Άρθρα Ρεπορτάζ

Η αποτυχία της δύσης στην Ουκρανία.

Γράφει ο Μουρτζούκος Χρήστος.
Σήμερα συμπληρώνεται ένας χρόνος από την έναρξη της πολεμικής σύρραξης ανάμεσα στην Ρωσία και την Ουκρανία. Ένας πόλεμος ο οποίος δεν φαίνεται στον ορίζοντα να έχει σύντομο τέλος, με όλα τα στοιχεία που προκύπτουν μέχρι τώρα, να δείχνουν ότι θα είναι δυστυχώς μακροχρόνιος.
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.
Ανατολική Ουκρανία και Κριμαία 2014

*1η Αποτυχία της Δύσης και του ΝΑΤΟ.

Στην Ουκρανική επανάσταση το 2014 όπου ανατράπηκε η νόμιμα εκλεγείσα κυβέρνηση του Γιανουκόβιτς και στην οποία έγιναν διαδηλώσεις εκείνο το διάστημα, με τους διαδηλωτές να τάσσονται εμφανώς υπέρ της απόσχισης στις ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας (Ντονμπάς) και τις επαρχίες Λουγκάνσκ και Ντονέτσκ. Το Λουγκάνσκ, ανακήρυξε την ανεξαρτησία από την Ουκρανία τον Απριλίου 2014 όπως επίσης και το Ντονέτσκ. Νωρίτερα τον Μάρτιο, η Κριμαία ανακήρυξε την ανεξαρτησία της και αυτή. Έκτοτε και μέχρι την επιχείρηση της Ρωσίας πριν από ένα χρόνο, οι αντεγκλήσεις και οι πολεμικές επιχειρήσεις μεταξύ των δύο πλευρών συνεχίζονταν όλα αυτά τα χρόνια. Και αν η επέμβαση της Ρωσίας διαρκεί ήδη ένα χρόνο τώρα, ο πόλεμος στην ουσία στις ανατολικές επαρχίες της Ουκρανίας είναι υπαρκτός εδώ και 9 χρόνια.

Προσάρτηση τον Σεπτέμβριο του 2022 των περιοχών του Λουγκάνσκ, Ντονιέτσκ, Ζαπορίγιας και της Χερσώνας.

*2η Αποτυχία της Δύσης και του ΝΑΤΟ.

Με την προσάρτηση των τεσσάρων αυτών περιοχών στην Ρωσία ο Πρόεδρος Πούτιν και έχοντας δίπλα του τους τέσσερις ηγέτες των περιοχών αυτών, ανακοίνωσε ότι <<όλοι οι άνθρωποι των περιοχών αυτών ανήκουν στη Ρωσία για πάντα>> μία αναφορά με ιδιαίτερη έμφαση και στόμφο του προέδρου Πούτιν. Από κει και πέρα κάλεσε την Ουκρανία να σταματήσει τις εχθροπραξίες και να προσέλθει στον διάλογο.

Η αντίδραση του προέδρου Ζελένσκι ήταν να προχωρήσει σε επίσημο αίτημα ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, ο γ.γ. Γενς Στόλτενμπεργκ απάντησε διπλωματικά λέγοντας πως, <<πρέπει να υπάρχει πλήρης ομοφωνία από όλους τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ για να ενταχθεί η Ουκρανία στην συμμαχία>> και επίσης ανέφερε πως δεν θα εμπλακεί το ΝΑΤΟ στον πόλεμο με την Ρωσία, αντί αυτού θα παρέχει υποστήριξη στον ουκρανικό στρατό για όσο θα διαρκεί ο πόλεμος.

Από την πλευρά της η δύση και της Ευρωπαϊκή Ένωση δήλωσαν πως δεν θα αναγνωρίσουν ποτέ τις προσαρτημένες περιοχές αυτές στην Ρωσία.

Η επόμενη μέρα.

*3η Αποτυχία της Δύσης και του ΝΑΤΟ.

Να υπενθυμίσουμε πως στα γεγονότα του 2014 και την Ουκρανική επανάσταση βάλανε το χεράκι τους ο τότε αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν (τώρα πρόεδρος) η Βικτόρια Νούλαντ (βοηθός Υπουργός Εξωτερικών για την Ευρώπη, τώρα Υφυπουργός Εξωτερικών) και ο πρέσβης στο Κίεβο Τζέφρι Πάιατ, πρώην πρέσβης της Ελλάδος.

Ο προκάτοχός του Μπάιντεν ο Donald Trump κατηγορούσε την Κίνα, αντ αυτού ο Πρόεδρος Μπάιντεν εξαπέλυε επιθέσεις κατά του προέδρου Πούτιν όπου και τον είχε χαρακτηρίσει ως <<δολοφόνο>>. Μήπως με την ανάδειξή του ως Προέδρου της Αμερικής ήρθε να τελειώσει το έργο που είχε ξεκινήσει μαζί με την κυρία Νούλαντ το 2014? Ποιο το επιθυμητό και ποιό το ανεπιθύμητο αποτέλεσμα στην Ουκρανία?

