Άρθρα Ρεπορτάζ

Ουκρανία: Την Άνοιξη του 2024 το τέλος του πολέμου.

Γράφει ο Μουρτζούκος Χρήστος.

Μετά και την έναρξη των πολεμικών επιχειρήσεων ανάμεσα στην Χαμάς και των στρατό του Ισραήλ τα μάτια έχουν πέσει πάνω στην λωρίδα της Γάζας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην βρίσκεται στην επικαιρότητα ο πόλεμος στην Ουκρανία και να έχει φύγει από το προσκήνιο το ενδιαφέρον για την Ουκρανία, όσον αφορά τις πολεμικές επιχειρήσεις. Αυτό έχει δυσαρεστήσει τον Ζελένσκι.

Όπως έχουμε γράψει και σε παλαιότερα μας άρθρα, η κατάσταση στην Ουκρανία δείχνει να αποδυναμώνει το ενδιαφέρον της σε διεθνούς κοινότητας όσο κι αν διατείνονται οι ηγέτες κρατών ότι θα συνεχίσουν να στηρίζουν. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μία στασιμότητα  στις επιχειρήσεις ένθεν κακείθεν, που δείχνει ότι στην ουσία ο πόλεμος έχετε τελειώσει απλά διεξάγονται κάποιες επιχειρήσεις.

Το τελευταίο διάστημα έχει ελαχιστοποιηθεί η υποστήριξη πολεμικού υλικού προς την Ουκρανία και αν συνυπολογίσουμε ότι και η Ρωσία αναγκάζεται και προμηθεύεται από το Ιράν και την Βόρεια Κορέα, μπορούμε να αντιληφθούμε ότι το οπλοστάσιο των δύο αντίπαλων πλευρών έχει στερέψει. Από το ένα εκατομμύριο οβίδες που είναι να παραλάβει η Ουκρανία το 2024, μπορεί να παραδοθούν μόνο 300.000. Η Ρωσία, από την άλλη πλευρά, έχει λάβει ένα εκατομμύριο χειροβομβίδες από τη Βόρεια Κορέα. Η μυστική υπηρεσία της Νότιας Κορέας ανακάλυψε ότι αυτό το ποσό θα φτάσει στη Ρωσία σε περίπου δύο μήνες. Επίσης η Βόρεια Κορέα αύξησε την παραγωγική της ικανότητα για αυτό. Και ίσως αυτός είναι ένας λόγος που μπορούν να διαπραγματευτούν οι δύο πλευρές για την έναρξη των διαπραγματεύσεων και των συμβιβασμών.

Οικονομική βοήθεια από τις ΗΠΑ.

Η περαιτέρω βοήθεια προς την Ουκρανία έχει μπλοκαριστεί στη Γερουσία των ΗΠΑ. Οι Ρεπουμπλικάνοι καταψήφισαν ομόφωνα το αίτημα του προέδρου Μπάιντεν. Το πακέτο των 110,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων απέτυχε να λάβει τις απαραίτητες 60 ψήφους στην ψηφοφορία. Και εδώ, να υπολογίσουμε και την οικονομική κατάσταση των ΗΠΑ. Το ίδιο πρόβλημα είχαν να αντιμετωπίσουν και πριν από έξι μήνες όταν ήταν στο χείλος της χρεοκοπίας, δεν μπορεί να συνεχίσει η Αμερική να χρηματοδοτεί τον πόλεμο στην Ουκρανία, πόσο δε μάλλον αυτή τη στιγμή, και στο Ισραήλ.

