Άρθρα ΡεπορτάζΓερμανίαΕιδήσεις και ΝέαΕπενδύσειςΟικονομία

ΕΧΕΙΣ ΤΟ ΣΩΣΤΟ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΠΛΑΝΟ ΑΠΟΤΑΜΙΕΥΣΗΣ;

Ποιές είναι οι προϋποθέσεις ενός αποτελεσματικού και κερδοφόρου συνταξιοδοτικού πλάνου;

Γράφει η Εβίτα Μανούδη.

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το άρθρο απευθύνεται σε Έλληνες, μόνιμους κατοίκους Γερμανίας.

Ορισμένοι μου στείλατε τα συνταξιοδοτικά πλάνα σας προς έλεγχο. Χαίρομαι όταν ψάχνεστε, ασχολείστε, ρωτάτε και ”σκαλίζετε” συμβόλαια, για τα οποία το ένστικτό σας (Bauchgefühl, θα το έλεγαν οι Γερμαναράδες) δεν σας αφήνει να αγιάσετε. Για την ακρίβεια, ήλεγξα 11 συνταξιοδοτικά πλάνα. Δυστυχώς τα 8 / 11 πλάνα ήταν για ακύρωση – καταγγελία. Δυστυχώς. Ή τουλάχιστον για επαναπροσαρμογή, ανάλογα την εταιρία, το πρόγραμμα και τα χαρακτηριστικά του.

Για αυτόν τον λόγο, θέλω σήμερα να μοιραστώ μαζί σας, όσα πρέπει να ελέγχουμε πάντα σε τέτοιου είδους συμβόλαια, προτού βάλουμε την υπογραφή μας.

1. Υψηλό ”garantierter Rentenfaktor”.

Πρέπει να είναι άνω της τιμής μονάδας 21,0. Αυτό το κριτήριο παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην τελική δια βίου μηνιαία έξτρα ιδιωτική σύνταξη που θα υπολογιστεί. Υπολογίζεται αν 10.000 € κεφάλαιο.

2. Χαμηλά συνολικά έξοδα διαχείρισης.

Τα έξοδα διαχείρισης είναι φυσιολογικά και επιθυμητά για τις παροχές που προσφέρονται. Όμως έως ένα σημείο είναι ανεκτά, λογικά και θεμιτά. Ποιο είναι το ανεκτό ποσοστό και ποιό είναι το απαγορευτικό – DON’ T DO IT – ποσοστό; Δεν μπορώ εδώ γενικά να αναφέρω ένα ποσοστό. Μακάρι να μπορούσα, να ξεμπερδεύαμε όλοι! Γιατί αυτό, εξαρτάται απο την εκάστοτε εταιρία και το πως συντίθεται το πλάνο σας. Εάν έχει Funds, ETFs ή άλλου είδους επιθετικούς και αμυντικούς παίκτες. Κοινώς, απο το εάν είναι αρκετά συντηρητικό ή επιθετικό πλάνο.

3. Το πλάνο πρέπει να προβλέπει το λεγόμενο “Ablaufmanagement.”