Αυτό που προφανώς να ήθελε η δύση ήταν να αποκόψει την Ρωσία από τις θερμές θάλασσες. Αντ αυτού με την προσάρτηση των τεσσάρων περιοχών που προαναφέραμε και αν βάλουμε στην συνάρτηση και την Κριμαία από το 2014 την Μαιώτιδα λίμνη πλέον την κατέχει η Ρωσία. Και εδώ η Δύση απέτυχε, αυτό που θέλει η Ρωσία είναι να καταλάβει και την Οδησσό και την Υπερδνειστερία και να κάνει την Ουκρανία ένα περίκλειστο κράτος.

Φτάνουμε στο σήμερα.

Το Σεπτέμβριο και δώθε η Ρωσία έχει εξαπολύσει πολλές πυραυλικές επιθέσεις κυρίως σε ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας. Τις τελευταίες εβδομάδες η δύση συζητάει για να δώσει άρματα στην Ουκρανία (Leopart) όπου εκπαιδεύονται κιόλας οι Ουκρανοί στρατιώτες, υπάρχουν συζητήσεις και για μαχητικά εδώ όμως το θέμα είναι περισσότερο περίπλοκο.

Με το γεγονός πως τα όποια ερπυστριοφόρα που θα παραδοθούν τους επόμενους μήνες στην Ουκρανία, να δείχνει ότι ο πόλεμος θα έχει μεγάλη διάρκεια.

Επίσης στην δύση οι πολίτες και ο επιχειρηματικός κόσμος έχει ταλαιπωρηθεί από αυτόν τον πόλεμο μαζί και με την ενεργειακή κρίση και έτσι σιγά-σιγά ακούγονται φωνές για διαπραγματεύσεις με την Ρωσία έτσι ούτως ώστε να βρεθεί μία λύση για να σταματήσει ο πόλεμος.

Τα χειρότερα έπονται για την Ουκρανία?

Δύο είναι τα σενάρια σε αυτήν την περίπτωση:
1ο) Η Ρωσία να καταστήσει περίκλειστο κράτος την Ουκρανία, και έτσι όλη την ανατολική της πλευρά να την προσαρτήση στην Ρωσία μαζί και με την Υπερδνειστερία πιθανώς.
2ο) Και χειρότερο σενάριο για την ίδια την Ουκρανία είναι οι γειτονικές της χώρες να εποφθαλμιούν εδάφη της. Όπως είναι στα δυτικά με την Πολωνία και στα νότια με την Ουγγαρία και με την Ρουμανία.
Αυτό θα ήταν το χειρότερο σενάριο για την Ουκρανία καθώς θα την καθιστούσε να χάσει αρκετά από τα εδάφη της πριν την εισβολή της Ρωσίας στην επικράτειά της.

Γιατί αποτυχία της Δύσης.

Άλλα τα σχέδια της Δύσης πού είχε στο μυαλό της και άλλα της βγήκαν. Δεν κατάφερε να εντάξει την Ουκρανία υπό την επίβλεψη της στην ουσία, καθώς βλέπουμε τα αποτελέσματα μέχρι στιγμής να μην δικαιώνουν τις βλέψεις που είχε, το 2014 προσαρτήθηκε η Κριμαία και το Σεπτέμβρη του 2022 οι ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας.

Με τα σημερινά δεδομένα ακόμα και στους κόλπους της Αμερικής ακούγονται φωνές για συμβιβασμό του προέδρου Ζελένσκι με την Ρωσία ακόμα και με το να χάσει εδάφη η Ουκρανία για να σταματήσει ο πόλεμος, οπότε δεν βλέπουμε κάποια επιτυχία της Δύσης κυρίως της Αμερικής και κατ επέκταση του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία.

Και να ξανά επαναλάβω για να αλλάξουμε λίγο και σκεπτικό στις πολιτικές που εφαρμόζονται, πως ο μόνος χαμένος από τον πόλεμο στην Ουκρανία είναι η ίδια η Ουκρανία και πολίτες της και κατ επέκταση η ίδια η Ευρώπη και οι πολίτες της. Αυτό ας το αναλογιστούμε όλοι εμείς οι ευρωπαίοι πολίτες κοιτώντας όμως αντικειμενικά και καθαρά χωρίς να δεχόμαστε την προπαγάνδα κανενός.

Διαβάστε ακόμη: Τι πραγματικά συμβαίνει στην Ουκρανία;

Διαβάστε ακόμη: Μέχρι που θα φτάσει ο Πούτιν?

Διαβάστε ακόμη: Η Φινλανδοποίηση του πολιτικού συστήματος μετά το 1974.

google newsΑκολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

Σχετικές αναρτήσεις

Ο ευτελισμός της ελληνικής διασποράς του Μονάχου για το σχολικό κτίριο.

Χρήστος Μουρτζούκος

Ο ανθελληνικός ρόλος της Γερμανίας και των ΗΠΑ στο θέμα της Μακεδονίας και τα Ellinika Hoaxes.

e-enimerosi

«“Φράγμα Πύλης, Τρικάλων”: Περισσότερες από δύο φορές, θα το γέμιζε ο “Πορταϊκός Ποταμός”.

e-enimerosi