Η πλευρά Τράμπ και οι σύμμαχοί του, τονίζουν πως η Ουκρανία είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα και άρα θα πρέπει να το λύσουν οι Ευρωπαίοι. Επίσης θα ήταν προτιμότερο τα χρήματα αυτά  να επενδυθούν για ανάπτυξη εντός των ΗΠΑ. Οι Ευρωπαίοι έχουν δώσει μέχρι στιγμής τα διπλά χρήματα από αυτά που προσφέρουν οι Αμερικανοί στην Ουκρανία. Λιγότερες στρατιωτικές προμήθειες, αλλά πολύ μεγαλύτερη χρηματοδότηση. Παράλληλα, το 90% των κεφαλαίων που έχει δώσει το Κογκρέσο στην Ουκρανία δεν έφυγαν ποτέ από τις ΗΠΑ. Περίπου 60 από τα 68 δις. ξοδεύτηκαν για την αγορά όπλων στις ΗΠΑ τα οποία εστάλησαν στην Ουκρανία. Ο Ζελένσκι ανέφερε πως αν οι Η.Π.Α. σταματήσουν την οικονομική βοήθεια προς την Ουκρανία τότε θα χάσουν τον πόλεμο.

Οικονομική βοήθεια από την Ε.Ε.

Η Ουγγαρίας μπλοκάρει την οικονομική βοήθεια ύψους 50 δισεκατομμυρίων ευρώ, αλλά και την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Κιέβου-Βρυξελλών. Μέχρι στιγμής η οικονομική βοήθεια που έχει δώσει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην Ουκρανία είναι ιδιαίτερα μεγάλη.

Στις αρχές του μήνα στον τηλεοπτικό σταθμό ARD στην Γερμανία, ο Γ.Γ του ΝΑΤΟ, Στόλτενμπεργκ είπε πως ”η κατάσταση στην Ουκρανία είναι κρίσιμη και πως η Ε.Ε δεν κατάφερε να τηρήσει τις δεσμεύσεις της για παροχή πυρομαχικών στην Ουκρανία. Η πολεμική βιομηχανία είναι “κατακερματισμένη” και δεν μπορεί να ανταποκριθεί. Πρέπει να προετοιμαστούμε για δυσάρεστες ειδήσεις”.  Ο Ζελένσκι μόλις χθες ανέφερε ότι ”προσπαθήσαμε να διαπραγματευτούμε με την Ρωσία. Θέλαμε συμφωνία για ειρήνη αλλά το άλλο μέρος δεν ήθελε. Ήθελε πόλεμο”.

Όπως πολλοί έχουμε ήδη αντιληφθεί, τελειώνοντας η υποστήριξη της Δύσης προς την Ουκρανία, επέρχεται και η ήττα της.

Σε δυσμένεια και παραγκωνισμό ο Ζελένσκι από τους συμμάχους.

Η Ουκρανία αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα διαφθοράς κάτι που φαίνεται και κατά τη διάρκεια του πολέμου με την Ρωσία. Στις Η.Π.Α. πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν περισσότερο έλεγχο στα χρήματα που δίνονται στους Ουκρανούς βλέποντας τα κρούσματα διαφθοράς.

Τον Αύγουστο του περασμένου έτους ο στενός συνεργάτης του Στόλτενμπεργκ Στίαν Γένσεν αποκάλυψε κάποιες σκέψεις σχετικά με την κατάσταση στην Ουκρανία και την επόμενη μέρα. Ανέφερε τους τρόπους που θα πρέπει να βρεθούν για να ξεπεραστεί η κατάσταση με τον πόλεμο, αναφέροντας τότε ότι τα εδάφη που έχουν καταληφθεί από την Ρωσία δεν θα μπορέσει να τα πάρει πίσω η Ουκρανία. Σε απάντηση αυτών των δηλώσεων, ο σύμβουλος του Ζελένσκι κάνει λόγο για γελοία πρόταση και για σκόπιμη «επιλογή ήττας της δημοκρατίας».

Από την άλλη μεριά η σύζυγος του Ζελένσκι φέρεται να αποτρέπει τον σύζυγό της από το να είναι ξανά υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές. Βέβαια, το καλοκαίρι σε συνέντευξη του σε εφημερίδα του Κιέβου ο Ζελένσκι είχε πει πως δεν μπορεί λόγω οικονομικών συνθηκών η Ουκρανία να κάνει εκλογές και αν η Δύση θέλει να πραγματοποιηθούν, θα πρέπει να τις χρηματοδοτήσει η ίδια.

