Άρθρα ΡεπορτάζΕπενδύσειςΟικονομία

ΜΕ ΣΥΜΦΕΡΕΙ ΝΑ ΕΠΕΝΔΥΔΩ ΤΩΡΑ Ή ΟΧΙ;

Γράφει η Εβίτα Μανούδη.

Να περιμένω τις εξελίξεις ή να πάρω επιτέλους μια απόφαση;

“Κάτσε να δούμε τι θα γίνει με το ψηφιακό νόμισμα”.

“Τα επιτόκια δανεισμού ανέβηκαν στον Θεό και δεν συμφέρει πλέον η επένδυση σε ακίνητη περιουσία”.

“Για επενδύσεις είμαστε τώρα ενόψει τρέχουσας αβεβαίότητας και αστάθειας;”.

“Στην αγορά ακινήτων τα πράγματα είναι ρευστά. Ας περιμένουμε τι θα γίνει”.

“Το να έχεις ιδιοκτήσια στο μέλλον θα τιμωρείται. Ο Klaus Schwab (Πρόεδρος του World Economic Forum) το έγραψε στο βιβλίο του . . . αφού” .

Για όσους ενδιαφέρονται > Το βιβλίο λέγεται “Covid -19. The great new reset”, Κlaus Schwab, Thierry Malleret.

“Κάτσε στα αυγά σου. Γιατί τρώγεσαι για τα πολλά; Να είσαι χαρούμενος με όσα έχεις.”

“Θα πάρουν πάλι μπρός για τα καλά μήπως τα κρύπτο; Πώς θα γίνει ο έλεγχος συναλλαγών ενόψει του ψηφισμένου (Απρίλιο του 2023) ευρωπαικού Κανονισμού MiCa; Πότε θα λάβει ο Κανονισμός εθνική ισχύ και πως θα επηρεάσει μελλοντικά τις επενδύσεις μου;”

“Δεν τα παρκάρω τα χρήματά μου προς το παρόν σε ένα Tagesgeldkonto που δίνει περίπου 4% επιτόκιο για νέους πελάτες;” (Έπειτα βέβαια, μετά τους πρώτους 6 μήνες, ακολουθεί η μεγάλη κατηφόρα στο επιτόκιο. Αφού σκοπός ήταν να σας κάνουν πελάτες.)

Αυτές είναι ορισμένες απ’ τις τοποθετήσεις, κουβέντες και πεποιθήσεις που ακούω το τελευταίο 6μηνο απ’ τους πελάτες μου κατά την εργασία μου.

Τον Αύγουστο μου στείλατε αρκετά μηνύματα σχετικά με το τι, που, πως και εάν σας συμφέρει να ξεκινήσετε τις επενδυτικές σας κινήσεις.  

Προφανώς και δεν είμαι η Πρωθιέρια Πυθία για να προοιωνίσω μελλοντικές επιτυχίες. Κανένας δεν μπορεί. Κανένας δεν κατέχει την γυάλινη μπάλα. Και όποιος σας διαβεβαιώσει για το αντίθετο υπόσχόμενος εξαιρετικές επιδόσεις ή επενδυτικά αποτελέσματα, μάλλον κάτι δεν πάει καλά. Το λέω κομψά! Κατανοώ πως σε τέτοιες εποχές αμφιβολίας πάντα επιθυμούμε την γνώμη ενός επαγγελματία, ειδικού, γνώστη ή όπως αλλιώς θέλετε πείτε το, ώστε να λάβουμε πληροφορίες και κατευθυντήριες. Οι οποίες με τις σειρά τους θα μας δώσουν σιγουριά, ασφάλεια και εμπιστοσύνη στο επόμενο βήμα.

