Εθνικά Θέματα

Προκλητικός ο νέος πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας: <<Θα αποκαλώ τη χώρα μου όπως θέλω>>

Ο νέος πρόεδρος του VMRO, ερωτηθείς για την επιλογή της Σιλιάνοφσκα να αποκαλέσει «Μακεδονία» τη χώρα, υποστήριξε ότι, σύμφωνα με τη δική τους ερμηνεία της Συμφωνίας των Πρεσπών, δεν υπάρχει παραβίαση.
«Εκτιμώ ότι το VΜRΟ, ως κόμμα, αλλά και η κυβέρνηση της ΝΔ έχουν την άποψή τους σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Δεν αρέσει ούτε σε εμάς ούτε σε εκείνους αυτή η Συμφωνία. Σε αντίθεση με εκεί, στη Μακεδονία η Συμφωνία είναι μέρος των θεσμών, του Συντάγματος και των νόμων. Το έχουμε πει πολλές φορές στο παρελθόν ότι αυτή είναι η πραγματικότητα», είπε, σύμφωνα με το libertas.mk.
Ρητορική Ερντογάν μετά τον Ράμα και ο Μίτσκοσκι

Ο Μίτσκοσκι ζήτησε σχέσεις καλής γειτονίας και φιλίας με την Ελλάδα και απηύθυνε έκκληση να μην υπάρχουν απειλές, εμπόδια και αναδρομές στο παρελθόν, αλλά οι δύο πλευρές να κοιτάξουν στο μέλλον.

Σύμφωνα με τον Μίτσκοσκι, αν η Ελλάδα θεωρεί ότι η χώρα έχει παραβιάσει τη Συμφωνία των Πρεσπών, υπάρχει το Διεθνές Δικαστήριο.

«Περιμένω ότι η πρόεδρος Σιλιάνοφσκα θα χρησιμοποιεί το όνομα Μακεδονία, γιατί, σύμφωνα με την ερμηνεία μας για τη Συμφωνία των Πρεσπών, δεν υπάρχει καμία παραβίαση. Είναι δικαίωμά μου να αποκαλώ τη χώρα μου όπως θέλω και χρησιμοποιώ αυτήν την ευκαιρία, για να πω στους φίλους μας από την Ελλάδα να σταματήσουν τις απειλές, τα εμπόδια, και αντί να γυρίζουμε πίσω ας κοιτάξουμε το μέλλον. Αν νομίζουν ότι παραβιάσαμε τη συμφωνία, τότε υπάρχει Διεθνές Δικαστήριο, οπότε εκεί θα παραθέσουμε τα επιχειρήματά μας. Δεν θα ήθελα να συμβεί αυτό, τους καλώ να έχουμε φιλικές σχέσεις, να βοηθάμε ο ένας τον άλλον. Και αν κάποιος περιμένει από το VMRO να επαναλάβει τα λάθη του παρελθόντος, να είστε σίγουροι ότι δεν θα το κάνουμε αυτό», αναφέρει ο Μίτσκοσκι.

Σε δηλώσεις του, ο Κρίστιαν Μίτσκοσκι δήλωσε:«Νομίζω ότι ήταν μια αξιοπρεπής δήλωση. Μπορώ να πω ότι περίμενα ο νότιος γείτονάς μας να μας συγχαρεί. Αντ’ αυτού δυστυχώς μας έδειξαν τα πολιτικά τους «μπράτσα». Δεν περιμένω οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών να βασίζονται στα πολιτικά «μπράτσα». Αναμένω να έχουμε καλές, άριστες γειτονικές σχέσεις. Εκτιμώ ότι ως κόμμα (ΒΜΡΟ) αλλά και η κυβέρνηση της ΝΔ έχουν την άποψή τους σχετικά με την Συμφωνία των Πρεσπών. Δεν αρέσει ούτε σε εμάς ούτε σε εκείνους αυτή η συμφωνία.

Σε αντίθεση με εκεί, στη χώρα μας η Συμφωνία είναι μέρος των μακεδονικών θεσμών, του μακεδονικού συντάγματος και τους νόμους. Το έχουμε πει πολλές φορές στο παρελθόν ότι αυτή είναι η πραγματικότητα. Η επικοινωνία εντός των θεσμών και οι ίδιοι οι θεσμοί λειτουργούν με βάση τους νόμους και το Σύνταγμα.