Νικητές και ηττημένοι σε τακτικό και στρατηγικό επίπεδο.
  • Στο τακτικό επίπεδο νικήτρια είναι η Ρωσία: Ηττημένη φυσικά η Ουκρανία αλλά και η Δύση. Και αυτό έχει να κάνει με την κατάληψη των εδαφών της ανατολικής Ουκρανίας από τη Ρωσία, όπου είναι περίπου το 1/4 των εδαφών της Ουκρανίας. Εδώ να σημειώσουμε όμως, ότι δεν κατάφερε η Ρωσία να κάνει πλήρης κατάληψη στις παράκτιες περιοχές της Ουκρανίας και έτσι να την καταστίσει περίκλειστο κράτος. Αυτό θα έχει ως συνέπεια μελλοντικές διενέξεις στο τμήμα αυτό κυρίως της Οδησσού μια ιστορική πόλη για τον ελληνισμό.
  • Στο στρατηγικό επίπεδο νικήτρια είναι η Δύση: Και αυτό διότι κατάφερε να εντάξει στους κόλπους της την Φιλανδία και αργά ή γρήγορα κάποια στιγμή θα ενταχθεί και η Σουηδία. Με αυτόν τον τρόπο έχει καταστίσει την βαλτική θάλασσα, Νατοϊκή λίμνη πλέον. Έχει σπάσει ο δεσμός της Ρωσίας με την Ευρώπη και ειδικότερα με την Γερμανία, επιπλέον έχει δυναμώσει την θέση της οικονομικά και ενεργειακά η Αμερική. Η Ευρώπη προμηθεύεται υγροποιημένο αερίο από τις Η.Π.Α και φυσικά έγιναν και οι ”δουλίτσες” με την πολεμική βιομηχανία της Αμερικής, κάτι το οποίο είχαμε αναφέρει και σε άρθρο μας πριν αρχίσει ο πόλεμος στην Ουκρανία.
Το διεθνές πολιτικό σκηνικό.

Αν υπολογίσουμε τις εκλογές στις Η.Π.Α τότε εύκολα αντιλαμβανόμαστε, ήδη, έχει φανεί στο προσκήνιο πως οι Ρεπουμπλικάνοι όπως είπαμε πιο πάνω, δεν  ψηφίζουν στην περεταίρω οικονομική βοήθεια στην Ουκρανία. Σε παλαιότερα άρθρα μας είχαμε αναφέρει ότι το 2023 είναι χρονιά πολλών εκλογικών αναμετρήσεων στην Ευρώπη, κάτι που θα έπαιζε τον ρόλο του στο να αλλάξουν οι συσχετισμοί υποστήριξης των κρατών της ευρωπαϊκής ένωσης στην Ουκρανία. Αυτό αποδείχθηκε ήδη, το έχουμε δει.

Εκτίμηση του γράφοντος είναι πως η δύση, θα παρέχει μικρότερη υποστήριξη στην Ουκρανία, ποσοτικοί και ποιοτική. Με αυτόν τον τρόπο να αναγκαστεί ο Ζελένσκι να συνθηκολογήσει και να προβεί σε συμβιβασμό και διαπραγματεύσεις με την Ρωσία για το τέλος του πολέμου. Αν δούμε ότι υποστήριξη προς την Ουκρανία δεν έρχεται από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τότε όπως γράψαμε και πιο πάνω, και η Ρωσία προμηθεύεται από το Ιράν και την Βόρεια Κορέα πολεμικό υλικό, αυτό θα έχει μία ανομοιομορφία στην πολεμική υποστήριξη. Έτσι τους επόμενους ένα-δύο μήνες θα γύρει η πλαστικά προς την πλευρά της Ρωσίας.

