Άρθρα ΡεπορτάζΓερμανίαΕπενδύσειςΟικονομία

ΜΕΡΟΣ Νο 2. Πόσο ασφαλείς είναι οι καταθέσεις μου στην γερμανική Τράπεζα;

Τα χρήματά μου – καταθέσεις μου στην γερμανική Τράπεζα είναι εξασφαλισμένα  σε περίπτωση πτώχευσής της;

Γράφει η Εβίτα Μανούδη

ΜΕΡΟΣ Νο 2. «Τι συμβαίνει σε περίπτωση ολικού Βank run Εβίτα»;

Εδώ το : Μέρος Νο1.

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι πολλές χώρες διαθέτουν – νομοθετικούς – μηχανισμούς για την εξασφάλιση των καταθέσεών σου. Στην Γερμανία ισχύει ο νόμος περί Einlagensichrung, όπως ανέλυσα στο Newsletter της προηγούμενης Κυριακής. Εάν μια τράπεζα χρεοκοπήσει, η ασφάλιση καταθέσεων (Einlagensicherung) προστατεύει τις καταθέσεις σου ύψους έως 100.000€. Επομένως, προτού ξεκινήσουν οι κινδυνολογίες και οι καχυποψίες στο νου σου, λάβε υπόψη σου το προηγούμενο Newsletter. Αν, παρ όλα αυτά, παραμένεις δύσπιστος, τότε κανείς δεν μπορεί να σου προσφέρει ικανά εχέγγυα καθολικής ασφάλειας.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Ισχύει για κάθε Tράπεζα. Εάν έχεις περισσότερους λογαριασμούς στη ίδια Τράπεζα, πχ. Tagesgeld, Sparbrief, Festgeld,Sparkonto, το συνολικό ποσό κατόπιν αθροίσματος, δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 100.000€, ώστε να συμπεριλαμβάνεται στον Νόμο ασφάλειας καταθέσεων.

Τα παρακάτω βήματα έχουν σκοπό να σε προετοιμάσουν για ένα πιθανό Bank run ξέσπασμα. Σε αυτήν την περίπτωση υπάρχουν συγκεκριμένα βήματα που μπορείς να ακολουθήσεις, για να διασφαλίσεις τις καταθέσεις σου πριν ξεσπάσει το Bank run και αφού έχει ήδη ξεσπάσει:

 

Α. Ποια προληπτικά μέτρα πρέπει να λάβεις πριν ξεσπάσει το Bank run

1. Διαφοροποίηση: Εάν είσαι ο βασιλιάς των μετρητών, σου αρέσει να «παρκάρεις» όλα σου τα χρήματα στον λογαριασμό σου (πολύ κακώς!) γιατί έτσι μονάχα νιώθεις ασφάλεια 🧐🤨, χρειάζεται να κατανείμεις τις καταθέσεις σου σε παραπάνω απο μια τράπεζα. Εξαρτάται, βέβαια, πάντα από το συνολικό ποσό που έχεις στην άκρη. Εάν διαθέτεις πάνω από 100.000 €, οφείλεις οπωσδήποτε να μοιράσεις το ποσό σε τουλάχιστον 2 Τράπεζες, ώστε να κοιμάσαι ήσυχος. Ως εκ τούτου, είναι μια σοφή προφύλαξη, καθώς όπως αντιλαμβάνεσαι μειώνει τον κίνδυνο να υποστείς σημαντικές απώλειες λόγω προβλημάτων που τυχόν προκύψουν σε μια Τράπεζα. Παρ’ όλα αυτά, εάν το διαθέσιμο ποσό στην άκρη δεν ξεπερνά τα 100.000 €, συνιστώ και πάλι να «μοιράσεις τα αυγά σε διαφορετικά καλάθια», καθώς κανείς δεν ξέρει ο χρόνος τι θα φέρει που λέει και αγαπημένο άσμα.

2. Απόθεμα μετρητών + Cash Stash: Βεβαιώσου ότι έχεις αρκετά αποθέματα μετρητών, για να καλύψεις βραχυπρόθεσμα έξοδα. Αυτό θα σε βοηθήσει να τα βγάλεις πέρα ​​κατά τη διάρκεια της αβεβαιότητας ενόψει bank run.