Όμως προσωπικό μου συνταγματικό δικαίωμα είναι να επιλέγω πώς θα αποκαλώ τη χώρα μου και όταν κάνω δηλώσεις και όταν μιλάω σε εσάς, τους δημοσιογράφους, τόσο εγώ όσο αναμένω και από την πρόεδρο Σιλιάνοφσκα, να χρησιμοποιούνται οι όροι Μακεδονία και μακεδονικός καθώς σύμφωνα με αυτόν τον τρόπο, με βάση τη δική μας ερμηνεία της Συμφωνίας των Πρεσπών, δεν υπάρχει παραβίαση της συμφωνίας και με αυτή την ευκαιρία καλώ τους φίλους μας στην Ελλάδα να σταματήσουμε τις απειλές, τις παρεμποδίσεις, να σταματήσουμε να επιστρέφουμε στο παρελθόν, να κοιτάξουμε στο μέλλον.

Διαβάστε ακόμα: Συμφωνία των Πρεσπών: Είναι τελικά επωφελής;

Αν νομίζουν ότι εμείς έχουμε παραβίαση την Συμφωνία των Πρεσπών, θα πω ότι υπάρχει το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Μπορούν να ξεκινήσουν διαδικασία και εκεί θα δούμε τα επιχειρήματα της μιας και της άλλης πλευράς. Δεν θα ήθελα να φτάσουμε εκεί. Καλώ σε καλές γειτονικές σχέσεις, φιλικές σχέσεις, να αλληλοβοηθούμαστε.

Αν κάποιος περιμένει από το ΒΜΡΟ να επαναλάβει τα λάθη του παρελθόντος, σας διοαβεβαιώνω ότι δεν θα τα κάνουμε. Δεν σκοπεύουμε να απαντήσουμε στα πολιτικά «μπράτσα» τους μετονομάζοντας του δρόμους, τα αεροδρόμια ή χτίζοντας μνημεία.

Θέλουμε μόνο να είμαστε ευτυχισμένοι, να επικυρωθεί το πρωτόκολλο που ρυθμίζει τις οικονομικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, θέλουμε να δούμε καλή οικονομική συνεργασία. Εκμεταλλεύομαι την ευκαιρία και καλώ τις ελληνικές εταιρίες να επενδύσουν στη Μακεδονία. Θα θέλαμε να δούμε μακεδονικές εταιρίες να επενδύουν στην Ελλάδας.

Διαβάστε ακόμα: Υπουργείο Δικαιοσύνης Βόρειας Μακεδονίας: «Άκυρη η ορκωμοσία της Σιλιάνοφσκα»

Έτσι πρέπει να συνεργάζονται οι εταίροι, θέλω να δω αυτού του είδους τη συνεργασία. Δυστυχώς, δεν υπάρχει δεύτερη ευκαιρία για πρώτη εντύπωση, και δυστυχώς, η πρώτη εντύπωση από τον νότιο γείτονά μας, αντί για συγχαρητήρια για τον πειστικό θρίαμβο τόσο του VMRO όσο και της Siljanovska, είδαμε μια ανοιχτή σκηνή πολιτικών μυών. Δυστυχώς, μεγάλο μέρος της συμφωνίας των Πρεσπών εφαρμόστηκε εδώ, στη Μακεδονία, και από ό,τι μπορούμε να δούμε τι συμβαίνει με τον νότιο γείτονά μας, τα βασικά τρία πράγματα που έπρεπε να είχαν ολοκληρώσει, δυστυχώς δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη. Όμως δεν θα μπούμε σε … Θα καλωσορίσουμε τις καλές γειτονικές σχέσεις και αναμένω το συντομότερο να συναντήσω τον Έλληνα πρωθυπουργό και να συζητήσουμε την μελλοντική μας συνεργασία σχετικά με τον τουρισμό, την οικονομία, την εκπαίδευση κλπ».

Διαβάστε ακόμα: «Βόμβα» από τους «Μακεδόνες του Αιγαίου»: Ζητούν αποζημιώσεις για βαλκανικούς πολέμους & εμφύλιο – Εθνικό πλήγμα δια χειρός Τσίπρα

google newsΑκολουθήστε μας και στο Google news. Διαβάστε μας για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

Σχετικές αναρτήσεις

Μπαχτσελί: Επίθεση σε Δένδια-Κύπρο και Βανδή

e-enimerosi

Η αιθεροβάμον κυβέρνηση – Τα ήρεμα νερά στο Αιγαίο – Άχρηστο χαρτί η διακήρυξη των Αθηνών

Χρήστος Μουρτζούκος

Μπαχτσελί: «Θα συμπεριλάβω στην Τουρκία τη Θεσσαλονίκη»