To Bloomberg ξεφτιλίζει τον Έλληνα πρωθυπουργό. «Ο Τσίπρας ξέρει πως να ακυρώνει αποτελέσματα δημοψηφισμάτων».
Αναλυτικά το κείμενο του Bloomberg.
Το Brexit θα μπορούσε να μην λάβει χώρα σύμφωνα με την Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, που και ο ίδιος είχε δράσει κάποτε ενάντια σε αποτέλεσμα δημοψηφίσματος.
Ο Τσίπρας είπε σε ομολόγους του στα πλαίσια μιας συνάντησης κορυφής στις Βρυξέλλες την Τετάρτη ότι αν το Βρετανικό Κοινοβούλιο δεν εγκρίνει την συμφωνία αποχώρησης μέσα στις επόμενες έξι εβδομάδες, το Ηνωμένο Βασίλειο θα ήταν αναγκασμένο να συμμετέχει στις ευρωεκλογές του Μαΐου.
«Αυτή θα ήταν η μεγαλύτερη ήττα των υποστηρικτών του Brexit, και μπορεί να είναι ακόμη και η αρχή του τέλους του Brexit» είπε ο Τσίπρας σύμφωνα με έγγραφο των πρακτικών που μοιράστηκαν διπλωμάτες οικείοι με το ζήτημα. Τους ζήτησε επίσης να σκεφτούν αν η Ε.Ε. θα έπρεπε να στηρίξει αυτή τη πιθανότητα.
Ο Τσίπρας ξέρει πως να ακυρώνει αποτελέσματα δημοψηφισμάτων.
Προκήρυξε μια ψηφοφορία πάνω σε μια συμφωνία που είχε προταθεί στην Ελλάδα από τους Ευρωπαίους εταίρους της το 2015 και έκανε προεκλογική εκστρατεία κατά αυτής. Κέρδισε το δημοψήφισμα μόνο και μόνο για να αντιστρέψει το αποτέλεσμα και να δεχθεί την συμφωνία σε μια ολονύχτια συνάντηση κορυφής στις Βρυξέλλες.
Η διαφορά στην περίπτωση της Ελλάδας είναι ότι η αντιπολίτευση στήριξε την συμφωνία, βοηθώντας τον Τσίπρα να υπερνικήσει ανταρσία των βουλευτών του που την καταψήφισαν στο κοινοβούλιο. Η Μέι έχει αποτύχει επανηλειμμένα να αποκομίσει μια τέτοια στήριξη και όταν ρωτήθηκε την Τετάρτη για τις συνομιλίες της με την αντιπολίτευση, απέφευγε να απαντήσει η να δεσμευτεί για κάτι, σύμφωνα με δυο διπλωμάτες που γνωρίζουν για αυτή τη συνομιλία.
Ένα πράγμα κοινό μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Ελλάδας είναι η ύπαρξη ενός σκληρού πυρήνα υποστηρικτών της Ε.Ε. , ταυτόχρονα ο Τσίπρας είπε στους Ευρωπαίους ομολόγους του ότι δεν μπορούν να αγνοήσουν τις 6 εκατομμύρια υπογραφές ψηφοφόρων του ΗΒ για αντίστροφη του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος για το Brexit. Παρόλα αυτά στην Ελλάδα οι υποστηρικτές της Ε.Ε. λάμβαναν ειρωνικούς χαρακτηρισμούς παρόμοιους με την αργκό που χρησιμοποιείται στην Βρετανία για να περιγράψει κάποιον που προσπαθεί να αντιστρέψει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος (remoaners).