3. Και εδώ η πρόληψη είναι η κατάλληλη θεραπεία! Ως καταθέτης θα πρέπει πάντα να είσαι σε επιφυλακή και να γνωρίζεις πώς πρέπει να ενεργείς για να προστατεύσεις τα οικονομικά σου σε περίπτωση τραπεζικής κατάρρευσης. Θα πρέπει να προσέχεις τυχόν σημάδια οικονομικών προβλημάτων. Εάν εντοπίσεις στοιχεία ότι η Τράπεζα αντιμετωπίζει οικονομικές δυσκολίες, θα πρέπει ενδεχομένως να αποσύρεις τις καταθέσεις σου και να εξετάσεις ήδη σε αυτό το στάδιο εναλλακτικές Τράπεζες. Η απόσυρση θα πρέπει να γίνει με τακτικό και δομημένο τρόπο για να αποφύγεις τα καθορισμένα όρια ανάληψης. Σε τελική ανάλυση, η γνώση και η προσοχή που επιδεικνύεις κατά τη διάρκεια των τραπεζικών εργασιών μπορεί να συμβάλει στη διασφάλιση της χρηματοοικονομικής σου σταθερότητας και στην ελαχιστοποίηση των πιθανών ζημιών.

 

Β. Τι πρέπει να κάνεις, εάν έχει ήδη ξεκινήσει ένα bank run

1. Απόσυρση καταθέσεων: Εάν έχει ήδη ξεκινήσει η μαζική ανάληψη καταθέσεων, είναι καθοριστικής σημασίας να ενεργήσεις γρήγορα. Μία από τις πρώτες προφυλάξεις που μπορούν να λάβεις είναι να αποσύρεις όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ποσοστό καταθέσεών σου. Θα πρέπει, όμως να είσαι προσεκτικός στα όρια ανάληψης που έχει θέσει η τράπεζα. Εάν προσπαθήσεις να αποσύρεις περισσότερα χρήματα από τα επιτρεπόμενα, αυτό μπορεί να προκαλέσει επιπλέον προβλήματα και να επιδεινώσει την κατάσταση.

2. Παρέμεινε ψύχραιμος: Ναι, αυτό σίγουρα δεν το είχες σκεφτεί! Προφανώς δεν σου λέω κάτι καινούργιο, αλλά τα αυτονόητα καλό είναι να επαλαμβάνονται. Κανείς δεν έχασε από την επανάληψη. Ο πανικός μπορεί να οδηγήσει σε παράλογες αποφάσεις. Παρορμητικές αποφάσεις θα μπορούσαν να επιδεινώσουν την οικονομική κατάσταση, μεγιστοποιώντας πιθανές απώλειες. Προσπάθησε να παραμείνεις ήρεμος, γιατί έτσι μπορείς να σκεφτείς καθαρά.

3. Έλεγξε τις Ειδήσεις σε όσο το δυνατόν περισσότερα μέσα ενημέρωσης: Με σκοπό να μάθεις, εάν το ζήτημα είναι τοπικό ή ευρύτερο. Οι επίσημες ανακοινώσεις από το εκάστοτε Πιστωτικό Ίδρυμα ή τα Πιστωτικά Ιδρύματα και την Κεντρική Τράπεζα μπορούν να παρέχουν σημαντικές πληροφορίες.

4. Επικοινώνησε με την τράπεζά σου: Μίλησε με έναν εκπρόσωπο στην τράπεζά ή με τον τραπεζικό σου σύμβουλο για να λάβεις πληροφορίες σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση και πιθανά μέτρα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι τράπεζες ενδέχεται να επιβάλλουν επιπλέον προσωρινά όρια στις αναλήψεις και καθυστερήσεις στη διεκπεραίωση των αναλήψεων, ούτως ώστε να διατηρήσουν τη ρευστότητα.

