Ο ιαματικός τουρισμός είναι μια εναλλακτική μορφή τουρισμού και στοχεύει στη χρήση ιαματικών πηγών για θεραπευτικούς ή προληπτικούς σκοπούς. Η φύση χάρισε στην Ελλάδα όχι μόνο σπάνια τοπία και ιδιαίτερες φυσικές ομορφιές, αλλά και πολλές φυσικές ιαματικές πηγές με σημαντικές θεραπευτικές ιδιότητες.
Ξέρατε ότι:
- Η Ελλάδα έχει πηλό, ατμό, μεταλλικό νερό και θερμές πηγές;
- Η Ελλάδα είναι μια από τις πλουσιότερες χώρες σε ιαματικές πηγές στον κόσμο με περισσότερες από 750 διαφορετικές ιαματικές πηγές;
- Η τεχνική της υδροθεραπείας εφαρμόζεται στην Ελλάδα εδώ και 2.500 χρόνια.
- Οι εγκαταστάσεις σπα και ευεξίας είναι ανοιχτές όλο το χρόνο;
Οι ιαματικές πηγές αποτελούν μέρος του εθνικού πλούτου της χώρας και οι θεραπευτικές τους ιδιότητες είναι γνωστές από την αρχαιότητα. Στην Ελλάδα υπάρχουν περισσότερες από 750 ιαματικές πηγές, 82 από τις οποίες έχουν επίσημα αναγνωρισμένες ιαματικές ιδιότητες. Ο ιαματικός τουρισμός πλέον προωθείται περισσότερο και βελτιώνεται η προσφορά για τους επισκέπτες του σπα. Ο θεραπευτικός τουρισμός προσφέρει σημαντικά οικονομικά οφέλη και είναι μια μορφή τουρισμού που μπορεί να ασκηθεί όλο το χρόνο.
Οι θερμές πηγές είναι ένα φυσικό φαινόμενο που προκύπτει από την εξάντληση των ηφαιστείων που ήταν ενεργά στο παρελθόν. Κάτω από το έδαφος, το νερό θερμαίνεται και ανεβαίνει στην επιφάνεια.
Μερικές από τις πιο γνωστές ιαματικές πηγές στην Ελλάδα είναι οι εξής:
Η περιοχή Καϊάφα απέχει μόλις 25 χλμ. από τον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας. Στη λίμνη Καϊάφα βρίσκονται οι ομώνυμες πηγές μεταλλικού νερού και τα ιαματικά λουτρά. Το νερό θεωρείται θαυματουργό καθώς βοηθά στη θεραπεία πολλών καταστάσεων. Η ομορφιά αυτής της περιοχής είναι μαγευτική. Δίπλα στο σπα βρίσκεται η περίφημη λίμνη Καϊάφα που κόβει την ανάσα. Γνωστές από την αρχαιότητα, οι Θερμές Πηγές Καϊάφα αποτελούνται από δύο πηγές, τις Νύμφες Ανιγρίδες και τις Νύμφες Γεράνιου ή Ατλαντίδες. Εδώ και ο Κένταυρος Χείρων καθάρισε τις πληγές από τα δηλητηριασμένα βέλη του Ηρακλή. Η τοποθεσία περιλαμβάνει το Δάσος Καϊάφα, το οποίο έχει χαρακτηριστεί Τοπίο Φυσικού Κάλλους και περιλαμβάνεται στον εθνικό κατάλογο NATURA 2000.
Ιαματικές πηγές στη Λέσβο.
Το νησί της Λέσβου είναι σχεδόν εξ ολοκλήρου ηφαιστειακής προέλευσης και έχει μια ποικιλία από ιαματικές πηγές των οποίων τα νερά παρουσιάζουν μεγάλη ποικιλία χημικών στοιχείων και θερμοκρασιών. Είναι διάσπαρτα σε όλο το νησί, κοντά στην πόλη της Μυτιλήνης και όχι μόνο. Τα πλούσια ανθρακούχα, χλωριωμένο νάτριο, θειούχα νερά της Λέσβου είναι διάσημα από την αρχαιότητα και προσελκύουν μεγάλο αριθμό επισκεπτών. Σήμερα υπάρχουν ιαματικές πηγές στα Θέρμα, στο Πολίχνιτο, στη Λισβώνη, στη Θέρμη, στην Εφταλού και στο Αργενό, για να αναφέρουμε μόνο μερικές.
