Στους δρόμους βγαίνουν οι Βορειοηπειρώτες την επόμενη εβδομάδα, αντιδρώντας στην υπουργική απόφαση της κυβέρνησης του Έντι Ράμα να απαλλοτριώσει μεταξύ άλλων και ελληνικές περιουσίες συνολικής έκτασης περίπου 1.400 εκταρίων, που βρίσκονται στην παραλιακή ζώνη του δήμου Χειμάρρας, προκειμένου να παραχωρηθούν στο υπουργείο Τουρισμού, το οποίο θα αναζητήσει στη συνέχεια στρατηγικό επενδυτή για την τουριστική αξιοποίησή τους.
Πρόκειται πρακτικά για τα «φιλέτα» του παραλιακού μετώπου της νότιας Αλβανίας, από την Αυλώνα μέχρι τους Άγιους Σαράντα και αφορούν μη δομημένες εκτάσεις, οι οποίες ανήκουν στη συντριπτική πλειονότητά τους σε Έλληνες ομογενείς.
Με την υπουργική απόφαση της αλβανικής κυβέρνησης, η οποία δημοσιεύτηκε την Τετάρτη (27/2), η κυβέρνηση του Έντι Ράμα αποζημιώνει όσους ομογενείς έχουν τίτλους ιδιοκτησίας από 0,6 ευρώ ανά τετραγωνικό (όσα αγροτεμάχια χρησιμοποιούνται μέχρι σήμερα ως βοσκοτόπια) έως 1,5 ευρώ ανά τετραγωνικό (όσα αγροτεμάχια αποτελούν καλλιεργήσιμες εκτάσεις).
Έρχονται και άλλες προσφυγές
Το Σάββατο, 30 Μαρτίου, οι Βορειοηπειρώτες θα πραγματοποιήσουν ευρεία σύσκεψη στη Χειμάρρα, προκειμένου να καθορίσουν την ημέρα της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας αλλά και να συντονίσουν τα επόμενα βήματά τους. Μιλώντας στο ethnos.gr ο πρόεδρος του παραρτήματος Χειμάρρας της ελληνικής μειονοτικής οργάνωσης «Ομόνοια», Φρέντυ Μπελέρης τόνισε ότι η ελληνική μειονότητα θα αυξήσει τις προσφυγές της στα αλβανικά δικαστήρια (σήμερα ξεπερνούν τις 250) και θα προσπαθήσει να διεθνοποιήσει το θέμα μέσω της ελληνικής πρεσβείας στα Τίρανα, των Ελλήνων ευρωβουλευτών αλλά και της ελληνικής κυβέρνησης.
«Ένα πιθανό βέτο της Ελλάδας στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Αλβανίας δεν είναι αρκετό. Πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να σκεφτεί και να πάρει μέτρα σε διμερές επίπεδο, τα οποία θα πιέσουν την αλβανική κυβέρνηση να πάρει πίσω την υπουργική απόφαση», δήλωσε στο ethnos.gr ο Φρέντυ Μπελέρης.
Ένα πιθανό βέτο της Ελλάδας στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Αλβανίας δεν είναι αρκετό», τονίζουν οι ομογενείς
Μάλιστα, ο ίδιος προσθέτει: «Με την συγκεκριμένη υπουργική απόφαση κορυφώνεται μία στρατηγική πέντε ετών. Ουσιαστικά, με την υφαρπαγή των ελληνικών περιουσιών συντελείται ο διωγμός των Ελλήνων από την περιοχή. Οι συγκεκριμένες εκτάσεις ανήκουν εδώ και αιώνες στους προγόνους μας. Το γεγονός αυτό προκύπτει και από αλβανικά έγγραφα».
Η υπουργική απόφαση κάνει λόγο για κρατικές περιουσίες, αφού στη γειτονική χώρα δεν υπάρχει κτηματολόγιο και κατά συνέπεια ούτε και οι απαραίτητοι- προερχόμενοι από- αυτό τίτλοι ιδιοκτησίας.
«Ωστόσο, πρόκειται για εξόφθαλμο σφετερισμό ιδιωτικών εκτάσεων και για κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ελλήνων ομογενών, αφού από τη δεκαετία του 1990, μετά την πτώση του καθεστώτος του Ραμίζ Αλία, στα αλβανικά αρχεία υπάρχουν τίτλοι ιδιοκτησίας, οι οποίοι δόθηκαν σε Έλληνες μειονοτικούς» εξηγεί ο Φρέντυ Μπελέρης.
Πού βρίσκονται τα επίμαχα αγροτεμάχια
Από τα 46 τεμάχια που απαλλοτριώνονται, τα 41 (1.377 εκτάρια) βρίσκονται στην παραλία της Χειμάρρας και στη γύρω από αυτήν παραθαλάσσια ζώνη. Άλλα πέντε τεμάχια, συνολικής έκτασης 237 εκταρίων, βρίσκονται στην περιοχή της Αυλώνας και στα Εξαμίλια, έξω από τους Αγίους Σαράντα.
Ειδικότερα, με βάση την υπουργική απόφαση στην ιδιοκτησία του υπουργείου Τουρισμού περνούν 92,46 εκτάρια της πανέμορφης παραλίας των Δρυμάδων, 78,87 εκτάρια του Βούνου (τόπος καταγωγής της μητέρας του Έντι Ράμα), 62,77 εκτάρια της Χειμάρρας και των γύρω από αυτήν οικισμών της, 60,1 εκτάρια του Παλέρμου, 4,48 εκτάρια του Πικερνίου, 24,48 εκτάρια του Λούκοβου, 46,46 εκτάρια του Αγίου Βασιλείου και 99,3 εκτάρια της Νίβιτσας.
Σε ανακοίνωσή της η ελληνική μειονοτική οργάνωση «Ομόνοια» κάνει λόγο για μια απόφαση εμπαιγμό, με την οποία έχουν στόχο την παραπλάνηση της κοινής γνώμης και την υφαρπαγή της περιουσίας από σχεδόν το σύνολο των γηγενών κάτοικων της περιοχής της Χειμάρρας.
«Η απόφαση στοχεύει να κρατήσει σε ομηρία μέχρι τις εκλογές το εκλογικό σώμα, να σύρει τους πολίτες στα γραφεία του υποθηκοφυλακείου με το αζημίωτο, ενώ όσους καταφέρουν να τα εγγράψουν θα τους τα πάρουν με τον νόμο του 2015 για τουριστικές επενδύσεις.
Η κλοπή ολοκληρώνεται, τα μέλη της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας απογυμνώνονται από οποιονδήποτε οικονομικό πόρο και εξαναγκάζονται να απομακρυνθούν από τις πατρογονικές τους εστίες».
πηγή: ethnos.gr