Στην Αντιόχεια της σημερινής επαρχίας Χατάι στη νότια Τουρκία βρίσκεται το μεγαλύτερο άθικτο ψηφιδωτό του κόσμου, το οποίο καταλαμβάνει 2.750 τετραγωνικά μέτρα, χρονολογείται στη Ρωμαϊκή Εποχή και απεικονίζει τον Πήγασο πλαισιωμένο από νύμφες του νερού. Αυτό το… θαύμα του αρχαίου κόσμου, που πιστεύεται ότι κάποτε ήταν μέρος του δαπέδου δημόσιου κτηρίου σε μία από τις σημαντικότερες πόλεις της Αυτοκρατορίας των Σελευκιδών, σύντομα θα είναι επισκέψιμο για το κοινό.
Η ανακάλυψη του ψηφιδωτού έγινε πριν από εννέα χρόνια κατά τη διάρκεια εργασιών για την κατασκευή ενός νέου ξενοδοχείου. Τα μεγαλύτερα τμήματά του έχουν παραμείνει άθικτα, ενώ κάποια άλλα έχουν πάθει καθίζηση ή έχουν εξαφανιστεί, μετά τους μεγάλους σεισμούς του 526 και του 528 μ.Χ.
Στα χρόνια των ανασκαφών που ακολούθησαν ήρθαν στο φως ευρήματα από την Ελληνιστική, τη Ρωμαϊκή, τη Βυζαντινή, τη Μεσαιωνική και την Ισλαμική Περίοδο. Όλα αυτά θα εκτεθούν στο μουσείο που ετοιμάζεται, μαζί και το ψηφιδωτό, οχυρωματικά τείχη της Ελληνιστικής Περιόδου και ένα ρωμαϊκό λουτρό.
Ωστόσο, η ιδιαιτερότητα του συγκεκριμένου μουσείου στην Αντιόχεια έγκειται στο ότι πάνω από το μουσείο θα λειτουργήσει όντως ξενοδοχείο, το οποίο θα ανήκει στο υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας. Όπως εξήγησε στο Anadolu η διευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου Χατάι Ναλάν Τσοπούρογλου Γιάστι, όσοι κλείνουν δωμάτιο θα έχουν το προνόμιο «να επισκεφθούν κλειστό χώρο για το ευρύ κοινό και να δουν μικρά ευρήματα πίσω από παράθυρα».
Η Αντιόχεια η Μεγάλη ιδρύθηκε στα τέλη του 4ου αι. π.Χ. από τον Σέλευκο Α’ τον Νικάτορα, στρατηγό του Μεγάλου Αλεξάνδρου, προς τιμήν του πατέρα του. Αποτέλεσε σταυροδρόμι μεγάλων φιλοσοφικών ρευμάτων και υπήρξε η πόλη των εθνικών, φιλοσοφικών και θρησκευτικών αντιθέσεων. Πέρασε σταδιακά στην παρακμή από τον 10ο αι. και μετά λόγω των επιδρομών από Άραβες και Σταυροφόρους, αλλά και εξαιτίας της αλλαγής των εμπορικών δρόμων προς τη Δύση.