5. Συμβουλέψου Οικονομικούς Εμπειρογνώμονες ή Οικονομικούς Συμβούλους εμπιστοσύνης σου: Αυτός που είναι μες στο χορό . . . κάτι περισσότερο ξέρει από τα βήματα 😉. Σε ταραχώδεις περιπτώσεις, όπως ένα Bank Run, τι αποζητούν οι περισσότεροι; Την έγκαιρη και έγκυρη πληροφορία! Επιπλέον, είναι ωφέλιμο για εξατομικευμένες συμβουλές προσαρμοσμένες στη συγκεκριμένη κατάστασή σου, να λάβεις ‘insider info’ από ανθρώπους της «πιάτσας».

www.evitafinanzcoach.com

——————————————————————————————————————————————————————–

1. Διαβάστε ακόμη: Έχεις το σωστό ιδιωτικό πλάνο αποταμίευσης;

2. Διαβάστε ακόμη: Ποιά είναι τα 8 κλειδιά για την απόκτηση οικονομικού πλούτου και αφθονίας;

3. Διαβάστε ακόμη: Με συμφέρει να επενδύσω τώρα ή όχι ;

4. Διαβάστε ακόμη: 9 ΠΑΓΙΔΕΣ ΚΑΙ ΛΑΘΗ ΣΚΕΠΤΙΚΟΥ ΠΟΥ ΜΑΣ ‘’ΚΟΣΤΙΖΟΥΝ’’ !

5. Διαβάστε ακόμη: 7 Λάθη που κάνουμε με τα χρήματα και πως να τα αποφύγουμε!

6. Διαβάστε ακόμη: Πάντοτε κάτι συμβαίνει και δεν μένουν χρήματα στο τέλος του μήνα;

7. Διαβάστε ακόμη: AΞΙΟΠΟΙΩΝΤΑΣ ΤΟ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΚΡΑΤΙΚΑ ΟΦΕΛΗ.

8. Διαβάστε ακόμη: Ποια λάθη να αποφύγετε ενόψει υψηλού πληθωρισμού

9. Διαβάστε ακόμη: 10 σημαντικότερα λάθη με το χρήμα.

10. Διαβάστε ακόμη: 4 σημαντικά δεδομένα που πρέπει να ξέρεις για τα ETFs

11. Διαβάστε ακόμη: Γιατί δεν θα σας κάνουν πλούσιους τα μερίσματα μετοχών ή Funds

12. Διαβάστε ακόμη:  Ποιές είναι οι σωστές ερωτήσεις για τα οικονομικά μας;

13. Διαβάστε ακόμη: Το μαγικό τρίγωνο των επενδύσεων και γιατί είναι σημαντικό να το γνωρίζεις

14. Διαβάστε ακόμη: Πως θα αποκτήσω παθητικά εισοδήματα; Ποιοι τρόποι υπάρχουν;

15. Διαβάστε ακόμη: Πώς θα αποφύγετε τα 9 σημαντικότερα λάθη με το χρήμα! Μέρος 2ο.

16. Διαβάστε ακόμη:  Πώς θα αποφύγετε τα 9 σημαντικότερα λάθη με το χρήμα! Μέρος 1ο   

17. Διαβάστε ακόμη: 5 λόγοι για τους οποίους τα μερίσματα ΔΕΝ θα σας κάνουν πλούσιους τα μερίσματα

18. Διαβάστε ακόμη: Πώς μπορείς να ζήσεις μονάχα με το 40% του εισοδήματός σου;

19. Διαβάστε ακόμη: Πόσο ασφαλείς είναι οι καταθέσεις μου στην Γερμανική Τράπεζα; Μέρος 1ο

Ανεξάρτητος Οικονομικός, Επενδυτικός και Ασφαλιστικός Σύμβουλος
Δικηγόρος παρα Πρωτοδίκαις Θεσσαλονίκης (LL.M. Master of Laws)

Homepage: https://www.evitafinanzcoach.com/

E-mail: evitafinanzcoach@gmail.com

Facebook: https://www.facebook.com/Evitafinanzcoach

Σχετικές αναρτήσεις

NielsenIQ: Επισκέπτεται έως και 2,5 αλυσίδες το μήνα ο Έλληνας στο κυνήγι των προσφορών

e-enimerosi

AfD: Παραιτήθηκε από την προεδρεία του κόμματος ο Μαξιμίλιαν Κρα

e-enimerosi

Παπατζιλίκι του Κοτζιά ότι με τη Συμφωνία των Πρεσπών τάχα δεν παραδώσαμε μακεδονική εθνότητα στους Σκοπιανούς

e-enimerosi