Στη βόρεια άκρη του κόλπου της Γέρας, 6,5 χλμ. έξω από τη Μυτιλήνη, βρίσκεται η ιαματική πηγή «Θέρμα». «Το μέρος είναι από τα πιο προνομιακά σε ολόκληρο το νησί της Λέσβου. Η γραφική εικόνα που προσφέρει με τους γύρω ελαιώνες και το καταπράσινο περιβάλλον, σε συνδυασμό με τη θέα στον κόλπο της Γέρας, είναι μοναδική. Κοντά στην πόλη του Πολιχνίτου βρίσκονται οι Ιαματικά λουτρά Πολιχνίτου Το νερό πηγάζει από ηφαιστειακά πετρώματα Υπάρχουν δεκαέξι αποδεδειγμένες πηγές με μέση θερμοκρασία από 69,8 έως 87,6 ° C και θεωρούνται οι δεύτερες θερμότερες πηγές στην Ευρώπη.
Ιατρικά Λουτρά στην Αιδηψό (Εύβοια)
Οι ιαματικές πηγές της Αιδηψού στο νησί της Εύβοιας έχουν ιστορία πολλών χιλιετιών! Ρωμαίοι αυτοκράτορες όπως ο Αδριανός, ο Μάρκος Αυρήλιος και ο Μέγας Κωνσταντίνος ήρθαν σε αυτή τη μικρή πόλη της Εύβοιας για θεραπευτική αγωγή. Υπάρχουν αναφορές στον Αριστοτέλη και στον Στράβωνα για τις ιαματικές πηγές της Αιδηψού και σήμερα είναι ίσως το πιο διάσημο λουτρό στην Ελλάδα. Οι ιαματικές πηγές στην Αιδηψό και τα περίχωρα είναι πολυάριθμες και μπορείτε να τις βρείτε παντού. Το νερό προέρχεται από βάθος έως και 2,5 χλμ. και με θερμοκρασία μεταξύ 34 και 82 βαθμών Κελσίου. Λίγες πηγές είναι τόσο βαθιές και τόσο ζεστές. Η περιεκτικότητά τους σε μεταλλικά στοιχεία είναι επίσης πλούσια, όπως κάλιο, ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρο και νάτριο.
Τα ιαματικά λουτρά Πόζαρ.
Περίπου 100 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη βρίσκεται το χωριό Λουτράκι, όπου πηγάζει η πηγή Πόζαρ. Το θέρετρο βρίσκεται μέσα σε ένα δάσος αξεπέραστης ομορφιάς και το διασχίζει ο Θερμοπόταμος που έρχεται από τα βόρεια (όρη Βόρας). Τα Λουτρά Λουτρακίου (Λουτρά Πόζαρ) ήταν γνωστά από τα αρχαία χρόνια. Οι θρύλοι μιλούν για τα ιαματικά νερά που χρησιμοποιήθηκαν στην εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου καθώς και στη Ρωμαϊκή και Βυζαντινή περίοδο. Η φούσκα των Λουτρών Πόζαρ σε υψόμετρο 360 έως 390 μ. στην κοίτη του Θερμοποτάμου. Σχηματίζονται από το νερό της βροχής που εισχωρεί στο έδαφος και φθάνει σε μεγάλα βάθη, όπου θερμαίνεται και ανεβαίνει, εμπλουτισμένο με μέταλλα και άλλα συστατικά. Οι Θερμές πηγές Πόζαρ οφείλουν τον σχηματισμό τους στην άνοδο του γεωθερμικού ρευστού μέσω ρωγμών στην επιφάνεια. Υπάρχουν επίσης μερικά ωραία μονοπάτια πεζοπορίας γύρω από τις ιαματικές πηγές μέχρι τους καταρράκτες και τις σπηλιές της περιοχής.