Δηλαδή την αυτόματη μεταφορά του συνολικού κεφαλαίου που αποταμιεύτηκε και επενδύθηκε όλα αυτά τα χρόνια σε “σίγουρα λιμάνια”. Τι σημαίνει αυτό; Με το Ablaufmanagement η μπάλα περνάει απ΄ τους επιθετικούς στους αμυντικούς. Ωραία, βάλαμε αρκετά γκόλ όλα αυτά τα χρόνια αποταμίευσης και επένδυσης (αύξηση αξίας του κεφαλαίου σου μέσω πολλαπλασιαστικής δράση του ανατοκισμού – κέρδους), τώρα κρατάμε την μπάλα συντηρητικά στην μεγάλη περιοχή. Δηλαδή μεταφέρουμε το κεφάλαιο απο τα επιθετικά επενδυτικά οχήματα, συνήθως Funds ή ΕΤFs μετοχών σε συντηρηρικά οχήματα, συνήθως Funds ή ΕΤFs σταθερών κρατικών ή εταιρικών ομολόγων. Δεν κάνουμε μαγκιές και απλώς αφήνουμε να κυλήσουν τα τελευταίά λεπτά και να τελειώσει το παιχνίδι (ήτοι να φτάσεις στα 63 ή 65 ή 67 και να πάρεις τα χρήματα ως ιδιωτικό έξτρα εισόδημα ). Σε ποιά ηλικία – σε ποιό λεπτό – περνάει το πλάνο στο ”σίγουρο λιμάνι” – στους αμυντικούς – ❓ Συνήθως, μετά το 50 έτος ηλικίας. Ωστόσο, μπορείς να επιλέξεις και αργότερα. Στο ”σίγουρο λιμάνι” δεν υπάρχουν ταραχές και άνεμοι απο φουρτνουνιασμένες θάλασσες, κρίσεις, πληρώρα απο σκαμπανεβάσματα. Κοινώς, παίζουμε σίγουρα.

4. Διασπορά κεφαλαίου.

Οφείλουμε να μοιράζουμε το μηνιαίο ποσό αποταμίευσης σε διαφορετικές επενδυτικές θέσεις (διαφορετικά επενδυτικά οχήματα) σε διαφορετικούς κλάδους της οικονομίας διαφορετικών εταιριών, σε διαφορετικές ηπείρους – χώρες. (το κοινότυπο πλέον: μοιράζουμε τα αυγά σε διαφορετικά καλάθια).

5. Επιλογή μια δυνατής οικονομικά και αξιόπιστης εταιρίας.

Ιδανικά είναι να βρίσκεται πάνω από 50 έτη στην αγορά. Ακόμα πιο ιδανικά, να έχει επιζήσει και των 2 παγκοσμίων πολέμων. Για τους άκρως φοβικούς και καχύποπτους με τις ασφαλιστικές (και δικαιολογημένα) παίζει σημαντικό ρόλο. Και αν αναρωτιέσαι, εάν υπάρχουν τέτοιες εταιρίες μεγάλες σε ηλικία . . . Ναι, υπάρχουν.

6. Εξυπηρέτηση πελατών – αξιοπιστία. Service.

Είμαι βέβαιη, πως έχεις ζήσει τις συνέπειες μιας αναποτελεσματικής, αναξιόπιστης ή/και ανεύθυνης εξυπηρέτησης πελατών. Τόσο απλή αλλά τόσο σημαντική προϋπόθεση. Σε κανέναν δεν αρέσει να ”καίει” πολύτιμο χρόνο και να αναμένει ατελείωτα λεπτά στο ακουστικό του. Πολύ περισσότερο να μην έχει εμπιστοσύνη στα λεγόμενα ενός εργαζομένου. Την Τρίτη προφορικά να σου λέει ”Α” και την Παρασκευή σε επιστολή να σου έρχεται ”Β”. Ατελείωτες ιστορίες να κλαις! Πίστεψέ με, εξίσου μεγάλης σημασίας απολαμβάνει και για εμάς, ως σύμβουλοι, αυτή η προϋπόθεση.

Προσωπικά, μιλώντας με δεκάδες εταιρίες και Τράπεζες κάθε βδομάδα, σου λέω απλώς, πως άνετα μπορώ να ”κάψω” ατελείωτες παραγωγικές, χρήσιμες ώρες εργασίας, αναμένοντας στο ακουστικό μου για μια τιμημένη διευκρίνηση. Ναι, ακόμη κι αν έχω παράλληλα άλλα 5 ανοιχτά παράθυρα, διεκπαιρειώνοντας άλλες εργασίες, η αποδοτικότητα πέφτει ακούγοντας παράλληλα το ”τουτ τουτ” (επιστημονικά διατυπωμένο 😅) . Όταν δε, απο το ακουστικό με συντροφεύουν τραγούδια είναι ακόμα χειρότερα! Στα τάρταρα η παραγωγικότητα. Περίπου 2 ώρες την ήμερα, θα την περάσω σε ανοιχτή ακρόαση αναμένοντας. Μες στο νερό! Για αυτόν τον λόγο αναγνωρίζω εξίδου έντονα την σπουδαιότητα αυτής της παραμέτρου, όπως κι εσύ.

