Διεθνή

Η ΕΕ ανοίγει διαδικασίες για το έλλειμμα κατά της Γαλλίας, της Ιταλίας και άλλων πέντε χωρών

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναλαμβάνει δράση κατά των κρατών μελών σχετικά με τις δημοσιονομικές τους πολιτικές.

Επτά κράτη μέλη της ΕΕ έχουν τεθεί υπό σοβαρό έλεγχο από την Επιτροπή της ΕΕ λόγω των μη υγιών δημόσιων οικονομικών τους.

Κινήθηκαν οι διαδικασίες των ελλειμμάτων χθες Τετάρτη κατά επτά χωρών:

  • Γαλλίας
  • Ιταλία
  • Βελγίου
  • Σλοβακία
  • Μάλτα
  • Πολωνία
  • Ουγγαρία

Τα κρατικά ελλείμματα αυτών των επτά χωρών ήταν όλα πάνω από την τιμή αναφοράς του Μάαστριχτ του 3% της οικονομικής παραγωγής πέρυσι.

Η Επιτροπή δεν κίνησε διαδικασίες κατά της Ισπανίας και της Εσθονίας, στις οποίες ισχύει επίσης, για διάφορους λόγους, στην ισπανική περίπτωση λόγω του χαμηλότερου δημοσιονομικού ελλείμματος φέτος, στην περίπτωση της Εσθονίας λόγω ενός εξαιρετικά χαμηλού δείκτη χρέους.

Πρώτα λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και στη συνέχεια λόγω της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία, η ΕΕ γενικά δεν έχει κινήσει διαδικασίες ελλείμματος από το 2020.

«Οι καιροί δεν είναι φυσιολογικοί»

Ο Οικονομικός Επίτροπος της ΕΕ Πάολο Τζεντιλόνι δήλωσε την Τετάρτη ότι ακόμη και αν εφαρμοστούν ξανά οι δημοσιονομικοί κανόνες της ΕΕ φέτος, αυτό δεν θα σήμαινε «επιστροφή» στην κανονικότητα. «Οι καιροί που ζούμε δεν είναι φυσιολογικοί. Δεν θα υπάρξει επίσης «επιστροφή στη λιτότητα». «Αυτό θα ήταν τρομερό λάθος Η ευρωπαϊκή επιτροπή εστιάζει στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας στα κράτη μέλη, στην επιβολή μεταρρυθμιστικών σχεδίων που συνδέονται με το ταμείο ανάκαμψης της ΕΕ και στην εφαρμογή των νέων κανόνων του προϋπολογισμού της ΕΕ, οι οποίοι θα γίνουν οριστικοί τον Απρίλιο». Από αυτή την άποψη, δεν είναι αναμενόμενο ότι τα ελλειμματικά κράτη θα πρέπει να περιμένουν σοβαρές συνέπειες από τις Βρυξέλλες.

Σε αντίθεση με πριν, η Επιτροπή δεν έχει ακόμη εκδώσει συγκεκριμένες συστάσεις προς τα κράτη σχετικά με τον τρόπο μείωσης των υπερβολικών ελλειμμάτων τους. Ο Τζεντιλόνι το δικαιολόγησε λέγοντας ότι αυτές οι συστάσεις θα πρέπει να ενσωματωθούν στους νέους δημοσιονομικούς κανόνες, οι οποίοι δεν θα εφαρμοστούν πλήρως για πρώτη φορά μέχρι τον Νοέμβριο. Περιλαμβάνει μεμονωμένες συστάσεις για μεσοπρόθεσμη έως μακροπρόθεσμη μείωση του χρέους για κάθε χώρα.

google news

Ακολουθήστε μας και στο Google news.

Σχετικές αναρτήσεις

Οι φανατικοί οπαδοί της Τουρκίας καλούν σε χαιρετισμό με το σήμα των γκρίζων λύκων

e-enimerosi

Εκλογές στη Βρετανία: Ο αντίκτυπος του αποτελέσματος και πώς αυτά αλλάζουν άρδην το πολιτικό σκηνικό

e-enimerosi

ΕΕ: Υπογραφή συμφωνίας ασφαλείας με την Ουκρανία

e-enimerosi