Οι ιαματικές πηγές του νησιού της Ικαρίας.
Το νησί της Ικαρίας βρίσκεται κοντά στη Σάμο. Η Ικαρία φημίζεται για τις ιαματικές πηγές της. Συγκαταλέγονται στις 15 σημαντικότερες ιαματικές πηγές της Ελλάδας. Βρίσκεστε στην περιοχή του Αγίου Κηρύκου. Οι εξαιρετικές θεραπευτικές ιδιότητες των ιαματικών πηγών της Ικαρίας ήταν γνωστές από την αρχαιότητα. Ανάμεσα στα ψηλά βουνά, τα ποτάμια και τα φαράγγια αναβλύζουν στον Άγιο Κήρυκο (Μουσταφά-Λίντζα, Κάτω Λουμάκια, Κλεφτόλιμανο), Θέρμες, Λευκάδα-Ξυλοσούρτη. Το νερό των πηγών είναι μεταξύ 45 °C και 60 °C και οι θεραπευτικές τους ιδιότητες λέγεται ότι έχουν αποδειχθεί επιστημονικά.
Οι ιαματικές πηγές των Καμένων Βούρλων.
Οι πηγές των Καμένων Βούρλων θεωρούνται από τους ειδικούς ως από τις σημαντικότερες ιαματικές πηγές της χώρας και της Ευρώπης γενικότερα. Το θέρετρο των Καμένων Βούρλων, περίπου 150 χιλιόμετρα βόρεια της Αθήνας, σχηματίστηκε από τις γεωλογικές αλλαγές στον Μαλιακό Κόλπο και στα βουνά Καλλίδρομος-Κνήμιδος. Έγινε γνωστό για τη σπάνια σύνθεσή του σε φυσικά μέταλλα και άλατα. Οι θερμές πηγές των Καμένων Βούρλων αναβλύζουν στους πρόποδες του όρους Κνεάμης και έχουν διαφορετικές θερμοκρασίες. Υπάρχουν πηγές που η θερμοκρασία τους είναι 35-36 °C και το νερό τους είναι κατάλληλο για πολλές διαφορετικές ασθένειες. Η διαμονή στα Καμένα Βούρλα μπορεί να συνδυαστεί με πολιτιστικά αξιοθέατα ή χειμερινά σπορ: σε κοντινή απόσταση βρίσκονται το πεδίο μάχης των Θερμοπυλών και το χιονοδρομικό κέντρο του Παρνασσού.
Ιαματικές πηγές Λουτρακίου.
Η παραλιακή πόλη του Λουτρακίου, 80 χιλιόμετρα δυτικά της πρωτεύουσας της Αθήνας στον Κορινθιακό κόλπο, ήταν γνωστή για τις ιαματικές πηγές της από την αρχαιότητα και ήταν ένα από τα πρώτα ιαματικά θέρετρα στην Ελλάδα. Σήμερα το Λουτράκι είναι ένα σύγχρονο θέρετρο υγείας που ανταγωνίζεται με επιτυχία παρόμοια διεθνή κέντρα. Το Λουτράκι διαθέτει πολύ προσεγμένα ιαματικά λουτρά και μεγάλη γκάμα θεραπειών, συμπεριλαμβανομένης της θαλασσοθεραπείας. Η εξαιρετικά αλατούχα σύνθεση με ιόντα ραδονίου και χλωρίου-νατρίου του ιαματικού νερού καθιστά δυνατή την αντιμετώπιση ποικίλων προβλημάτων υγείας.
Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebook, twitter, instagram, youtube, tik tok, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.
πηγή πηγές φωτογραφιών: Allovergreece.com, https://www.discovergreece.com/, Zacharo.gr, https://www.visitedipsos.gr/, https://www.loutrapozar.net/, https://www.visitikaria.gr/, https://www.kammenavourla.gr/, https://www.loutrakispa.gr/el