Αν όλα αυτά σου φαίνονται κινέζικα και μονάχα τα ποδοσφαιρικά έπιασες 😁, κανένα θέμα!

Επικοινώνησε με το γραφείο μας, εάν επιθυμείς να διαμορφώσεις ενα συνταξιοδοτικό πλάνο

ή

εάν επιθυμείς να κάνεις ένα Update – Check Up στα τρέχοντα συμβόλαιά σου.

———————————————————————————————————————————————————————–

1. Διαβάστε ακόμη:  Ποιά είναι τα 8 κλειδιά για την απόκτηση οικονομικού πλούτου και αφθονίας;

2. Διαβάστε ακόμη: Πώς θα αποφύγετε τα 9 σημαντικότερα λάθη με το χρήμα! Μέρος 2ο.

3. Διαβάστε ακόμη: Πώς θα αποφύγετε τα 9 σημαντικότερα λάθη με το χρήμα! Μέρος 1ο   

4. Διαβάστε ακόμη: 9 ΠΑΓΙΔΕΣ ΚΑΙ ΛΑΘΗ ΣΚΕΠΤΙΚΟΥ ΠΟΥ ΜΑΣ ‘’ΚΟΣΤΙΖΟΥΝ’’ !

5. Διαβάστε ακόμη: 7 Λάθη που κάνουμε με τα χρήματα και πως να τα αποφύγουμε!

6. Διαβάστε ακόμη: Πάντοτε κάτι συμβαίνει και δεν μένουν χρήματα στο τέλος του μήνα;

7. Διαβάστε ακόμη: AΞΙΟΠΟΙΩΝΤΑΣ ΤΟ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΚΡΑΤΙΚΑ ΟΦΕΛΗ.

8. Διαβάστε ακόμη: Ποια λάθη να αποφύγετε ενόψει υψηλού πληθωρισμού

9. Διαβάστε ακόμη: 10 σημαντικότερα λάθη με το χρήμα.

10. Διαβάστε ακόμη: 4 σημαντικά δεδομένα που πρέπει να ξέρεις για τα ETFs

11. Διαβάστε ακόμη: Γιατί δεν θα σας κάνουν πλούσιους τα μερίσματα μετοχών ή Funds

12. Διαβάστε ακόμη:  Ποιές είναι οι σωστές ερωτήσεις για τα οικονομικά μας;

13. Διαβάστε ακόμη: Το μαγικό τρίγωνο των επενδύσεων και γιατί είναι σημαντικό να το γνωρίζεις

14. Διαβάστε ακόμη: Πως θα αποκτήσω παθητικά εισοδήματα; Ποιοι τρόποι υπάρχουν;

 

Ανεξάρτητος Οικονομικός, Επενδυτικός και Ασφαλιστικός Σύμβουλος
Δικηγόρος παρα Πρωτοδίκαις Θεσσαλονίκης (LL.M. Master of Laws)

Homepage: https://www.evitafinanzcoach.com/

E-mail: evitafinanzcoach@gmail.com

Facebook: https://www.facebook.com/Evitafinanzcoach

Σχετικές αναρτήσεις

Εθνική τράπεζα: Κέρδη €358 εκατ. το πρώτο 3μηνο

e-enimerosi

Μέτρα τώρα, για 15.000 λιγότερους θανάτους έως το 2030 & δημοσιονομικό όφελος δεκάδων δισεκατομμυρίων

e-enimerosi

Οι επιπτώσεις της αγκυροβολίας στα λιβάδια Ποσειδωνίας στην ευρύτερη περιοχή των Κυκλάδων

e-enimerosi