Αυτά και κάποια άλλα γεγονότα μικρά που στην παρούσα φάση δεν μπορεί κάποιος να τα αντιληφθεί αλλά αργότερα θα βγουν έντονα στο προσκήνιο, δείχνουν και εδώ είναι και εκτίμηση του γράφοντος, ότι το τέλος του πολέμου θα έρθει την άνοιξη του 2014, πιθανόν, να είναι και αρχές του Μάρτη.

Η επόμενη μέρα, μία συμφωνία Μίνσκ 3(?)
  • Η επόμενη μέρα θα είναι πιθανόν μία συμφωνία τύπου Μίνσκ 3, η οποία θα είναι έτσι δομημένη ούτως ώστε να αναγκαστούν τα δύο μέρη να την εφαρμόσουν, κάτι το οποίο δεν συνέβη με τις προηγούμενες δύο και φτάσαμε σε αυτό το σημείο. Το πιθανότερο σενάριο σε αυτή την περίπτωση είναι τα καταληφθέντα εδάφη από την Ρωσία να αναγνωριστούν διεθνώς ως Ρωσικό έδαφος. Από κει και πέρα το υπόλοιπο κομμάτι της συμφωνίας να αναλωθεί στις δικλείδες ασφαλείας και ειρηνικής συνύπαρξης των συνοριακών νέων πλέον περιοχών, υπό διεθνή αναγνώριση.
  • Το πιθανότερο είναι να μην ενταχθεί η Ουκρανία στο ΝΑΤΟ, αλλά να υπάρχουν κάποιες δικλείδες ασφαλείας από την δύση όσον αφορά την υποστήριξή της. Αργότερα στο μέλλον, πιθανόν να υπάρξει ένταξή της στην ευρωπαϊκή ένωση, χωρίς όμως να ενταχθεί ποτέ στο ΝΑΤΟ, στα πρότυπα της Αυστρίας. Και βέβαια η συμφωνία θα περιλαμβάνει κι άλλες αποφάσεις οι οποίες θα έχουν να κάνουν κυρίως με τις δύο εκατέρωθεν περιοχές, δηλαδή, τις νέες περιοχές που έχει προσαρτήσει η Ρωσία.

Τώρα ποιος θα είναι ο κερδισμένος και ποιος ο ηττημένος? Το έχουμε γράψει πολλές φορές και σε άλλα άρθρα μας, εκατέρωθεν οι δύο πλευρές θα βρούνε εαυτόν νικητή και την άλλη πλευρά ηττημένη.

Διαβάστε ακόμα: Τι πραγματικά συμβαίνει στην Ουκρανία;

Διαβάστε ακόμα: Ουκρανία: Ο Ζελένσκι μιλά για την αναίμακτη απελευθέρωση της Κριμαίας.

Διαβάστε ακόμα: Η αποτυχία της δύσης στην Ουκρανία.

Διαβάστε ακόμα: Το ΝΑΤΟ δεν θέλει την Ουκρανία στη Συμμαχία.

Διαβάστε ακόμα: Ουκρανία: Εδάφη στη Ρωσία για ένταξη στο ΝΑΤΟ – Οργή των Ουκρανών.

Διαβάστε ακόμα: Μεντβέντεφ: Εάν η Ουκρανία παραχωρήσει εδάφη, θα χάσει το Κίεβο.

Διαβάστε ακόμα: Ουκρανία: Την εγκαταλείπει η δύση(?)

Διαβάστε ακόμα: Γιούνκερ: Η Ουκρανία είναι εντελώς διεφθαρμένη.

google news

Ακολουθήστε μας και στο Google news. Διαβάστε μας για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

Σχετικές αναρτήσεις

Το ανθισμένο Λεμονοδάσος.

e-enimerosi

Ο ευτελισμός της ελληνικής διασποράς του Μονάχου για το σχολικό κτίριο.

Χρήστος Μουρτζούκος

Ο ανθελληνικός ρόλος της Γερμανίας και των ΗΠΑ στο θέμα της Μακεδονίας και τα Ellinika Hoaxes.

e-enimerosi