Σε ελάχιστες περιπτώσεις είναι δυνατές υψηλές αποδόσεις, πάνω απο 7% ετησίως, με μέτριο ρίσκο. Αναφέρομαι κυρίως στις επενδύσεις στα ακίνητα. Για να παραμείνει, όμως, μέτριο απαιτείται να έχετε και να τηρείτε τους κανόνες στον επενδυτικό κόσμο του real estate

Όσοι με γνωρίζετε, γνωρίζετε καλά τι απαντώ στο ερωτήμα: “Να επενδύσω τώρα ή να περιμένω;”

Η απόφαση για το εάν σας συμφέρει να επενδύσετε αυτήν την περίοδο εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και πρέπει να ληφθούν υπόψη οι προσωπικοί σας στόχοι, το είδος του επενδυτικού οχήματος, η οικονομική σας κατάσταση, ο χρονικός ορίζοντας, η ηλικία σας και η ανοχή σας στον κίνδυνο. Δεν μπορώ να παρέχω χρηματοοικονομικές συμβουλές γενικά και αόριστα δίχως να γνωρίζω αυτούς τους βασικούς παράγοντες.

Όμως μπορώ να παράσχω κάποιες γενικές σκέψεις που θα σας βοηθήσουν να λάβετε την απόφαση:

1. Οικονομικοί Στόχοι: Πρέπει να έχετε σαφείς οικονομικούς στόχους. Σκεφτείτε γιατί θέλετε να επενδύσετε και πότε προτίθεστε να ανακτήσετε τα χρήματά σας (μακροπρόθεσμη αποταμίευση, σύνταξη, αγορά ακινήτου, κλπ.).

2. Ανοχή στον Κίνδυνο: Αξιολογήστε την ανοχή σας στον κίνδυνο. Επενδύσεις με υψηλότερο κίνδυνο μπορούν να προσφέρουν υψηλότερα αποτελέσματα, αλλά και να εκτίθενται σε μεγαλύτερη αβεβαιότητα.

3. Διαφοροποίηση: Μια σημαντική στρατηγική είναι η διαφοροποίηση των επενδύσεών σας. Μην επενδύετε όλα τα χρήματά σας σε έναν τύπο επενδύσεων.

4. Εποπτεία: Είναι σημαντικό να παρακολουθείτε τις επενδύσεις σας και να προσαρμόζετε τη στρατηγική σας ανάλογα με τις αλλαγές στην αγορά.

5. Χρηματοδότηση Έκτακτων Αναγκών: Πριν επενδύσετε, βεβαιωθείτε ότι έχετε αρκετά χρήματα για να καλύψετε έκτακτες ανάγκες.

6. Συμβουλευτείτε έναν Επαγγελματία – Ειδικό: Συνιστάται να συμβουλευτείτε έναν χρηματοοικονομικό σύμβουλο που θα μπορέσει να αξιολογήσει την κατάστασή σας και να σας προτείνει στρατηγικές επενδύσεων που ταιριάζουν στις ανάγκες και τους στόχους σας. Είναι σημαντικό να λαμβάνετε αποφάσεις βάσει πληροφοριών και στρατηγικών που είναι προσαρμοσμένες στη δική σας κατάσταση και στόχους.

Τipp για το κλείσιμο:

Ποτέ δεν θα είναι ιδανικές οι συνθήκες για να ξεκινήσετε. Ποτέ! Ούτε εγώ είχα ξεκινήσει με και σε ιδανικές συνθήκες. Μέχρι να φτιάξουν όλα όπως τα θέλετε ή τα σκέφτεστε – προγραμματίζετε . . . ίσως είναι πολύ αργά. Και το τρένο θα έχει περάσει. Και μαζί ίσως και η ίδια η ζωή. Και τότε θα είναι αργά για αποφάσεις. Παρα μόνο για την σκέψη: «τώρα είναι αργά να ξεκινήσω».

Σχετικές αναρτήσεις

Εθνική τράπεζα: Κέρδη €358 εκατ. το πρώτο 3μηνο

e-enimerosi

Μέτρα τώρα, για 15.000 λιγότερους θανάτους έως το 2030 & δημοσιονομικό όφελος δεκάδων δισεκατομμυρίων

e-enimerosi

Οι επιπτώσεις της αγκυροβολίας στα λιβάδια Ποσειδωνίας στην ευρύτερη περιοχή των Κυκλάδων

e-enimerosi