυτής της Embryotools δρ Nuno Costa-Borges επισήμανε: «Η απόλυτα επιτυχημένη και ασφαλής, για πρώτη φορά στα διεθνή ιατρικά χρονικά, εφαρμογή της τεχνικής Μεταφοράς Μητρικής Ατράκτου αποτελεί τομή στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή».
Σημειώνεται ότι η κλινική εφαρμογή της μεθόδου τελεί υπό την αδειοδότηση και την εποπτεία της Εθνικής Αρχής Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής.
πηγή: dimokratianews.gr